Sobota,
7. 11. 2015,
10.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Boris Koprivnikar ministrstvo za javno upravo pogajanja sindikati

Sobota, 7. 11. 2015, 10.44

8 let

"Pogajanja med pametnimi ljudmi se končajo s kompromisom"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pogajanja med pametnimi ljudmi se končajo s kompromisom in tudi dogovor med vlado in javnim sektorjem je razumen kompromis, je prepričan minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Kot je za STA poudaril minister, se že prihodnji teden začenjajo tudi pogovori s sindikatom policistov, vendar pa je po njegovi oceni rezerv zelo malo.

Vlada zavezana nekaterim neuresničljivim dogovorom preteklih vlad Proračun ostaja stabilen, pa tudi sindikati javnega sektorja so po besedah ministra dobili kar precejšnje povečanje plač oz. odmik od varčevalnih ukrepov. Tako bo financiranje javnega sektorja leta 2016 stabilno, je ob prihodu na današnjo celodnevno konferenco SMC povedal Koprivnikar.

So pa v dogovoru sprejeli tudi zavezo, da se v začetku prihodnjega leta začnejo pogovarjati za obdobje do leta 2019. "Skupaj se bomo dogovorili, kako se do konca tega finančnega obdobja umestiti v fiskalno pravilo in tako stabilizirati stroške dela v javnem sektorju," je dejal.

Vlada se po njegovih besedah spopada s težavami, ker je zavezana nekaterim neuresničljivim dogovorom preteklih vlad. Takšne zaveze bodo skušali modificirati ali raztegniti na daljše časovno obdobje ter skleniti dogovor, ki ga bodo nato tudi izvajali.

Prihodnji teden se bodo začela tudi pogajanja s sindikatom policistov Že prihodnji teden se bodo začeli pogajati tudi s policisti, ki so za 18. novembra napovedali stavko. Tako je na petkovi izredni seji namreč sklenil svet Sindikata policistov Slovenije.

Kot je dejal Koprivnikar, je težko izvajati pogovore z enim področnim sindikatom, če krovni pogovori v javnem sektorju niso končani. Zdaj so in prihodnji teden se bodo začela tudi pogajanja s sindikatom policistov. Ta sicer vodi za to pristojno ministrstvo, ministrstvo za javno upravo pa bo sodelovalo zlasti v želji, da "ohranimo stabilnost in primerljivost celotnega javnega sektorja".

Prostora je po besedah ministra zelo malo. Treba bo poiskati notranje rezerve oz. način, kako višje plače zagotoviti z bolj racionalno porabo javnih sredstev v celoti. "Potem bomo pa imeli tudi možnost za višje plače," je še povedal.