Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
18. 5. 2017,
16.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

3

Natisni članek

Vrhnika požar Kemis

Četrtek, 18. 5. 2017, 16.08

6 let, 7 mesecev

Onesnaženje po požaru v Kemisu: kdaj bo znano, kaj je v vrhniški zemlji? #video

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

3

Kemis | Foto STA

Foto: STA

Vrhničanom bodo jutri predstavili prve izsledke analiz zemlje v okolici pogorišča požara v podjetju Kemis, ki se ukvarja z ravnanjem z nevarnimi odpadki. Požar je med prebivalci povzročil veliko razburjenja zaradi možnosti vplivov na okolje in njihovo zdravje.

Vrhniška civilna zaščita, Agencija za okolje (Arso) in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) bodo jutri predstavljali prve rezultate analize zemlje, odvzete na različnih mestih v bližini območja tovarne Kemis v Sinji Gorici pri Vrhniki.

Obrat podjetja je v ponedeljek zvečer zajel uničujoč požar, ki so ga gasilci v enem dnevu pogasili. A škoda je velika, prav tako skrbi glede posledic za okolje in vpliva na zdravje ljudi. 

Vzeli več kot 20 vzorcev, analiza traja več dni

Vrhniški občinski svetniki so zaradi požara in posledic od župana Stojana Jakina zahtevali sklic izredne seje občinskega sveta. | Foto: STA , Vrhniški občinski svetniki so zaradi požara in posledic od župana Stojana Jakina zahtevali sklic izredne seje občinskega sveta. Foto: STA , Analize površinskih voda in zemlje, ki jih izvaja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, še niso končane, čeprav so prve vzorce vzeli že v torek, ko je bil požar pogašen. 

Laboratorijske analize vzorcev po besedah Petra Rodiča iz vrhniške civilne zaščite trajajo več dni.

Rodič pravi, da so v torek in vse do danes jemali vzorce zemlje v smeri vetra, v nasprotni smeri, blizu pogorišča in daleč stran. Tako imajo več vzorcev, ki pokrivajo širše prizadeto območje. Vzeli so jih na različnih lokacijah v Sinji Gorici, kjer je izbruhnil požar, na sosednji Vrhniki, pa tudi v kilometer oddaljeni vasi Ligojna ter v Zaplani, ki leži nad vrhniško dolino in je od Kemisa oddaljena več kilometrov.

Poleg tega so po Rodičevih besedah vsem zaskrbljenim občanom, ki so to želeli, omogočili, da je Arso vzel vzorce zemlje na njihovem zemljišču. "Poleg šol in vrtcev ter drugih tveganih lokacij smo vzorce jemali tudi pri domačinih. Poklical nas je na primer kmet, ki ga skrbi, kaj je z njegovo zemljo. Zbrali smo ekipo in pobrali vzorce. Mislim, da se je do danes nabralo že več kot 20 vzorcev na različnih lokacijah," razlaga. 

Video: "To je ena največjih ekoloških nesreč v Sloveniji"

Kaj bodo povedali jutrišnji rezultati?

Prve rezultate torej civilna zaščita pričakuje jutri, ko jih bodo tudi predstavili javnosti. Predstavitev načrtujejo za ob 16. uri v gasilskem domu v Sinji Gorici, a je ura odvisna od tega, kdaj bodo dobili rezultate. Te bosta interpretirala Peter Otorepec z Nacionalnega inštituta za javno zdravje in predstavnik Arsa.

Analize naj bi pokazale morebitno povečano prisotnost težkih kovin, škodljivih organskih spojin, spremembe vrednosti pH, a po Rodičevih besedah povečane vrednosti še ne pomenijo, da je onesnaženje posledica požara.

"Zemlja je bila lahko onesnažena že prej, zato moramo čez kakšen teden ponovno vzeti vzorce na istih lokacijah in primerjati vrednosti. Če bodo te nižje, pomeni, da so bile snovi posledica požara in da jih je dež izpral v podtalnico, kar pomeni onesnaženje," razlaga. 

kemis | Foto: STA , Foto: STA , Delci PM10 in živo srebro v dovoljenih količinah

Po požaru je Arso v zraku nameril povečano koncentracijo delcev PM10 in živega srebra. Prevelika vsebnost obeh je nevarna za zdravje ljudi.

Rodič pravi, da se koncentracije nevarnih snovi v zraku zmanjšujejo. "V zraku ne zaznavamo več povečanih koncentracij živega srebra ali delcev PM10," pravi. 

Količine trdih delcev PM10 in živega srebra v zraku vsak dan izmeri Arso. Včeraj ponoči je bila koncentracija delcev PM10 na lokaciji pri Kemisu primerljiva s koncentracijami na drugih merilnih mestih po državi, čez dan pa so vrednosti ponovno narasle zaradi dejavnosti v okolici merilnega mesta, so ugotovili na agenciji.

Skupaj s predstavniki Instituta Jožef Stefan so izmerili tudi koncentracijo živega srebra, ki se je po navedbah agencije "občutno znižala". Pri dveh vrhniških osnovnih šolah so koncentracije "na ravni, ki so značilne za neonesnažena območja", pravijo.

Arso je meritve opravil tudi danes, a rezultatov za zdaj ni objavil.

Brez večjih zdravstvenih težav

V vrhniškem zdravstvenem domu so za občane, ki bi imeli kakršnekoli težave zaradi požara, oblikovali posebno zdravniško ekipo, a po besedah Rodiča ljudi, ki bi imeli zdravstvene težave ali bili poškodovani, vsaj za zdaj na srečo ni. Sta se pa zaradi bruhanja po poročanju televizije Kanal A oglasila dva gasilca, vendar po županovih besedah tudi pri njiju ni povsem jasno, ali so zdravstvene težave povezane z gašenjem ali morda z virozo.

Kot pravi, so na voljo vsakemu, ki bi ga vsaj malo skrbelo. "Vsak, ki ima kakršnokoli vprašanje, se lahko obrne na nas. Na vsak poziv se odzovemo," pravi. Dodaja, da imajo tudi vsi gasilci - več kot 250 jih je sodelovalo v ponedeljkovi intervenciji - možnost ponovnega zdravstvenega pregleda.


Preberite še:

Požar na Vrhniki: pogumna akcija gasilcev preprečila katastrofo #foto

V potoku pri Kemisu pomrlo vse, kar je bilo v njem živega #foto #video


Kriminalisti locirali kraj, kjer je začelo goreti

Medtem se nadaljuje tudi kriminalistična preiskava, katere namen je odkriti vzrok požara. Kot je pred dnevi dejal direktor Kemisa Emil Nanut, bo škoda na osem let starem objektu podjetja Kemis, ki je v lasti Gorenja, več milijonov evrov. 

"Preiskava še vedno poteka," pravi Maja Adlešič Ciperle z ljubljanske policijske uprave. Kriminalisti in kriminalistični tehniki so včeraj skupaj s forenziki Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL) okvirno locirali kraj, kjer bi lahko začelo goreti. Zavarovali so sledi oziroma material, ki bo podlaga za nadaljnje preiskave, zdaj pa nadaljujejo zbiranje obvestil.

Še vedno poteka sanacija potoka Tojnice, kamor je med gašenjem požara odtekalo olje z območja obrata. Sanacijo izvajata podjetji Kemis in VGP Drava in naj ne bi bila končana še nekaj časa. Nanut poteka sanacije ni hotel komentirati, preusmeril nas je na uradno PR-službo Gorenja. Njihove odgovore še čakamo.  

Požar Vrhnika za vroče. | Foto: Planet TV Foto: Planet TV Kaj po požaru svetuje NIJZ?

Povzemamo nekaj nasvetov.

  • Ves čas upoštevajte priporočila ekip za reševanje oz. uprave za zaščito in reševanje.
  • Če ste bili izpostavljeni dimu in čutite zdravstvene težave, se posvetujte s svojim zdravnikom.
  • Če je v okolici pogorišča še vedno izrazit vonj, smrad po požaru, se ne zadržujte na območju ali v zaprtih prostorih. Zadrževanje v zaprtih prostorih je sicer začasna rešitev, saj se koncentracije onesnaževal v zraku v notranjih prostorih tudi pri zaprtih oknih in vratih počasi izenačijo s koncentracijami zunaj.
  • Izogibajte se dotikanju izpostavljenih površin, tekočin, ki so povezane s požarom, in čim bolj zmanjšajte izpostavljenost izpustom v zrak tako, da se gibljete proti vetru ali stran od ognja oz. pogorišča.
  • S sajami in drugače onesnažene vrtnine in kmetijske pridelke, ki bi glede na razvoj že bili primerni za uporabo, zavrzite.

Več napotkov najdete na spletni strani NIJZ.

O požaru tudi na seji občinskega sveta

Na današnji seji občinskega sveta so nekateri svetniki predlagali razpravo o okoljskih posledicah požara. Del Vrhničanov za soboto organizira protest. Zahtevajo odstop župana Stojana Jakina, zaprtje Kemisa na zdajšnji lokaciji, zaprtje čistilne naprave na lokaciji nekdanjega IUV ter zaprtje Saubermacherja na Vrhniki.
 
Ne spreglejte