Četrtek,
23. 3. 2023,
8.31

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

3

Natisni članek

policija Nemčija umor

Četrtek, 23. 3. 2023, 8.31

1 leto, 1 mesec

Nove podrobnosti umora v Nemčiji: deklico sta zabodli s pilico za nohte

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

3

Nemčija | Policisti so izvedli dodatno iskanje, da so izsledili morilsko orožje, s katerim sta 12- in 13-letna deklica v Freudenbergu zabodli 12-letno Luise. | Foto Reuters

Policisti so izvedli dodatno iskanje, da so izsledili morilsko orožje, s katerim sta 12- in 13-letna deklica v Freudenbergu zabodli 12-letno Luise.

Foto: Reuters

Nemška policija je v dodatni iskalni akciji našla predmet, s katerim sta 12- in 13-letna deklica v Nemčiji v Freudenbergu do smrti zabodli sovrstnico Luise. 32 vbodov sta ji prizadejali s pilico za nohte, poročajo nemški mediji. Deklico so k večnemu počitku položili včeraj. 

Policisti so izvedli dodatno iskanje, da so izsledili morilsko orožje, s katerim sta 12- in 13-letna deklica v Freudenbergu zabodli 12-letno Luise. Sprva so predvidevali, da sta jo zabodli z nožem, zdaj pa se je izkazalo, da je šlo za pilico za nohte. Zabodli sta jo kar 32-krat in jo v gozdu ob kolesarski poti pustili izkrvaveti. Obe osumljenki, ki sta hodili v isto šolo kot Luise, sta umor sprva zanikali, kasneje pa ga priznali. 

Ena od osumljenk po umoru na TikToku objavila posnetek 

Razlog za zločin poznata policija in tožilstvo, a ga zato, ker sta deklici mladoletni, ne smejo razkriti. Domneva se, da je vzrok za dejanje maščevanje, saj naj bi Luise učiteljici zaupala, da se v šoli že več mesecev spravljajo nanjo in da je žrtev medvrstniškega nasilja. Obstaja tudi druga teorija, po kateri naj bi bil motiv za umor prepir na TikToku glede fanta, ki je bil všeč tako Luise kot 13-letni osumljenki. 

Zadnje dni se je na spletu pojavilo tudi več posnetkov z aplikacije TikTok, ki sta jih Luise in 13-letna osumljenka posneli, ko sta se še družili. Poleg tega je osumljenka kmalu po umoru na tej aplikaciji objavila posnetek, na katerem brezskrbno pleše. 

Luise naj bi noč pred umorom prespala pri 13-letni osumljenki 

Luise je prejšnjo soboto zvečer izginila na poti domov z obiska pri starejši od osumljenk, kjer naj bi noč prej celo prespala. Zakaj je šla k njej, če sta se že dolge mesece slabo razumeli, ni jasno. Spiegel je poročal, da sta deklici, potem ko sta ubili Luise, poklicali njene starše ter se pretvarjali, da ne vesta, kje je, in da ju skrbi zanjo.

Kakšna kazen ju lahko doleti? 

Storilki še nista dopolnili 14 let, kar je po nemškem zakoniku dovolj za prestajanje kazni, zato deklicama ne grozi kazenski pregon. Zdaj sta pod nadzorom centra za mladino. Na drugo lokacijo sta preseljeni tudi njuni družini.

Obema naj bi že ponudili psihiatrično pomoč, mogoče pa je, da ju bodo premestili na oddelek psihiatrije. Po poročanju nemških medijev bi se lahko zgodilo, da bosta morali dekleti plačati odškodnino, saj se lahko osebo, starejšo od sedem let, ki se v času dejanja zaveda, kaj počne, civilno toži. V takem primeru bi sodišče določilo višino kazni, dekleti pa bi jo začeli odplačevati, ko bi se zaposlili.

Osumljenki bosta potrebovali leta terapij za vrnitev v normalno življenje, menijo pedopsihiatri. Raziskovalec nasilja Dirk Baier je poudaril, da je takšno obnašanje mladih lahko posledica težavnega življenja v družini, s starši, ki jih razvoj in družbeno življenje lastnih otrok ne zanimata, lahko pa so starši do otrok sami nasilni in hladni. Dodal je, da bi bila v konkretnem primeru lahko kriva tudi morebitna bolezen ali jeza, saj mladi, kot pravi, še težje nadzorujejo čustva kot odrasli.