Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 6. 2017,
12.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

6

Natisni članek

podpis drugi tir referendum ustavno sodišče

Torek, 13. 6. 2017, 12.10

6 let, 6 mesecev

Nova ovira na poti do drugega tira?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

6

Vodja civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič | Foto STA

Foto: STA

V času zbiranja podpisov v podporo referendumu o drugem tiru je bila vložena še pobuda za oceno ustavnosti določbe, ki predpisuje, da je treba podpise za referendum overiti na upravni enoti.

Vlagatelj pobude Blaž Babič trdi, da gre s tem, ko je treba podpis v podporo referendumu overiti na upravni enoti, za omejevanje pravice državljanov, da brez nerazumnih omejitev sodelujejo pri neposrednem upravljanju javnih zadev, ki jo določa tudi Mednarodni pakt o državljanskih in političnih pravicah.

2. odstavek 16b člena Zakona o referendumu in o ljudski iniciativi

Volivec podpiše obrazec osebno pred pristojnim organom, ki vodi evidenco volilne pravice, ne glede na kraj stalnega prebivališča. Ministrstvo, pristojno za evidenco volilne pravice, mora v času, ko teče rok za zbiranje podpisov, zagotoviti, da lahko volivec da podporo zahtevi v poslovnem času vsak delovni dan na vseh upravnih enotah in informatiziranih sprejemnih pisarnah.

Premalo časa za zbiranje podpisov

Pobudnik meni, da gre tudi za krčenje časovnega okvira za zbiranje podpisov. "35 dni za zbiranje podpisov se namreč sliši lepo, a je skrajno zavajajoče, kajti na teden je v povprečju (ob predpostavki, da so uradi odprti 8 ur na dan, 5 dni na teden) na voljo 40 ur, torej v 5 tednih to pomeni 200 ur, kar pa je realno gledano v celoti le nekaj več kot 8 dni," pravi Babič.

Primerjava Švice in Slovenije

V Sloveniji je okoli 1,7 milijona volivcev, od tega jih mora v 200 urah zahtevo podpisati 40 tisoč (2,35 odstotka vseh volivcev).

V Švici je volivcev približno 5,3 milijona, za razpis referenduma pa morajo v 90 dneh zbrati 50 tisoč podpisov (0,94 odstotka vseh volivcev), in sicer brez overitve na upravni enoti. Za zbiranje imajo torej na voljo 2160 ur, utemeljuje Babič.

Ustavno sodišče mora po njegovem mnenju zdaj presoditi, ali je sorazmerno, da zakon izvrševanje volilne pravice tako omejuje zato, da bi preprečil zlorabo. A zaščita pred nepravilnostmi ali zlorabami je po besedah pobudnika že dovolj urejena s tistimi določbami Kazenskega zakonika, ki prepovedujejo ponarejanje podpisa, zlorabo volilne (referendumske) pravice oziroma ponarejanje listin.

Babič navaja, da mu je Miro Cerar v času, ko je ta bil še asistent na pravni fakulteti v Ljubljani dejal: "Blaž, ne morejo ljudje odločati o vsem." Babič se zato ne čudi, da se v zadnjem času možnosti za referendum zelo krčijo. | Foto: Matej Leskovšek Babič navaja, da mu je Miro Cerar v času, ko je ta bil še asistent na pravni fakulteti v Ljubljani dejal: "Blaž, ne morejo ljudje odločati o vsem." Babič se zato ne čudi, da se v zadnjem času možnosti za referendum zelo krčijo. Foto: Matej Leskovšek

Predlog za zadržanje zbiranja podpisov

Pobudo za oceno ustavnosti je vložil skupaj s predlogom za prednostno obravnavo, predlogom za zadržanje izvrševanja sporne zakonske določbe in predlogom za zadržanje zbiranja podpisov za referendum o drugem tiru.

Sodišču predlaga, da do končne odločitve odredi zbiranje podpisov na način, kot je predpisan za referendumsko pobudo, torej brez overitve na upravni enoti.

S tem bi ustavno sodišče po Babičevem mnenju preprečilo "protiustavne posledice, ki lahko privedejo do nelegitimnosti zbiranja podpisov in posledično celo do nerazpisa referenduma".

Pomembno pravno vprašanje

Podobno pobudo je ustavno sodišče sicer že večkrat zavrnilo z razlogom, da ne gre za pomembno ustavnopravno vprašanje. A Babič trdi, da zakon o ustavnem sodišču govori o "pomembnem pravnem vprašanju", kar pa to vprašanje po njegovem mnenju vsekakor je.

Ne spreglejte