Četrtek,
7. 7. 2016,
20.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

3

Natisni članek

SMC Janez Janša Janez Janša 25 let Slovenije

Četrtek, 7. 7. 2016, 20.25

6 let, 7 mesecev

Ob obletnici zmage v vojni za Slovenijo slavnostna seja v DZ in blagoslov pomnika v ljubljanski stolnici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

3

Odbor za obrambo | Foto STA

Foto: STA

Danes so poslanci s slavnostno sejo parlamentarnega odbora za obrambo obeležili 25. obletnico konca oboroženih spopadov v vojni za Slovenijo. V ljubljanski stolnici pa je apostolski nuncij Juliusz Janusz po maši za domovino blagoslovil spominsko obeležje vsem padlim za samostojno Slovenijo.

S podpisom brionske deklaracije, ki je predvidevala ustavitev vseh sovražnosti na ozemlju Slovenije, se je na današnji dan pred 25 leti končala vojna za Slovenijo. V državnem zboru je ob tej priložnosti potekala slavnostna seja odbora za obrambo, s katero so poslanci in tuji gostje zaznamovali to obletnico.

Poslanec SMC Marjan Dolinšek, podpredsednik odbora za obrambo in veteran vojne za Slovenijo, je v nagovoru prisotne opomnil, da je bila vojna resda kratka, a še vedno predolga in nepotrebna. "Kaj pomeni mir, se zavemo šele takrat, ko ga ni več in ko nastopi vojna," je dejal.

Vojne si nihče ne želi. "Ker pa nam je bila že vsiljena, smo jo sprejeli in odločno pokazali ter dokazali, da smo se za našo državo pripravljeni boriti in tudi umreti," je dejal. Ob tem se je posebej spomnil pripadnikov Teritorialne obrambe in takratne slovenske milice, ki so za domovino dali svoje življenje.

Med razlogi za prevlado Slovenije v vojni je Janez Janša izpostavil zaupanje samoiniciativi poveljnikov različnih enot, učinkovito delovanje civilne obrambe in dobro oskrbo prebivalstva v času vojne. | Foto: STA , Med razlogi za prevlado Slovenije v vojni je Janez Janša izpostavil zaupanje samoiniciativi poveljnikov različnih enot, učinkovito delovanje civilne obrambe in dobro oskrbo prebivalstva v času vojne. Foto: STA ,

Jasen političen cilj

Poslanec SDS in obrambni minister v času vojne za Slovenijo Janez Janša pa je v svojem nagovoru izpostavil nekatere dejavnike, ki so po njegovi oceni odločilno pripomogli k slovenski vojaški zmagi. Prvi med njimi je bil jasen politični cilj, torej običajno življenje v samostojni državi.

SD in ZL ni bilo

Današnjo sejo so v SD obstruirali, prav tako med udeleženci ni bilo opaziti katerega od poslancev ZL. V SD so v pojasnilu zapisali, da smo si državo izborili v enotnosti in složnosti. Kot so poudarili, je 25. obletnica slovenske osamosvojitve izraz skupne in poenotene želje, napora in zanosa slovenskega naroda.

Danes smo tu, da se spominjamo vseh, ki so stoletja umirali za samostojno Slovenijo, je v nagovoru dejal minister za obrambo v času osamosvojitvene vojne Janez Janša. | Foto: STA , Danes smo tu, da se spominjamo vseh, ki so stoletja umirali za samostojno Slovenijo, je v nagovoru dejal minister za obrambo v času osamosvojitvene vojne Janez Janša. Foto: STA ,

Spominska plošča vsem padlim

V ljubljanski stolnici je zvečer potekala zahvalna maša ob obletnici zmage v vojni za Slovenijo. Na pobudo Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve so odkrili tudi pomnik zahvale za zmago in spomina na padle za domovino.

Pomnik izraža zahvalo Bogu za zmago v osamosvojitveni vojni ter ohranja spomin na tiste, ki so gradili slovensko krščansko izročilo, ki so v preteklosti, tudi v času treh totalitarizmov, padli za domovino, pa tudi na tiste, ki so ubranili plebiscitarno voljo.

Janša je v nagovoru ob odkritju plošče spomnil, da danes ne obhajamo samo konca oboroženih spopadov, pač pa tudi dan, ko je Slovenija zmagala. V tem času so pogumni možje in fantje držali usodo odločitve za samostojnost v svojih rokah ter to odločitev tudi obvarovali, je dejal.

 

Janša se je zahvalil duhovnikom, ki so takrat pokopavali padle in duhovno oskrbovali vojake in policiste. Ta duhovna pomoč, ki je v tistem času prišla spontano, je omogočala, da so se tisti, ki so držali usodo domovine v svojih rokah, čutili povezane in da je bil klic domovine še nekaj več od zgolj zemeljskega, je povedal.

Zato je po njegovem prepričanju "prav, da takšen pomnik odkrivamo tudi na tem posvečenem kraju". Slovenski Cerkvi se je Janša zato zahvalil, saj gre za "dokaz povezanosti, ki je takrat prevevala slovensko krščansko občestvo".