Torek,
10. 5. 2022,
14.34

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

8

Natisni članek

Koroška umor

Torek, 10. 5. 2022, 14.34

1 leto, 11 mesecev

Policista pri žrtvi le dve uri pred umorom, takrat je bilo vse v redu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

8

V primeru umora na Koroškem so policisti Policijske postaje Dravograd redno opravljali nadzore, nazadnje na dan umora, okoli 19. ure. Kršitev niso ugotovili, prav tako jih o morebitnih kršitvah oškodovanka ni obveščala, so zapisali na policiji. Poročali smo, da je v soboto nekaj po 21. uri moški na območju Dravograda hudo poškodoval žensko. Policista, ki sta štiri minute po obvestilu prišla na kraj, sta v stanovanjski hiši našla žensko, ta ni kazala znakov življenja. V hiši je bil ob njunem prihodu tudi osumljeni, odvzela sta mu prostost in takoj začela oživljanje ženske, kar je trajalo vse do prihoda reševalne ekipe.

"Z ogledom kraja dejanja in z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je osumljeni najverjetneje z originalnim ključem odklenil vhodna vrata, vstopil v stanovanjsko hišo in napadel oškodovanko, ter jo z uporabo fizične sile tako hudo telesno poškodoval, da je naslednji dan podlegala poškodbam v slovenjgraški bolnišnici," je o dogodku povedal vodja Oddelka za splošno kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije PU Celje Milan Vogrinec.

"Osumljeni je najverjetneje deloval iz ljubosumja," je še dodal Vogrinec.

Z ogledom in zbiranjem obvestil so ugotovili, da je 38-letni moški kljub izrečenemu ukrepu prepovedi približevanja vstopil v stanovanjsko hišo in napadel 33-letno partnerico, ta je bila v hiši sama. Z uporabo fizične sile jo je tako hudo poškodoval, da je v nedeljo zjutraj za posledicami poškodb umrla v slovenjegraški bolnišnici.

Osemintridesetletnika so v ponedeljek popoldne, s kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja umora, privedli k preiskovalni sodnici, ta pa mu je po zaslišanju odredila pripor. Za storjeno dejanje mu grozi najmanj 15 let zaporne kazni.

slovenska policija
Novice Umor na Koroškem: 38-letnik kljub prepovedi približevanja napadel partnerico

Žrtev kaznivo dejanje prijavila že aprila letos

Kaznivo dejanje nasilja v družini je 33-letnica prijavila že 13. aprila letos. O prijavi so obvestili tudi dežurnega državnega tožilca, ki je usmerjal postopek, priporni razlogi za osumljenca pa niso bili izpolnjeni, zaradi česar so mu istega dne izrekli ukrep prepovedi približevanja.

Preiskovalna sodnica je ukrep potrdila in ga v nadaljevanju podaljšala do 12. junija 2022. Kar zadeva ukrep prepovedi približevanja, ga policist izreče za 48 ur in ga nemudoma pošlje v presojo preiskovalnemu sodniku. Ta ga lahko razveljavi, praviloma pa ga potrdi in tudi podaljša do 15 dni. Na obrazložen predlog žrtve lahko preiskovalni sodnik ukrep naknadno podaljša do skupno 60 dni.

Policija
Novice V Kopru pred policijsko postajo uničeval policijska vozila #foto

Policisti morajo nadzor izvajati najmanj enkrat na dan

Policisti morajo izvajati nadzor nad spoštovanjem ukrepa najmanj enkrat na dan. V primeru neupoštevanja prepovedi imajo na voljo dodatne ukrepe zoper kršitelja – od globe do kratkotrajnega pridržanja, če so pa ob kršitvi podani priporni razlogi, pa tudi privedbo kršitelja oziroma osumljenca z ovadbo k preiskovalnemu sodniku, ki lahko odredi pripor. Kršitelji ukrep največkrat kršijo s pošiljanjem telefonskih sporočil, v redkejših primerih žrtve zalezujejo, iščejo osebni stik in se želijo vrniti v skupno bivališče.

"Policisti kršitve ugotavljamo samostojno ob izvajanju nadzora, v mnogo primerih pa nas o kršitvah obveščajo žrtve nasilja same. V času prepovedi približevanja ima žrtev možnost poiskati dodatno pomoč zase in za otroke. V tem obdobju se v pomoč praviloma vključijo CSD in tudi nevladne organizacije," so zapisali na policiji.

Na območju Slovenije se od 30 do 35 odstotkov ubojev in umorov zgodi v krogu družine. Tovrstnih dejanj med zakonci ali zunajzakonskimi partnerji je za okoli 20 odstotkov oziroma približno petina vseh dejanj ubojev in umorov, so še zapisali na policiji.