Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Torek,
5. 2. 2013,
13.27

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

pešci varnost

Torek, 5. 2. 2013, 13.27

4 leta, 3 mesece

Pešci, bodite previdni in posvetite

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Javna agencija RS za varnost prometa je predstavila preventivne aktivnosti za večjo varnost pešcev, ki bodo potekale med 6. in 12. februarjem.

Najnevarnejši je za pešce jesensko-zimski čas, zato bodo v Javni agenciji RS za varnost prometa letos organizirali preventivno akcijo med 6. in 12. februarjem. Drugi del akcije bo potekal oktobra. Z akcijo želijo opozoriti pešce, da lahko za večjo varnost najbolj poskrbijo sami, hkrati pa opozoriti voznike, naj upoštevajo varnost pešcev.

Štirje smrtno ponesrečeni na označenem prehodu za pešce Letos je na slovenskih cestah umrlo deset ljudi, od tega šest pešcev. Štirje med njimi so se ponesrečili na zaznamovanem prehodu za pešce. Kapun je izpostavil, da sta bila dva voznika pod vplivom alkohola, pa tudi dva smrtno ponesrečena pešca sta bila pod vplivom alkohola.

63 odstotkov nesreč s smrtnim izidom med pešci se zgodi v naselju Glede na to, da so pešci med najranljivejšimi udeleženci v prometu, saj v Sloveniji predstavljajo 15 odstotkov med smrtnimi žrtvami, bo imela akcija dva cilja: zmanjšati število prometnih nesreč in povečati uporaba odsevnih teles. Akcija bo osredotočena na nadpovprečno ogrožene, kar zadeva smrtne žrtve, to so starejši od 54 let, ki predstavljajo več kot 70 odstotkov smrtnih žrtev med pešci, in otroke, ki so nadpovprečno zastopani med poškodovanimi pešci. Policisti bodo zelo pozorni v naseljih, kajti kar 63 odstotkov nesreč s smrtnim izidom se zgodi v naselju.

Poudarek na preventivi Ivan Kapun z Generalne policijske uprave je povedal, da bo policija veliko poudarka dala na preventivo, tudi z obiskovanjem domov upokojencev, kljub temu pa bodo med akcijo izvajali poostren nadzor nad nepravilnim delovanjem pešcev in voznikov, zlasti na označenih prehodih za pešce.

Do leta 2022 prepoloviti število smrtnih žrtev med pešci Direktor javne agencije RS za varnost prometa Ljubo Zajc je postregel s podatkom, da se je v Sloveniji število smrtnih žrtev pri pešcih prepolovilo. Njihov cilj je, da se današnja številka do leta 2022 prepolovi, tako kar zadeva smrtne žrtve kot tudi huje poškodovane. Za dosego tega cilja bomo morali uporabiti bolj sodobne ukrepe. Rešitve bomo morali iskati skozi perspektivo žrtve. Se pravi ne kaznovanje voznikov, ampak poskrbeti za podhode, nadhode, pešpoti, kolesarske steze …

Ne spreglejte