Petek,
22. 12. 2017,
13.24

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

2

Natisni članek

sindikat stavka policija

Petek, 22. 12. 2017, 13.24

6 let, 4 mesece

Policisti predstavili svoje stavkovne zahteve

Policisti še vedno upajo, da jih vlada usliši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

2

stavka policistov, policisti, policija | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Policisti, ki so za 12. februar napovedali stavko, še vedno upajo, da se ji bodo lahko izognili in bo vlada do tedaj izpolnila njihove stavkovne zahteve. Če stavka vendarle bo, napovedujejo, da bo ta uperjena proti vladi, ne proti državljanom.

Stavka bo po besedah predsednika Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoja Uroševiča potekala zelo podobno kot v preteklih letih. Izvajali bodo vse naloge, ki jih po zakonu morajo, ves čas bodo skrbeli za varnost državljanov in z nobenim od stavkovnih ukrepov ne bodo ogrožali varnostnih razmer v državi, je zagotovil Uroševič. "Prav tako bomo vse aktivnosti, uperjene proti vladi, izvajali proti vladi, ne pa proti državljanom," je dodal.

Stavkovne zahteve obeh policijskih sindikatov - poleg PSS še Sindikata policistov Slovenije (SPS) - se med drugim vežejo na lani podpisani stavkovni sporazum. Med devetimi postavljenimi stavkovnimi zahtevami je na prvem mestu vzpostavitev razmerij med delovnimi mesti znotraj plačne podskupine C3, za kar so se dogovorili z lanskim stavkovnim sporazumom, pri čemer naj se upošteva nova uvrstitev orientacijskega delovnega mesta v letos podpisanem aneksu h kolektivni pogodbi za javni sektor.

Kaj zahtevajo policisti:

Vlada je po besedah predsednika SPS Kristjana Mlekuša kršila stavkovni sporazum, ki jasno določa, da brez soglasja reprezentativnih sindikatov policistov vanj ne bo posegala. Po njegovih besedah so se porušila razmerja, dogovorjena s stavkovnim sporazumom. Tako so nekatera delovna mesta zaradi podpisa aneksa uvrščena nižje od orientacijskega delovnega mesta, delovna mesta policistov pa so zdaj izenačena z orientacijskim delovnim mestom, medtem ko so bila prej višja za dva plačna razreda.

Policisti prav tako zahtevajo izplačilo posebne nagrade policistom za vsako leto opravljenega dela, 120 evrov bruto na mesec oziroma 11,5 odstotka vrednosti orientacijskega delovnega mesta policista oziroma kriminalista nadomestila za dolžnost ukrepanja ob vsakem času, 60 evrov bruto na mesec, kolikor je ovrednotena prepoved članstva v političnih strankah, odpravo anomalij pri poklicnem in starostnem upokojevanju policistov ter ureditev pravic kariernega policista v tarifnem delu kolektivne pogodbe za policiste.

Med zahtevami so še presistemizacija strokovno-tehničnih delovnih mest v policiji in odprava vseh drugih anomalij. Zahtevajo tudi drugačno ureditev premakljivega delovnega časa in obvezne prisotnosti javnih uslužbencev v vladnih službah, ministrstvih in organih v sestavi ter določitev pravice do izplačila jubilejne nagrade za 40 let delovne dobe.

Če bi vlada ugodila vsem njihovim zahtevam, bi to vsakemu policistu prineslo približno tisoč dodatnih evrov na leto, je pojasnil Uroševič.

Ministrica policiste razume

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je ob napovedi stavke policistov danes dejala, da razume njihovo stališče, da vsa delovna mesta pooblaščenih uradnih oseb niso avtomatično primerljiva s policisti. Kot je dejala, tudi sama zagovarja to stališče. Če bodo policisti stavkali, pričakuje, da bo stavka zakonita in dostojna.