Nedelja,
10. 5. 2020,
13.15

Osveženo pred

3 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,11

8

Natisni članek

Donald Trump ZDA Koronavirus

Nedelja, 10. 5. 2020, 13.15

3 leta, 12 mesecev

Pandemija novega koronavirusa po svetu, 10. maj

V Srbiji potrdili že več kot deset tisoč okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,11

8

srbija koronavirus bolnišnica Beograd | Foto Reuters

Foto: Reuters

Srbsko ministrstvo za zdravje je danes sporočilo, da so v zadnjih 24 urah potrdili še 82 primerov okužbe z novim koronavirusom, s tem pa skupno že več kot 10.000. Hrvaški otok je postal novo žarišče izbruha. Italijanski premier Giuseppe Conte je državljanom namenil spodbudne besede, in sicer da bodo počitnice lahko preživeli zunaj doma. V Južni Koreji največji porast okužb v zadnjih štirih tednih, v Rusiji več kot 200 tisoč okužb.

V Srbiji so doslej potrdili 10.114 okužb z novim koronavirusom, od tega je 3.006 bolnikov že ozdravelo. Covid-19 je v tej državi zahteval 215 smrtnih žrtev, od tega dve v zadnjem dnevu, navaja STA.

Predvidevajo, da je bil koronavirus v državi že februarja

Srbski obrambni minister Aleksandar Vulin je potrdil, da so med umrlimi tudi trije zaposleni na obrambnem ministrstvu in v vojski, kjer se je z novim koronavirusom skupno okužilo 300 ljudi. Prvi primer okužbe so v Srbiji potrdili 6. marca. Nekateri epidemiologi sicer domnevajo, da je bil novi koronavirus v državi prisoten že februarja, piše STA.

Brač
Novice Hrvaška odpira meje tudi za državljane EU, otok Brač v karanteni

Prvi konec tedna brez policijske ure

Ta konec tedna je bil v Srbiji prvi brez policijske ure po 15. marcu, zato so se ven odpravile številne družine z otroki. Izredne razmere zaradi pandemije covida-19, vključno s policijsko uro, so sicer v Srbiji odpravili sredi tedna. Že pred tem so začeli uvajati mestni in medmestni javni promet ter železniški promet, odprli so restavracije in lokale. Odprte so tudi že pokrite tržnice, frizerski in kozmetični saloni, fitnes centri in telovadnice. Nakupovalne centre so odprli v petek. V ponedeljek bodo znova odprli vrtce, možno bo dnevno bivanje v šolah za otroke, mlajše od 12 let, še piše STA.

Conte Italijanom vzbudil upanje

 "Tega poletja ne bomo preživeli na balkonih in lepota Italije ne bo v karanteni. Lahko bomo šli na morje, v gore, uživali v naših mestih," je medtem po pisanju STA italijanski premier Giuseppe Conte dejal za današnjo izdajo časnika Corriere della Sera. Italijani zaradi stroge karantene zaradi pandemije novega koronavirusa skoraj dva meseca niso smeli od doma. Trenutno lahko iz svoje potujejo v drugo italijansko deželo, a le iz utemeljenih razlogov. Po njegovih besedah zdaj še ni jasno, kdaj bodo Italijani lahko spet neomejeno potovali po državi. "Čakamo na razvoj epidemije, da bomo lahko podali natančnejše podatke o datumih in načrtih," je dejal. Conte sicer ni omenil, ali bodo v Italijo lahko prišli tuji turisti.

V Italiji je zdaj zaprta večina plaž, a ponekod ljudje tega ne upoštevajo. Javnost so tako vznemirile fotografije polnih plaž in kopalcev v morju. Župan Palerma Leoluca Orlando je takšno ravnanje označil za neodgovorno. "V tako občutljivi fazi ne smemo tvegati življenja," je zapisal na družbenem omrežju Facebook.

V Italiji sicer že več dni opažajo upad trenutno okuženih s koronavirusom. Italijanski inštitut za varovanje zdravja ISS je v petek sporočil, da so se razmere izboljšale v vseh deželah. Za koronavirusno boleznijo 19 je v Italiji do danes umrlo 30.395 ljudi, potrdili so 218.268 okužb z novim koronavirusom, dodaja STA.

V izolacijo tudi epidemiolog iz Bele hiše

Anthony Fauci bo prihodnja dva tedna preživel v samoizolaciji. | Foto: Reuters Anthony Fauci bo prihodnja dva tedna preživel v samoizolaciji. Foto: Reuters Direktor ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci, ki redno sodeluje na novinarskih konferencah delovne skupine Bele hiše proti novemu koronavirusu, bo prihodnja dva tedna preživel v delni karanteni, saj je bil v stiku z enim od okuženih uslužbencev Bele hiše. 

Iz te so v petek sporočili, da se je po osebnem strežniku Donalda Trumpa okužila tudi tiskovna predstavnica podpredsednika Mika Pencea Katie Miller. Fauci je dejal, da bo tako prihodnja dva tedna delal od doma ali pa šel v pisarno tako, da bo tam res sam.

Po pisanju Washington Post bosta v prihodnjih dneh v samoizolaciji še dva uradnika, direktor centra za nadzor in preprečevanje bolezni Robert Redfield in komisar za prehrano in zdravila Stephen Hahn.

Trump je bil v soboto deležen novih kritik. Po pisanju BCC je njegovo vodenje v času epidemije kritiziral nekdanji predsednik ZDA Barack Obama. V zasebnem klicu - vsebina tega se je pojavila v javnosti, je med drugim dejal, "da bi bilo to obdobje izjemno težko za vsako vlado", a je nato Trumpovo spopadanje z boleznijo covid-19 označil za "absolutno kaotično katastrofo".

V Beli hiši so se odzvali z besedami, da je Trump z ukrepi rešil življenje številnim Američanom.

V ZDA so do zdaj potrdili 1.346.310 okužb, umrlo je 80.037 ljudi.

Nov preplah v Južni Koreji | Foto: Reuters Nov preplah v Južni Koreji Foto: Reuters V Južni Koreji največji porast okužb v zadnjih dveh tednih

V Južni Koreji so v soboto potrdili 34 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največji porast v zadnjih štirih tednih, poročajo tuje tiskovne agencije. Južnokorejski predsednik Moon Jae-in je sodržavljane zato pozval, naj bodo še naprej previdni. "Ni končano, dokler ni končano," je njegove besede povzel STA.

V tej azijski državi se je do zdaj s koronavirusom okužilo 10.874 oseb, 256 jih je umrlo.

Danska zobozdravnik
Novice Zobozdravniki so odprli vrata: obisk precej drugačen kot včasih

Hrvaško rahljanje ukrepov meja Hrvaška | Foto: Reuters Foto: Reuters

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je na sobotni novinarski konferenci štaba civilne zaščite dejal, da bodo za državljane EU kmalu delno odprli meje. Na Hrvaško bo torej mogoče vstopiti iz poslovnih in nujnih osebnih razlogov. Pri tem 15-dnevna samoizolacija ne bo več potrebna, se bo pa treba držati priporočil epidemiologov.

Napovedal je še, da bodo hrvaški državljani z bivališčem v drugi državi lahko zapustili Hrvaško. Ta bo v ponedeljek sprostila kar nekaj ukrepov. Med drugimi se bodo otroci nižjih razredov vrnili v šole, odpirajo tudi vrtce, gostinske lokale in nakupovalna središča. 

Na javnih površinah se bo po novem lahko zbiralo do deset oseb, pred tem se jih je lahko pet.