Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 4. 2013,
11.08

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Igor Maher

Torek, 2. 4. 2013, 11.08

5 let, 6 mesecev

Polonca Komar nova podpredsednica DZ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Poslanske in poslanci so na tajnem glasovanju s 73 glasovi za in devetimi proti za novo podpredsednico DZ-ja izvolili poslanko DL Polonco Komar.

Glasovanje je bilo potrebno, ker je zjutraj z mesta podpredsednika DZ odstopil poslanec SLS Jakob Presečnik. Presečnik je svoj odstop napovedal v četrtek. Ob tem so v SLS pojasnili, da Presečnik z mesta podpredsednika DZ odstopa v skladu z 20. členom poslovnika DZ zaradi drugačne sestave vladne koalicije. Omenjeni člen namreč določa, da ima DZ največ tri podpredsednike, od tega enega iz največje opozicijske poslanske skupine. Iz SDS pa podpredsedniško mesto v DZ že zaseda Romana Tomc. Kot so na družbenem omrežju Twitter še poudarili v SLS, s strani stranke ni bilo nikakršnih lobiranj, da bi Presečnik ostal na funkciji podpredsednika DZ, prav tako ni prejel takšne ponudbe. Državni zbor po izvolitvi na predsedniško mesto od 27. februarja vodi Janko Veber, z izvolitvijo Komarjeve pa mu bodo odslej pri vodenju pomagale tri podpredsednice - poleg Komarjeve še Renata Brunskole (PS) in že omenjena Romana Tomc.

DZ se je seznanil tudi z odstopom Igorja Maherja z mesta ministra za infrastrukturo in prostor. Maher je odstopil zaradi dvomov v zvezi z njegovim objektom v občini Piran. Maher, ki je odstopno izjavo podal 25. marca, je poslancem dejal, da je funkcijo sprejel, ker je verjel, da lahko izpelje svoj program na področju, ki potrebuje korenite reforme. Ker pa so se v javnost pojavila vprašanja v zvezi z objektom in dvomi, da je storil prekršek, za katerega ga doslej sicer nihče ni preganjal, se je odločil odstopiti in tako omogočiti nemoteno delo vlade.

Maher: Slovenija potrebuje vlado, ki se bo ukvarjala z realnimi izzivi Slovenija potrebuje vlado, ki se bo ukvarjala z realnimi izzivi, ne pa s tem, ali je 35 kvadratnih metrov velik objekt klet ali shramba oziroma ali je po uredbi enostavni objekt ali ne, meni Maher in dodaja, da vsaka, še tako majhna afera jemlje vladi dragocen čas za izvedbo ključnih rešitev za izhod iz težke gospodarske situacije.

"Prostora za napake ni več" Maher je poslancem še dejal, da "dvomi o integriteti politike razkrajajo našo skupnost", otežujejo njihovo delo in zavirajo izhod Slovenije iz krize. Zato meni, da je najpomembnejša naloga povrnitev zaupanja ljudi. "Izkoristite moj odstop kot odskočno desko k temu ključnemu cilju za prihodnost naše domovine," je dejal in izrazil željo, da bi poslanci njegov odstop sprejeli predvsem kot svarilo, saj da je stopnja nezaupanja javnosti v politiko tako nizka, da prostora za napake ni več.

Spomnimo: Dvomi o Maherjevi nepremičnini na zemljišču v Seči so se pojavili potem, ko so mediji razkrili, da je Maher lastnik črne gradnje, pri čemer je Maher zatrjeval, da je objekt na parceli, ko jo je kupil, že stal in da čaka na odločitev glede legalizacije, fotografije iz zraka in satelitski posnetki po časovnih obdobjih pa so pokazali, da se je na delu zemljišča pojavil objekt v času, ko je bil Maher že lastnik.

Maher je nato dejal, da so se njegova prvotna pojasnila nanašala na objekt na drugem delu parcele, fotografije pa se nanašajo na del parcele, ki ga je kupil naknadno in na katerem je obnovil vkopano vinsko klet in zraven postavil še leseno lopo. Maher je dejal, da ta objekt ni sporen, saj gre za enostaven objekt, za katerega ni potrebno gradbeno dovoljenje, kar so potrdili tudi na piranski občini.

Kandidat za Maherjevega naslednika je Samo Omerzel, ki se bo pristojnemu odboru DZ predstavil danes.

Ne spreglejte