Nedelja,
15. 5. 2011,
7.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

družina

Nedelja, 15. 5. 2011, 7.31

8 let

Ob mednarodnem dnevu stranke opozarjajo na težave družin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ob današnjem mednarodnem dnevu družin v SDS opozarjajo na vlogo in pomen družine v današnjem času in poudarjajo, da družba, ki ne skrbi celostno za svoje otroke, nima prihodnosti.

V stranki SMS - Zeleni Evrope pa opozarjajo na položaj mnogih družin s predšolskimi otroki, ki ne dobijo mesta v vrtcih ali pa za varstvo plačujejo previsoke zneske.

"Osnovna vloga in pomen družine skozi zgodovino ostajata enaki" Kot so zapisali v odboru za delo, družino in socialne zadeve pri strokovnem svetu SDS, osnovna vloga in pomen družine skozi zgodovino ostajata enaki. Vendarle pa se je v času, ki ga zaznamujejo velike in nagle spremembe, močno spremenila dinamika družinskega življenja. Večina družin se danes srečuje s pomanjkanjem časa, ki ga preživijo skupaj. Usklajevanje družinskega in poklicnega življenja je eden največjih izzivov sodobnih družin, so zapisali.

Družba namreč - tako kot družina - ki ne skrbi celostno za svoje otroke, nima prihodnosti, še menijo v SDS. V prihodnosti bo zato treba usmeriti še več naporov v odpravljanje stereotipov o delitvi dela ter lažjemu usklajevanju delovnih in družinskih obveznosti žensk in moških. To je pomembno zlasti, ker je Slovenija po deležu zaposlenih mater za polni delovni čas v vrhu držav EU, s čimer pa je posledično povezana tudi njihova obremenjenost.

Ob mednarodnem dnevu družine si v SDS predvsem želijo, da "postanejo naše družine oaze miru, ljubezni, medsebojnega spoštovanja, strpnosti in varno zavetje, kjer boste deležni toplih medsebojnih odnosov, iz katerih bodo prihajali srečni in nasmejani otroci".

SMS - Zeleni opozarjajo položaj družin s predšolskimi otroki V stranki mladih - Zeleni Evrope pa ob dnevu družin ponovno opozarjajo na nepravično obravnavo in neugoden položaj mnogih družin s predšolskimi otroki, ki ne dobijo mesta v vrtcih ali pa za njihovo varstvo plačujejo previsoke zneske.

Vztrajajo pri brezplačnih vrtcih Kot so sporočili iz stranke, vztrajajo pri brezplačnih vrtcih in zagotovljenem prostoru v vrtcih za vse otroke. Sistem izobraževanja in vzgoje je po njihovem mnenju še vedno krivičen do predšolskih otrok. Veliko otrok namreč ne hodi v vrtce, ker so stroški prevelika obremenitev družinskega proračuna. V stranki so tudi zaskrbljeni zaradi napovedanih sprememb na področju sistema vzgoje in varstva. Predlagane rešitve so po njihovi oceni povsem nesprejemljive, saj bela knjiga predvideva plačilo vrtca za vse otroke, torej ukinja brezplačne vrtce za drugega in naslednje otroke.

15. maj so za mednarodni dan družine razglasili Združeni narodi z namenom, da vsako leto spodbudi k razmisleku o položaju in vlogi družine. Mednarodni dan družine letos poteka pod geslom Soočenje z družinsko revščino. Dan družin pa bo Slovenija tudi letos obeležila s tradicionalnim festivalom družin, ki bo v Termah Olimia.

Družinski zakonik Pričakovati je, da bo tudi letošnji dan družine zaznamovalo sprejemanje predloga družinskega zakonika, ki bo po okoli letu dni parlamentarne obravnave prihodnji teden na plenarni seji. Usoda zakonika pa je kljub t.i. kompromisni različici pred drugim branjem v državnem zboru nejasna. Po kompromisnem predlogu istospolni par lahko sklene partnersko, ne pa zakonsko skupnost. Skupaj ne moreta posvojiti otroka, lahko pa eden od njiju posvoji otroka drugega. Predlog je sicer pridobil glasove SD, Zares, DeSUS in nepovezanih poslancev, s tem pa je zakonik morebiti izgubil podporo LDS.

Po Sloveniji bodo potekala strokovna predavanja Na pomembnost družine, njeno vlogo v družbi in izzive, ki jih prinaša, bodo v teh dneh spomnile številne vladne, nevladne organizacije in civilne iniciative. Ves teden med 15. in 22. majem bodo po Sloveniji potekala strokovna predavanja na različne družinske teme. Veliki zaključek, Festival družin bo 22. maja v Termah Olimia.