Torek,
13. 8. 2024,
9.31

Osveženo pred

21 ur, 20 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,80
sodba Leon Cizelj SDH sodišče

Natisni članek

Torek, 13. 8. 2024, 9.31

21 ur, 20 minut

Poslanci nadzornika SDH razrešili nezakonito

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,80
Leon Cizelj | Po nastopu mandata je Golobova vlada državnemu zboru nemudoma predlagala odpoklic dveh članov nadzornega sveta SDH. Eden od njiju je bil Leon Cizelj. | Foto STA

Po nastopu mandata je Golobova vlada državnemu zboru nemudoma predlagala odpoklic dveh članov nadzornega sveta SDH. Eden od njiju je bil Leon Cizelj.

Foto: STA

Leona Cizlja, znanega jedrskega fizika in vodjo odseka za reaktorsko tehniko na Inštitutu Jožef Stefan, so v državnem zboru na predlog vlade z mesta nadzornika Slovenskega državnega holdinga (SDH) razrešili junija leta 2022. Cizelj po presoji vlade ni izpolnjeval zakonskih pogojev za člana nadzornega sveta, poroča časopis Delo.

Cizelj se je odločil za tožbo, v kateri je oporekal očitkom, da za funkcijo nadzornika krovnega upravljavca državnega premoženja ni izpolnjeval pogojev. Med očitki so navajali pomanjkanje ustreznih delovnih izkušenj – imeti bi moral najmanj desetletne izkušnje iz vodenja ali upravljanja gospodarskih družb –, saj naj bi po zahtevanih pogojih imel le tri leta in pol izkušenj v gospodarskih družbah.

Upravno sodišče je zdaj razsodilo, da je bil sklep državnega zbora iz 22. junija leta 2022 nezakonit, proti sodbi tudi ni mogoča pritožba. 

Cizelj je takoj po razrešitvi pričel z iskanjem pravice na ljubljanskem okrožnem sodišču, ki pa je lani spomladi odločilo, da za primer ni pristojno, in tožbo zavrglo. V nadaljnjem postopku je odločanje prevzelo upravno sodišče, saj da gre pri razrešitvi nadzornika SDH za upravni akt.

Kot je za Delo povedal Cizljev odvetnik Franci Matoz, bosta s stranko zahtevala odškodnino, o višini katere se še nista dogovorila. Republika Slovenija mora tudi povrniti vse stroške postopka. 

SDH
Novice Potrjenih skoraj 79 milijonov evrov iz SDH za financiranje popoplavne obnove
evro denar
Novice DZ pritrdil prenovljeni strategiji upravljanja naložb države
Leon Cizelj
Novice Leon Cizelj: Nov blok jedrske elektrarne je stvar nacionalne suverenosti
Novice DZ Cizlja in Emeršiča odpoklical iz nadzornega sveta SDH