Četrtek,
7. 2. 2019,
15.44

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

4

Natisni članek

Danes Danes Poljska meso kebab

Četrtek, 7. 2. 2019, 15.44

5 let, 2 meseca

Poljsko meso iz Panvite je neoporečno, v mesu za kebab našli protivnetno zdravilo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

4

Kebab | Foto Reuters

Foto: Reuters

Potem ko je mikrobiološka analiza včeraj pokazala prisotnost salmonele v 532 kilogramih mesnega pripravka za kebab iz Poljske, so danes v njem odkrili še nesteroidno protivnetno zdravilo ketoprofen. Uprava za varno hrano je sicer že včeraj odpoklicala in umaknila to meso iz prodaje. To meso sicer ni bilo iz sporne klavnice na Poljskem. 

Uprava za varno hrano je po izbruhu mesne afere na Poljskem v okviru posebnega nadzora pregledala več slovenskih skladišč in hladilnic ter vse meso iz poljske regije zasegla oziroma zadržala. Pri devetih podjetjih so odvzeli 14 vzorcev za kemijske in mikrobiološke preiskave.

Na vseh 14 vzorcih so bile opravljene mikrobiološke preiskave (Clostridium perfringens, Salmonella spp., Koagulaza pozitivni stafilokoki, E. coli, VTEC) in preiskave na ostanke veterinarskih zdravil (antibiotiki, sulfonamidi, kinoloni in NSAID - nesteroidne protivnetne učinkovine).

V mesu za kebab našli protivnetno zdravilo ketoprofen

Nacionalni veterinarski inštitut je danes popoldne seznanil upravo za varno hrano s štirimi mikrobiološkimi in šestimi kemičnimi analiznimi rezultati odvzetih vzorcev poljskega mesa. Ugotovili so, do so vsi danes prejeti mikrobiološki izvidi skladni. Od šestih kemijskih analiznih izvidov pa je bilo pet izvidov skladnih in eden neskladen, so sporočili z uprave za varno hrano. Neskladni analizni izvid se nanaša na vzorec kebaba, ki je bil odvzet v podjetju Alebon. Ugotovljeno je bilo, da vzorec vsebuje nesteroidno protivnetno zdravilo ketoprofen.

"Do sedaj smo že prijeli šest vzorcev, dva v sredo, štiri pa danes. Neskladen je bil vzorec kebaba, ki je bil vzet v obratu Alebon in gre za isti kebab, kjer je bila že v sredo ugotovljena okuženost s salmonelo," je poudarila Bizjakova.

Kot je dodala, so ugotovili v tem istem vzorcu nesteroidno protivnetno zdravilo ketoprofena, in sicer 11,4 mikrograma na kilogram. "Tudi če ne bi bilo odkrite salmonele, bi bilo že zaradi tega odkritja živilo ocenjeno kot neustrezno," je dodala.

Neoporečno je tudi meso iz Panvite

Uprava za varno hrano je pod drobnogled vzela tudi 15 ton mesa, ki ga je imelo v svojem skladišču podjetje Panvita iz Gornje Radgone. Kot so danes sporočili iz podjetja, so prejeli uradne rezultate analiz poljskega mesa, ki potrjujejo, da je analizirano meso iz njihovega obrata neoporečno in torej pridobljeno od zdravih živali. Kot so dodali, so te analize potrdile, da sodelujejo z zanesljivimi in odgovornimi dobavitelji ter da njihov sistem nadzora in kakovosti delujeta uspešno.

Med skladnimi rezultati, tako mikrobiološko kot kemično, so tudi vzorci, odvzeti iz pošiljke 15 ton govejih obreznin, ki so prispele v slovenski obrat iz razsekovalnice št: PL 14354202 (Zaklad Miesny) v septembru, in vzorci, odvzeti iz ostanka pošiljke, ki je prispela iz istega obrata v avgustu 2018, so zapisali pri upravi za varno hrano. 

meso, govedina | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Zadržane pošiljke bodo sprostili

Na podlagi teh rezultatov bodo začasno zadržane pošiljke sproščene, so sporočili z uprave za varno hrano. A v Panviti so že pred tem napovedali, da bodo ne glede na rezultate vzorčenja meso poslali v uničenje. S tem bo imela Panvita 50 tisoč evrov izgube, kar za podjetje z milijonskimi prihodki ni veliko.

Ketoprofen spada v skupino nesteroidnih protivnetnih zdravil in je sestavina več veterinarskih zdravil, ki so predvsem raztopine za injiciranje in so namenjene za  protivnetno in protibolečinsko zdravljenje bolezni mišično-skeletnega sistema in vimena, zmanjšanje vnetja in bolečin, povezanih s poporodnimi mišično-skeletnimi boleznimi in ohromelostjo, znižanje zvišane telesne temperature, povezane z dihalnimi obolenji goveda, zmanjšanje vnetja, znižanje zvišane telesne temperature in zmanjšanje bolečine pri akutnem kliničnem mastitisu, v kombinaciji s protimikrobnim zdravljenjem.

Na upravi za varno hrano pojasnjujejo, da je ketoprofen razvrščen med dovoljene snovi, za katere se mejna vrednost ostanka ne zahteva. Iz mnenja Evropske agencije za zdravila je razvidno, da ostankov ketoprofena v jetrih, mesu in maščobi 24 ur po koncu zdravljenja ni več mogoče zaznati. Prav tako se ketoprofen hitro razgradi ter izloči. Sledove ostankov ketoprofena so zaznali samo na mestu vboda do 96 ur po aplikaciji, zato je priporočena karenca štiri dni.

Uprava za varno hrano zato iz omenjenega primera predpostavlja, da pri uporabi učinkovine ketoprofen ni bila upoštevana zahtevana karenca in so žival zaklali pred pretekom karence.

Zaradi utemeljenega suma nedovoljene uporabe veterinarskega zdravila je kebab ocenjen kot neustrezno za prehrano ljudi, zanj bodo izvedli postopke umika in odpoklica. Ker je bil sprožen postopek umika in odpoklica tega kebaba že včeraj zaradi ugotovitve salmonele, bodo v sistem hitrega obveščanja dodali informacijo o današnjem analiznem rezultatu.

Po aferi s poljskim mesom poznavalci menijo, da bo čez čas uvoz poljske govedine znova nemoten. Bodo pa tamkajšnje klavnice verjetno morale znižati cene. Zato ne preseneča, da so ekipo oddaje Argument domačini v okolici zaprte poljske klavnice dočakali zadržano. Nekateri kar sovražno. A so bili v drugih krajih zato bolj kritični do početja mesarjev.