Sreda,
4. 4. 2018,
15.31

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

3

Natisni članek

Palestina priznanje Državni zbor Slovenija

Sreda, 4. 4. 2018, 15.31

6 let

OZP: Pravne podlage za odločanje o priznanju Palestine ni #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

3

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko (OZP) ni sprejel odločitve o pobudi za priznanje Palestine kot neodvisne in samostojne države, ker brez jasnega stališča vlade za to naj ne bi bilo ustrezne zakonske podlage. A to, kot kaže, še ni nujno konec obravnave tega vprašanja.

Video: Planet TV


Poslanci so danes na nujni seji OZP obravnavali predlog Levice, o katerem naj bi v petek na izredni seji odločal državni zbor.

Ker odbor danes ni sprejel nobene odločitve, za izvedbo izredne seje pa je stališče OZP nujno, je v skladu s poslovnikom državnega zbora mogoče, da bo pred petkom še ena nujna seja odbora na omenjeno temo.

V skladu s poslovnikom državnega zbora namreč lahko sejo odbora na predlog člana tega odbora skliče tudi predsednik državnega zbora, če tega ne stori predsednik odbora. V tem primeru sejo odbora vodi najstarejši podpredsednik odbora.

Brglez ima možnost, da skliče sejo odbora o priznanju Palestine

Palestina | Foto: Reuters Foto: Reuters To bi v tem konkretnem primeru pomenilo, da bi lahko predsednik državnega zbora Milan Brglez na predlog katerega od članov OZP zahteval sklic še ene seje odbora.

Če se predsednik OZP Jožef Horvat (NSi), ki je danes predlagal sklep, da ni pravne podlage za odločanje o predlaganem sklepu, ne odzove, bi Brglez lahko sejo odbora sklical sam. V tem primeru bi jo vodila Julijana Bizjak Mlakar, ki je danes ostro protestirala proti načinu, kako Horvat vodi sejo odbora.

Horvat je namreč razpravo o priznanju prekinil in predlagal sklep, da odločanje odbora brez sklepa vlade, s katerim bi ta predlagala priznanje Palestine, ni mogoče. Podprlo ga je deset poslancev, šest jih je glasovalo proti.

Erjavec pričakuje, da se bo vlada opredelila o Palestini

Zunanji minister Karl Erjavec je po odločitvi OZP izrazil pričakovanje, da bo vlada stališče o priznanju Palestine vendarle sprejela. "Vlada mora dati državnemu zboru, ki ima polna pooblastila, možnost, da se opredeli," je poudaril Erjavec.

Minister, ki opravlja tekoče posle, je dogajanje na odboru označil za nekorektno, hkrati pa se ne strinja z razpletom seje. Kot je poudaril, vprašanje priznanja Palestine kot v Sloveniji ni samo vsebinska razprava, poleg tega pa ne gre zgolj za to, ali so pogoji izpolnjeni.

Spomnil je, da je vlada to vprašanje večkrat obravnavala. Marca je kot zunanji minister predlagal sklepe, da bi Palestino priznali, a je bilo to vprašanje na vladi umaknjeno z dnevnega reda, ker soglasja ni bilo, je povedal Erjavec.

Zunanji minister Karl Erjavec je prepričan, da mora dati vlada državnemu zboru možnost, da se opredeli do priznanje neodvisne in samostojne Palestine. | Foto: STA , Zunanji minister Karl Erjavec je prepričan, da mora dati vlada državnemu zboru možnost, da se opredeli do priznanje neodvisne in samostojne Palestine. Foto: STA ,

"Vlada mora državnemu zboru dati možnost, da se opredeli"

Argumentacija, da državni zbor ne more izpeljati postopka priznanja brez predloga vlade, je po njegovem mnenju napačna. Prav tako se Erjavec ne strinja z mnenjem vladne zakonodajne službe, da priznanje države ne sodi med tekoče posle vlade.

Kot je poudaril, ne gre za dokončno odločitev vlade, ampak za to, da vlada parlamentu da možnost, da ta v celoti izpolni svoj mandat. Po Erjavčevem mnenju tako prihaja do omejevanja državnega zbora, saj tovrstna interpretacija pomeni, da če predloga vlade ni, se državni zbor sploh ne more opredeliti do priznanja Palestine.

Prepričan je, da je stališče vladne zakonodajne službe nepravilno, ker ne gre za dokončen sklep vlade, pač pa za predlog parlamentu, ki je tisti, ki po naši zakonodaji prizna posamezno državo.

"Kar se je zgodilo, ni v skladu z ustavo, ni v skladu z delitvijo oblasti. Vlada mora dati državnemu zboru, ki ima polna pooblastila, možnost, da se opredeli," je poudaril Erjavec, ki se sicer ne želi spuščati v to, kako se bo državni zbor odločil. Spomnil je tudi, da je bilo v koaliciji ves čas soglasje, da bodo v tem mandatu Palestino priznali.

Erjavec se počuti izigrano, krivdo za razplet pripisuje tudi SMC

Erjavec je bil hkrati kritičen do dela poslanske skupine SMC, ki po njegovih besedah ne želi izpeljati omenjenega postopka. S prstom je pokazal tudi na Cerarja, ker da je s svojim odstopom dodatno zapletel vso zadevo.

"Na nek način se počutim izigranega, ker je ministrstvo pripravilo predlog. Bil je umaknjen, ker se je po ministrstvih ponovno iskalo mnenje o posledicah priznanja Palestine. Prvič ni bilo posledic, drugič, ko je to mnenje želel kabinet predsednika vlade, so se kar naenkrat pojavile nekatere negativne posledice," je še dejal Erjavec.

Erjavec pričakuje, da bo v četrtek vlada vendarle obravnavala omenjeno vprašanje. "Na vsak način moramo na vladi razčistiti to vprašanje, in sicer ali predlaganje  zakonov in drugih aktov v državnem zboru pomeni, da prekoračujemo svoje tekoče posle. Če jih ne, potem bi bilo prav, da vlada predlaga državnemu zboru priznanje Palestine," je še dejal Erjavec.

Vatovec krivdo za razplet seje pripisuje SMC

Poslanec Levice Matej T. Vatovec, prvopodpisani pod predlog, da Slovenija prizna Palestino kot neodvisno in samostojno državo, je prav tako izrazil nasprotovanje današnji odločitvi OZP, da ne more odločati o predlogu, ker da za to niso izpolnjeni zakonski pogoji. Vatovec pričakuje, da bo državni zbor o tem vprašanju vendarle odločal še v tem mandatu.

Dogajanje na današnji seji OZP je označil za "eminentno predstavo nenačelnosti in dvoličnosti", ki jo je vodil Horvat. "Vse skupaj se je lahko zgodilo, ker je SMC to predstavo tudi podprla," je razplet seje komentiral Vatovec. Dodal je, da je sklep "nezakonit sam po sebi". Ne državni zbor ne OZP po njegovih besedah namreč ne more sam ugotavljati zakonitosti aktov, ampak so za to pristojna sodišča.