Ponedeljek,
5. 9. 2011,
15.12

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
ministri vlada

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 9. 2011, 15.12

2 leti, 3 mesece

Pahor bo imena za ministrske kandidate verjetno predstavil v sredo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Premier Borut Pahor bo listo ministrskih kandidatov predstavil najverjetneje v sredo, še pred tem pa bodo predlogi morali skozi sito vodstvenih organov SD in LDS.

Izvršni odbor LDS bo zasedal v sredo, predvidoma isti dan pa tudi predsedstvo SD. Po informacijah blizu kabineta premiera se je Pahor s predsednico LDS Katarino Kresal sestal tudi danes.

V javnosti krožijo številna imena Imena možnih ministrskih kandidatov, na katere bo Pahor vezal svojo zaupnico, se sicer že nekaj časa pojavljajo v javnosti. LDS tako za ministra za gospodarstvo predlaga Tomaža Orešiča, za notranjega ministra Branka Janca, za ministra za kulturo pa Jožefa Školča. Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo naj bi vodila direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo Tamara Lah Turnšek, Pahorjeva favoritka za ministrico za javno upravo pa naj bi bila vodja vladne pravne službe Ksenija Globokar.

Po poročanju nekaterih medijev naj bi sicer na listi kandidatov prihajalo do presenečenj. V DZ medtem vse bolj napeto postaja preštevanje glasov poslancev, ki bodo podprli novo ministrsko ekipo in s tem zaupnico Pahorju.

Zgolj podpora SD in LDS? Kandidati lahko zagotovo računajo le na podporo poslancev SD in LDS. V vsakem primeru so novi ministrski ekipi ne glede na predloge kandidatov podporo odrekli v SDS, SLS, DeSUS in Zares, ki imajo skupaj 45 poslanskih glasov. Nepovezani poslanci se o tem še niso dogovorili, Andrej Magajna pa svojo podporo Pahorju pogojuje. V SNS se o podpori kandidatom še niso jasno izrekli.

Tudi poslanca narodne manjšine, poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli in poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz, Pahorja in novih ministrov ne bosta podprla brezpogojno.

Kresal: Pogovori o kandidatih so v sklepni fazi Pogovori o ministrskih kandidatih, so v sklepni fazi, je ob predstavitvi dela v času svojega ministrskega mandata sicer povedala predsednica LDS Kresalova. Po njenih besedah se bo izvršni odbor LDS sestal v sredo popoldan, prav tako naj bi se tedaj sestalo predsedstvo SD. Najpozneje takrat bodo imena tudi znana, je dejala.

Zdenka Cerar se je poslovila s funkcije podpredsednice LDS S funkcije podpredsednice LDS pa se je poslovila Zdenka Cerar, ki je ob tem zapisala, da je po njeni oceni napočil čas, da prepusti mesto drugemu, so sporočili iz LDS.

Želela "odpreti prostor za nove ljudi" Zdenka Cerar je bila namreč podpredsednica LDS zadnjih pet let. O njenih željah, da se umakne iz aktivne državne politike in odpre prostor za nove ljudi, sta že pred časom govorili s predsednico Kresalovo, ki njeno željo razume in spoštuje, so še navedli v stranki. Ob tem so dodali, da Cerarjeva še naprej ostaja članica LDS.

Cerarjeva je po odstopu pojasnila, da odhaja zato, ker mesto prepušča drugim. Ob tem je zatrdila, da njen odstop ni posledica zadnjih dogodkov v LDS in da bo s stranko, če jo bodo potrebovali, še sodelovala.

Cerarjevi so sicer delegati na kongresu LDS konec maja podelili drugi mandat podpredsednice, toda po njenih besedah "stvari tečejo naprej, potrebujemo močne, mlajše in angažirane ljudi". Svoj odhod je predsednici stranke Kresalovi napovedala že prej, ob čemer meni, da jo v stranki razumejo. "Presoditi namreč moramo, kdaj nam moči pojenjajo in kdaj morajo drugi priti," je dejala in obenem zagotovila, da pri tem nima v mislih nikogar, ki bi jo utegnil naslediti.

Na vprašanje, kako gleda na trenuten položaj v stranki, odgovarja, da splošna situacija, ko "ljudje vedno bolj izgubljajo zaupanje v vodenje države in v politiko, terja, da se vzamemo skupaj na vseh nivojih in to nezaupanje presežemo".

Cerar: Še vedno imamo odličen program Na vprašanje, ali predsednica LDS Kresalova še uživa njeno zaupanje, pa odgovarja z besedami: "Bila sem njena podpredsednica. Še vedno imamo odličen program, le izpolniti ga je treba, ne da je samo na papirju." "Program je treba splasirati in izpolnjevati, zatem pa se bo videlo, da ima ta stranka vsebino in ljudi, ki jo lahko izpeljejo," je še poudarila Cerarjeva in obenem priznala, da jim to na ravni države "nekako ne gre".

Po njenih ocenah stranka svojega programa ne more realizirati, "ker so druge okoliščine tako zavirajoče".