Rabuza

Petek,
8. 12. 2017,
12.31

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

1

Natisni članek

policija zakon

Petek, 8. 12. 2017, 12.31

6 let, 4 mesece

Policisti s svojimi predlogi, da jih ne bi več metali iz stanovanj #video

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

1

Škoda octavia RS policija | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

V dveh policijskih sindikatih s spremembami zakonodaje, ki bi sistemsko uredila položaj upokojenih policistov in veteranov, niso zadovoljni. V zadnjih tednih se je namreč pojavilo več primerov, ko upokojenim policistom in veteranom grozi deložacija. Na Planet TV so razkrili zgodbo o junaku osamosvojitvene vojne in vojnem veteranu Branku Šalamunu, ki mu grozi deložacija.

Policijska sindikata sta se odzvala na predloge sprememb glede Zakona o organiziranosti in delu v policiji. S tem zakonom bi policistom in vojnim veteranom omogočili, da lahko ob invalidski upokojitvi ostanejo v službenem stanovanju. Enako bi veljalo za njihove družine v primeru njihove smrti.

Upokojenega policista in njegovega 23-letnega sina mečejo iz stanovanja

Predlog sprememb so poslanci pripravili kot odgovor na zgodbo o Branku Šalamunu, nekdanjem pripadniku specialnih policijskih enot, ki ga ministrstvo za notranje zadeve skupaj z njegovim 23-letnim sinom meče iz stanovanja v Ljubljani. Šalamunu se je najemna pogodba za službeno stanovanje policije iztekla 31. avgusta 2016.

Šalamunov primer ni osamljen. Po podatkih Sindikata policistov Slovenije notranje ministrstvo iz svojih službenih stanovanj poskuša spraviti najmanj 30 upokojenih nekdanjih policistov in veteranov

Predlog sprememb, da bi se takim primerom v prihodnost izognil, ima v slovenski politiki široko podporo. 

Delajo v drugih krajih, zaradi nizkih dohodkov si težko privoščijo najemnino

Policijska sindikata sta predlagala in izboljšala predlog poslancev. | Foto: Klemen Korenjak Policijska sindikata sta predlagala in izboljšala predlog poslancev. Foto: Klemen Korenjak "Policisti, ki tvegamo svoje življenje in zdravje za zagotavljanje varnosti ljudi, se srečujemo z dejstvom, da službe zaradi specifičnosti dela v večini primerov ne opravljamo v svojem domačem okolju, ampak vse prepogosto zaradi potreb policije na drugem koncu države," so se na predlog poslancev o spremembi zakonodaje odzvali v dveh sindikatih policistov.

Po njihovem mnenju si mnogo policistov zaradi nizkih dohodkov ne more privoščiti najema stanovanja po profitnih najemninah.

"Zato službena stanovanja, čeprav ne gre za pravico iz delovnega razmerja, predstavljajo pomemben vidik socialne varnosti policistov," pojasnjujejo v sindikatih.

Dopolnili in izboljšali poslanski predlog

Na vse poslanske skupine in matično delovno telo so vložili skupen in enoten predlog za izboljšanje predloga, ki ga je sestavila politika.

S predlaganimi amandmaji na zakon zasledujemo skupen cilj zaščite različnih kategorij zaposlenih/najemnikov, ki jih predlagana novela postavlja v neenakopraven položaj. Med temi kategorijami so zlasti najemniki, ki so:

• aktivni policisti z mladimi družinami, ki zaradi delovnih potreb službujejo daleč od domačega okolja,

• aktivni policisti in njihove družine v primeru smrti najemnika, ko smrt ni posledica izvajanja policijskih nalog (npr. smrt zaradi bolezni, nezgodna smrt),

• drugi zaposleni v policiji, ki nimajo statusa policistov (administrativno osebje, hišniki, kuharice),

• drugi primeri, ko je družina policista zaradi različnih okoliščin potisnjena na socialni rob (posebej izpostavljamo primer pogrešanega policista).