Sreda,
20. 4. 2011,
17.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

občina ustavno sodišče

Sreda, 20. 4. 2011, 17.54

8 let

Padel tudi zadnji poskus ustanovitve občine Ankaran

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V državnem zboru je "padel" tudi zadnji poskus ustanovitve občine Ankaran. Za novelo zakona je glasovalo le 17, proti pa je bilo 48 poslank in poslancev.

Zadnjega izmed predlogov za ustanovitev občine Ankaran so vložili vodje koalicijskih poslanskih skupin in poslanske skupine SLS, a se je njegova pot danes končala že po prvem branju.

Spomnimo: Poskusov za ustanovitev omenjene občine je bilo v preteklosti že veliko, formalno pa so se prizadevanja za ustanovitev občine Ankaran, ki bi se izločila iz Mestne občine Koper (MOK), začela julija 2008 s predlogom, ki ga je v DZ vložil poslanec Anton Kokalj (NSi). Postopek je bil zaradi volitev v DZ oktobra 2008 prekinjen, februarja 2009 pa je predlog za začetek postopka za ustanovitev občine Ankaran ponovno vložil poslanec Franco Juri (Zares).

DZ je nato razpisal referendum, na katerem so se Ankarančani večinsko (55,45 odstotka) izrekli za ustanovitev lastne občine. Marca lani je nato vlada v obravnavo v DZ poslala predlog novele zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, ki je poleg ustanovitve občin Ankaran predvideval še ustanovitev občine Mirna, za katero so se prehodno na referendumu prav tako izrekli tamkajšnji prebivalci.

Državni svet je vložil veto

DZ je nato zakon, s katerim bi ustanovili občini Ankaran in Mirna, potrdil, a je državni svet nanj vložil veto, ki pa ga poslancem ob ponovnem glasovanju ni uspelo preglasovati, saj je zmanjkal en glas.

Maja lani sta bila nato vložena dva ločena zakona za ustanovitev občin, posebej za Ankaran in posebej za Mirno. Še isti mesec je DZ sklenil, da je predlog za ustanovitev občine Mirna primeren za nadaljnjo obravnavo, ustavil pa je postopek za Ankaran.

Pobudniki novih občin so se obrnili na ustavno sodišče, ki je konec leta odločilo, da je DZ ravnal arbitrarno oz. samovoljno, ko ni ustanovil občin Ankaran in Mirna, čeprav je v postopku ugotovil, da obe območji izpolnjujeta pogoje ter razpisal referendum, na katerem so se prebivalci večinsko izrekli za lastno občino.

Odločba ustavnega sodišča ni bila spoštovana

Ustavno sodišče je DZ naložilo, da ugotovljeno protiustavnost odpravi v roku dveh mesecev in ustanovi omenjeni občini. Vlada je nato v DZ znova vložila predlog za ustanovitev občine, a se je njegova pot končala že na odboru za lokalno samoupravo. Sledil je predlog, ki so ga vložili poslanci SLS, a ga je na matičnem odboru doletela enaka usoda.

Danes pa je propadel tudi zadnji izmed poskusov za ustanovitev občine Ankaran. Zakon so sicer vložili vodje koalicijskih poslanskih skupin in poslanske skupine SLS. Do predloga so imeli namreč različna stališča tudi znotraj posameznih poslanskih skupin. Medtem ko so nekateri opozarjali, da je treba spoštovati odločbo ustavnega sodišča, pa drugi menijo, da Ankaran ne izpolnjuje pogojev za lastno občino.