Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
10. 10. 2017,
8.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

Natisni članek

sonce vreme oktober poletje

Torek, 10. 10. 2017, 8.27

6 let, 6 mesecev

Oktober prinaša babje poletje

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75
ženska dobro počutje travnik narava poletje zdravje | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Po svežem, mokrem in zelo sivem septembru nas v oktobru čaka daljše obdobje suhega, toplega in tudi sončnega vremena, napovedujejo na agenciji za okolje.

Danes bo sprva zmerno do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami. Sredi dneva in popoldne se bo delno zjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 19 stopinj Celzija.

Jutri bo na severnem Primorskem in Notranjskem zmerno do pretežno oblačno in povečini brez padavin. Drugod bo povečini sončno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 8, na Primorskem okoli 11, najvišje dnevne od 16 do 21 stopinj Celzija.

V četrtek bo v hribovitem svetu zahodne Slovenije pretežno oblačno in povečini suho. Drugod bo prevladovalo sončno vreme. Ponekod bo pihal jugozahodni veter. V petek bo pretežno jasno z jutranjo meglo po nižinah.

Na Arsu napovedujejo, da prihaja t. i. babje poletje. "Ker bo ozračje stabilno, pričakujemo, da bosta megla in nizka oblačnost jutranja stalnica. Obdobje stabilnega vremena bo izrazitejše po četrtku, ko se bo k nam razširil anticiklon. Pred tem bodo predvsem na zahodu pogoste nizka oblačnost in občasne rahle padavine," pravijo.

Hladna jutra, topli popoldnevi

Za topla obdobja v oktobru so značilna izrazita dnevna nihanja temperature. Razlog za velike razlike je temperaturna inverzija. Zjutraj je tako po nižinah megla, temperatura je lahko le okrog pet stopinj Celzija. Čez dan pa je sonce še vedno dovolj močno, da razkroji meglo, hkrati pa se zrak pri tleh premeša z zrakom iz višjih plasti. V takšnih dneh smo lahko deležni zelo hitrih sprememb, temperatura se lahko dvigne tudi za 20 stopinj Celzija. Popoldnevi so poletno topli in lahko presežejo 25 stopinj Celzija.

Najbolj vroče je bilo leta 5. oktobra 2011, ko se je v Slapu pri Vipavi ogrelo celo do 30,0 stopinje Celzija. V zadnjih dveh oktobrih nismo bili deležni babjega poletja. Temperatura se je le nekajkrat povzpela nad 20 stopinj Celzija. Zelo toplo obdobje smo nazadnje imeli leta 2014, ko se je v Murski Soboti temperatura šestkrat povzpela nad 25 stopinj Celzija, kar je največkrat v zadnjih 50 letih.

Na Arsu pravijo, da še ne morejo odgovoriti, kako topel bo letošnji oktober. "Najverjetneje bodo najvišje temperature od 20 do 25 stopinj Celzija," pravijo.

Ne spreglejte