Petek,
8. 3. 2019,
14.57

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

2

Natisni članek

Zoran Poznič ministrstvo za kulturo Državni zbor Marjan Šarec

Petek, 8. 3. 2019, 14.57

5 let, 1 mesec

Poznič imenovan za novega kulturnega ministra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

2

Zoran Poznič | Zoran Poznič je bil imenovan za novega kulturnega ministra. | Foto STA

Zoran Poznič je bil imenovan za novega kulturnega ministra.

Foto: STA

Zoran Poznič je postal novi minister za kulturo. Državni zbor ga je potrdil s 47 glasovi za in 19 proti. Za novega ministra je Pozniča predlagala stranka SD, kandidaturo pa je ponudil sam, ker želi po odstopu Dejana Prešička nadaljevati delo, začeto v tem mandatu. Na funkcijo ministra Poznič prihaja z mesta direktorja zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje.

Novi minister za kulturo Zoran Poznič je pred poslanci zaprisegel, da bo spoštoval ustavni red, ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močni deloval za blaginjo Slovenije. Podporo je na glasovanju dobil pri koaliciji, nekaj glasov so mu namenili tudi poslanci Levice in SNS. V SDS in NSi Poznič podpore ni dobil.

Tako novi minister kot premier Marjan Šarec po končanem glasovanju nista želela dati izjave za javnost. Poznič bo posle od ministra za izobraževanje, znanost in šport v funkciji ministra za kulturo Jerneja Pikala prevzel v ponedeljek, so sporočili z ministrstva za kulturo.

Zoran Poznič
Novice Šarec predlagal Pozniča za novega kulturnega ministra

Šarec od Pozniča pričakuje veliko

Kot je na seji državnega zbora povedal Šarec, od Pozniča pričakuje veliko. Čaka rešitve in zakone, pri čemer je navedel lex kulturni evro, lex mediji in nov nacionalni program za kulturo. Izrazil je upanje, da mu bodo priložnost dali tudi akterji v kulturi, glede odnosov na ministrstvu pa, da bo zgodbe o skrhanem zaupanju zamenjala prizadevnost.

Zoran Poznič se je stranki SD za vodenje kulturnega ministrstva ponudil sam. | Foto: Delavski dom Trbovlje Zoran Poznič se je stranki SD za vodenje kulturnega ministrstva ponudil sam. Foto: Delavski dom Trbovlje

Ureditev odnosov na ministrstvu je bila večkrat omenjena tudi v predstavitvi stališč poslanskih skupin, kjer je bila med drugim izpostavljena še potreba po korenitejši prenovi kulturnega modela. Iz vrst opozicije pa je bilo mogoče slišati kritiko napovedi omejevanja sovražnega govora v medijski zakonodaji, ki jo je treba sprejeti. Slišati je bilo mogoče tudi opozorila na potrebo po prevetritvi vloge in pomena nekaterih kulturnih ustanov, ki jih sofinancira država.

Zoran Poznič je bil pred imenovanjem za kulturnega ministra močan akter na zasavski in širši kulturni sceni. Deset let je bil direktor Delavskega doma Trbovlje (DDT), razcvetu novomedijske kulture v Trbovljah je botroval predvsem z vzpostavitvijo festivala Speculum Artium. Kot minister bo po napovedih nadaljeval delo, začrtano v tem vladnem mandatu.
Zoran Poznič
Novice SD za kulturnega ministra predlaga Zorana Pozniča

Bevk: Navedba, da bo Karba kandidat za državnega sekretarja, ni resnična

Poslanka SDS Alenka Jeraj je opozorila tudi na vprašanje državnih sekretarjev na ministrstvu. Poznič je namreč napovedal, da bo državna sekretarka postala Tanja Kunaver, kot drugega državnega sekretarja pa v medijih omenjajo novinarja Dejana Karbo, ki je, kot je dejala Jerajeva, poznan iz medijskih afer. V razpravi je poslanec SD Samo Bevk sicer povedal, da navedba, da bo kandidat za državnega sekretarja Karba, po njegovih informacijah ni resnična.

Pozniča je na funkcijo ministra za kulturo predlagal Šarec na predlog stranke SD. Med prednostnimi nalogami je Poznič navedel sprejem tako imenovanega zakona o kulturnem evru, pripravo in sprejetje nove medijske zakonodaje ter sprejem Nacionalnega programa za kulturo (NPK) za obdobje od leta 2020 do leta 2026.

Ministrstvo za kulturo
Novice Zoran Poznič možen kandidat za novega ministra za kulturo

Prejšnji kulturni minister Dejan Prešiček je premierju Šarcu svoj odstop ponudil konec januarja. Nanj so leteli očitki zaradi zlorabe položaja, ker je službeni avto uporabljal v zasebne namene, kar je tudi priznal, in šikaniranja podrejenih, kar je Prešiček zanikal.