Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 3. 2012,
13.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

družinski zakonik

Četrtek, 22. 3. 2012, 13.22

8 let

Poudarjen pomen družinske mediacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Družinski zakonik v posebnem poglavju ureja vprašanje družinske mediacije in svetovanja, ki ga do zdaj zakonodaja o družinskih razmerjih ni vključevala.

Družinski mediator mora pri družinski mediaciji vedno upoštevati načelo največje otrokove koristi, določa zakonik.

Predhodno svetovanje pri centru za socialno delo Zakonca se morata pred vložitvijo tožbe ali predloga za sporazumno razvezo zakonske zveze razen izjemoma udeležiti predhodnega svetovanja pri centru za socialno delo. Namen predhodnega svetovanja je pomagati zakoncema ugotoviti, ali obstaja možnost za ohranitev zakonske zveze.

V primeru možnosti za ohranitev zakonske zveze se lahko udeležita strokovnega svetovanja z namenom, da ohranita zakonsko zvezo.

Seznanjanje s posledicami razveze Če zakonca na predhodnem svetovanju ugotovita, da je zakonska zveza za vsaj enega od njiju nevzdržna, ju seznanijo s posledicami razveze zanju in za družinsko skupnost ter postopkom družinske mediacije.

Ob soglasju zakoncev lahko center za socialno delo predhodno svetovanje nadaljuje s postopkom družinske mediacije ali se zakonca udeležita družinske mediacije pri drugih izvajalcih.

Družinska mediacija bi se izvajala zlasti pred začetkom sodnega postopka Preden starši sodišču predlagajo odločitev o varstvu in vzgoji otroka, o njegovem preživljanju in o njegovih stikih z njimi ali z drugimi osebami ali o vprašanjih izvajanja starševske skrbi, se morajo razen izjemoma udeležiti predhodnega svetovanja pri centru za socialno delo.

Družinska mediacija bi se izvajala zlasti pred začetkom sodnega postopka z namenom, da oblikujejo bodisi predlog za sporazumno razvezo zakonske zveze bodisi predlog za sklenitev sodne poravnave o varstvu in vzgoji otroka, o njegovem preživljanju in o njegovih stikih s starši ali z drugimi osebami ali o vprašanjih izvajanja starševske skrbi.

Izobraževanje za družinskega mediatorja po določenem programu Družinsko mediacijo pred in po koncu sodnega postopka bi izvajali družinski mediatorji, uvrščeni na seznam družinskih mediatorjev pri pristojnem ministrstvu, med sodnim postopkom pa družinski mediatorji v okviru programov, ki jih uveljavijo sodišča v skladu z zakonom o alternativnem reševanju sodnih sporov.

Družinski mediatorji z omenjenega seznama pri pristojnem ministrstvu bodo morali imeti najmanj izobrazbo, pridobljeno po visokošolskem študijskem programu prve stopnje, opraviti pa bodo morali tudi izobraževanje za družinskega mediatorja po določenem programu.

Načelo največje otrokove koristi Nadzor nad delom družinskih mediatorjev z omenjenega seznama bi v skladu z zakonikom opravljalo ministrstvo, pristojno za družino. To bi tudi odločalo o pritožbah zoper njihovo delo.

Zakonik sicer določa, da mora družinski mediator, ki lahko v družinsko mediacijo vključi tudi otroka, vedno upoštevati načelo največje otrokove koristi.

V primerih suma nasilja v družini se družinska mediacija med strankama ne bi izvajala. Družinski mediator, ki v družinski mediaciji izve, da je otrok ogrožen, pa je dolžan o tem obvestiti pristojne organe, še določa zakonik.

Ne spreglejte