Sreda,
29. 6. 2016,
11.25

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Natisni članek

Borut Pahor ustavno sodišče

Sreda, 29. 6. 2016, 11.25

8 let, 3 mesece

Pahor se bo o dveh novih ustavnih sodnikih odločil do konca tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Borut Pahor | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Pri predsedniku republike Borutu Pahorju danes poteka drugi krog posvetovanj z vodji poslanskih skupin glede kandidatov za dva nova ustavna sodnika. Prve izjave vodij poslanskih skupin po posvetovanjih kažejo, da se oblikuje konsenz okoli obeh kandidatov.

O konkretnih imenih še ni govora, je pa vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer napovedala, da bodo o sodnikih glasovali že na julijski redni seji DZ.

Predsednik Borut Pahor namerava svojo odločitev DZ sporočiti do konca tedna, zato na današnjih srečanjih od vodij poslanskih skupin pričakuje že bolj jasna stališča kot na prejšnjih pogovorih.

Po zakonu o ustavnem sodišču lahko predsednik republike predlaga kandidate za ustavne sodnike na podlagi predlogov iz poziva, lahko pa predlaga tudi druge kandidate. Sodnika ustavnega sodišča izvoli državni zbor s tajnim glasovanjem z večino glasov vseh poslancev.

Oktobra oziroma novembra mandata potečeta zdajšnjemu predsedniku ustavnega sodišča Miroslavu Mozetiču in sodnici Marti Klampfer. Na poziv so se prijavili Darinka Dekleva Marguč, Damjan Gantar, Anže Erbežnik, Špelca Mežnar, Boštjan Pintar, Rok Svetlič, Bojan Škof, Marko Šorli in Andraž Zidar.

Prvič je Pahor z vodjami poslanskih skupin o imenovanju dveh novih ustavnih sodnikov govoril 16. junija. Pogovori so bili bolj splošne narave, o konkretnih imenih večinoma še niso govorili. Le v SD in NSi so Pahorju našteli nekaj zanje sprejemljivih imen, za ZL pa nihče od na poziv prijavljenih kandidatov ni primeren. V strankah si večinoma želijo, da bi izbrana kandidata na glasovanju v DZ dobila čim širšo podporo.

Ker prihodnje leto marca oziroma aprila mandati potečejo še Mitji Deisingerju, Jasni Pogačar, Janu Zobcu in Ernestu Petriču, bo Pahor nov postopek za izbiro sodnikov začel že jeseni. Takrat bo upošteval tudi zdajšnje predloge kandidatur.