Petek,
2. 8. 2024,
6.14

Osveženo pred

2 uri, 28 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 6,46
posledice Slovenija neurje

Natisni članek

Petek, 2. 8. 2024, 6.14

2 uri, 28 minut

Posledice nočnega neurja: strela udarila v hišo, zalilo zdravstveni dom, sprožil se je plaz

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 6,46
Nevihta | Na Upravi za zaščito in reševanje so ponoči zabeležili 48 dogodkov.  | Foto Tilen Horvat/Meteoinfo

Na Upravi za zaščito in reševanje so ponoči zabeležili 48 dogodkov.

Foto: Tilen Horvat/Meteoinfo

Nevihte, ki so v četrtek popoldne nastale v Italiji, so se pozno popoldne in v večernih urah pomaknile nad zahodno in severno Slovenijo. Zalitih je bilo več objektov, močan veter je predvsem na Primorskem podiral drevesa in za dobro uro prekinil promet v koprskem pristanišču. Aktiviranih je bilo 20 gasilskih enot, od tega dve poklicni.

Močno deževje in veter je prizadelo predvsem območja občin Radeč, Kopra, Gorenje vasi-Poljane, Grosuplja, Kočevja, Ljubljane, Velikih Lašč, Ajdovščine, Divače, Komna, Vidma, Črne na Koroškem, Dravograda in Radelj ob Dravi.

V Ajdovščini strela udarila v hišo 

Na upravi za zaščito in reševanje so tako skupaj zabeležili 48 dogodkov. Močno deževje je zalilo prostore zdravstvenega doma, nekaj stanovanjskih, gospodarskih, trgovskih in drugih objektov. Aktiviranih je bilo dvajset gasilskih enot, od tega dve poklicni enoti. Gasilci so predvsem prečrpavali vodo iz objektov in objekte zaščitili s protipoplavnimi vrečami.

Ob 21.37 je na Vilharjevi ulici v Ajdovščini strela udarila v hišo. Gasilci so objekt pregledali s termovizijsko kamero in prezračili prostore.

Gasilci v naselju Lučine v občini Gorenja vas-Poljane pa so sanirali plaz in zaščitili cerkev pred zamakanjem. Zaradi močnega vetra se je podrlo več dreves, med drugim v občinah Komen in Divača, tudi tam so posredovali gasilci.

Začasno so zaprli ladijski promet v koprskem pristanišču 

Od 20.39 do 21.59 je zaradi močnega vetra Uprava za pomorstvo začasno zaprla ladijski promet v koprskem pristanišču. 

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) so ob prehodu nevihtne linije sunki vetra presegli 70 kilometrov na uro v Vipavski dolini, na Goriškem in ob morju. Boja Zarja v Tržaškem zalivu je okoli 21. ure izmerila sunek vetra 98 kilometrov na uro.

Kot je Arso še objavil na svoji Facebook strani, je v četrtek do 23. ure največ dežja padlo v Kočevju, in sicer 106 milimetrov, sledita Pasja ravan z 62 in Kredarica z 42 milimetri. Na Kredarici, pa tudi ponekod drugod po državi, je v četrtek padala tudi toča.

Danes bo sprva sončno, popoldne bo spremenljivo s plohami in nevihtami. Za danes popoldne je izdano rumeno vremensko opozorilo.

Logarska dolina
Novice Bo pot do slapa Rinka odslej potekala drugje?
poletno vreme
Novice Vreme: konec julija poletno vroč in sončen. Prihajajo spremembe.