Sreda,
18. 9. 2024,
6.19

Osveženo pred

3 ure, 12 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Natisni članek

Evropska komisija kandidatura Državni zbor Marta Kos

Sreda, 18. 9. 2024, 6.19

3 ure, 12 minut

Odbor DZ za zadeve EU danes o komisarski kandidatki Marti Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,11
Marta Kos | Glede na koalicijsko večino v odboru pričakujemo, da bo mnenje o kandidatki, ki sicer za vlado ni zavezujoče, pozitivno. S tem bo lahko vlada v Bruselj uradno posredovala predlog o kandidaturi za evropsko komisarko. | Foto STA

Glede na koalicijsko večino v odboru pričakujemo, da bo mnenje o kandidatki, ki sicer za vlado ni zavezujoče, pozitivno. S tem bo lahko vlada v Bruselj uradno posredovala predlog o kandidaturi za evropsko komisarko.

Foto: STA

Kandidatka za evropsko komisarko Marta Kos se bo danes predstavila na odboru DZ za zadeve EU, ki bo podal nezavezujoče mnenje o njeni kandidaturi. Vlada bo tako lahko predlog njene kandidature uradno poslala predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, ki je v torek sporočila, da bo Kos pristojna za širitev EU.

Poslanec SDS in predsednik odbora Franc Breznik je današnjo nujno sejo odbora za zadeve EU sklical v torek, potem ko je von der Leyen v DZ posredovala pismo z dne 5. septembra, v katerem je premierja Roberta Goloba pozvala k zamenjavi komisarskega kandidata Tomaža Vesela.

Breznik je namreč sklic seje odbora pogojeval s posredovanjem odstopne izjave Vesela in omenjenega pisma.

Predsednica Komisije Ursula von der Leyen je v torek v Strasbourgu že predstavila sestavo nove Evropske komisije. Čeprav v Sloveniji postopek imenovanja komisarske kandidatke uradno še ni zaključen, je sporočila, da bo Kos v novi sestavi Evropske komisije pristojna za širitev EU.

Preden bo lahko zasedla položaj, bo morala prestati še zaslišanje v pristojnem odboru Evropskega parlamenta, kjer bo potrebovala najmanj dvotretjinsko podporo. Po zaslišanju vseh komisarskih kandidatov bo moral Evropski parlament celotno komisijo potrditi še na plenarnem zasedanju.

Robert Golob
Novice Robert Golob: Sloveniji je uspel zgodovinski met #video
Ursula von der Leyen
Novice Ursula Von der Leyen: Marta Kos bo prevzela resor za širitev EU #video
Robert Golob, Janez Janša
Novice Golob zavrnil očitke o političnih pritiskih iz Bruslja in namignil na resor za širitev EU
Matjaž Nemec
Novice Matjaž Nemec: Lahko si zagotovimo resor, ki je bil še včeraj v domeni velikih držav članic