Četrtek,
13. 6. 2013,
7.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Vlasta Nussdorfer

Četrtek, 13. 6. 2013, 7.46

8 let

Nussdorferjeva v Celju o onesnaževanju Celjske kotline

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorferje včeraj obiskala Celje, da bi se seznanila s problematiko onesnaževanja Celjske kotline, ki je onesnažena s težkimi kovinami.

V zvezi s tem se je včeraj sestala predstavniki nevladnih organizacij, zavodov in društev, ki skrbijo za okolje in prostor, na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje.

Ob tem si je ogledala tudi degradirano območje stare Cinkarne.

Nujna strategija varovanja okolja Na srečanju so oblikovali nekaj sklepov, ki vsebujejo predloge oz. aktivnosti za rešitev omenjene problematika. Nussdorferjeva je povedala, da je treba nujno pripraviti strategijo o varovanju okolja v Sloveniji za obdobje 2014-2020, ki bi vsebovala tudi ukrepe za sanacijo prekomerno obremenjenih območij, vključno s Celjsko kotlino.

Po njeni oceni vsi podatki o onesnaženosti območja stare cinkarne s strani stroke so že znani, treba jih je le zbrati in vključiti v omenjeno strategijo. Pri izdelavi strategije oziroma sanaciji omenjenega območja je treba upoštevati tudi finančno konstrukcijo.

Varuhinja: Zdravje pred ekonomskim zaslužkom Nussdorferjeva opozarja, da se takšna onesnaževanja v prihodnosti ne smejo več ponoviti, prebivalce je treba o tej problematiki ozaveščati, stroka pa ne sme molčati o svojih ugotovitvah. Zdravje na tem območju pa mora biti pred ekonomskim zaslužkom, meni varuhinja.

Dejala je tudi, da se bo naslednji teden srečala s celjskim županom Bojanom Šrotom in kmetijskim ministrom Dejanom Židanom, oba pa bo opozorila na problematiko degradiranega območja stare cinkarne.

Brez ukrepanja nas čaka kazen Bruslja Opozorila je še, da je treba hitro ukrepati, v nasprotnem se utegne zgoditi, da nas Bruselj kaznuje zaradi onesnaževanja okolja in v tem primeru bi se soočali z izgubo sredstev za sanacijo degradiranih in prekomerno onesnaženih območjih.

Predstavnik celjskih civilnih iniciativ Boris Šuštar pa je izpostavil, da je v Celjski kotlini zrak močno onesnažen s težkimi kovinami, kontaminiranimi prašnimi delci iz prometa, industrije, pozimi iz kurišč, poleti pa še z ozonom, kar hudo ogroža zdravje prebivalstva na tem območju.