Četrtek,
9. 9. 2021,
16.27

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

14

Natisni članek

COVID-19 PCT Policija sindikat Aleš Hojs

Četrtek, 9. 9. 2021, 16.27

2 leti, 7 mesecev

Policijski sindikat kritičen do Hojsovega predloga glede pogoja PCT za delo v policiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

14

Slovenska policija | Foto STA

Foto: STA

V policijskem sindikatu so se kritično odzvali na izjavo ministra Aleša Hojsa, da naj bi v policiji kmalu lahko delali samo tisti, ki so covid-19 preboleli ali so cepljeni, potrdilo o testiranju pa naj ne bi bilo več dovolj. V sindikatu ocenjujejo, da trenutno to pravno ni mogoče, ter pozivajo k preudarnemu in odgovornemu dogovarjanju o ukrepih.

Izjave ministra za notranje zadeve Hojsa za sredino večerno oddajo na POP TV, da bodo na policiji lahko delali le cepljeni oziroma da bi po mnenju ministra na policiji lahko delali samo tisti, ki so bolezen covid-19 preboleli ali se cepili, so med člani Policijskega sindikata Slovenije vzbudile ogorčenje in vznemirjenje, so navedli v sindikatu.

Kot so opozorili, Hojs tega ni nikoli predstavil sindikatu, pa "bi moral, če bi spoštoval kolektivne dogovore in pozitivno zakonodajo". Zato menijo, da bi moral minister svoja mnenja, tudi tista, ki se nanašajo na zagotavljanje varnosti in zdravja zaposlenih, preudarno in odgovorno premisliti, saj lahko z nepremišljenimi in neodgovornimi izjavami povzroči vznemirjanje v delovnih okoljih. "Najhuje pa je, da se s takšnimi neodgovornimi izjavami lahko ustvarja nasproten oziroma protesten učinek pri zaposlenih, saj se jih preprosto smatra za neresne in neodgovorne," so dodali.

Anton Olaj
Novice Olaj bi denarno kazen za nedostojno vedenje razširil na vse

Veljavni predpisi in akti obveznosti cepljenja ne zahtevajo

Po oceni sindikata veljavni predpisi in akti takšnih zahtev, kot je obveznost cepljenja, od uslužbencev ne zahtevajo. "V primeru, da se bodo spreminjali, pa v skladu z veljavnimi predpisi pričakujemo, da bomo tokrat le povabljeni k sodelovanju in usklajevanju. Morebitne nove predpise ali akte delodajalca bomo preučili in nanje podali mnenja, ki jih bomo posredovali tudi članstvu v seznanitev," so napovedali.

V sindikatu se zavedajo trenutnih epidemioloških razmer, prav tako se zavzemajo za zagotavljanje visoke ravni zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu. A kot so poudarili, se je treba o ukrepih dogovoriti preudarno in odgovorno, "ker lahko še tako učinkoviti ukrepi 'izzvenijo', če se jih ne predstavi resno in odgovorno".

Policija
Novice Policisti so ga zalotili, ko je s kolesom prevažal sadiko konoplje