Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 3. 2016,
16.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

grafiti cerkev

Torek, 8. 3. 2016, 16.23

6 let, 6 mesecev

Neznanci onečastili ljubljansko stolnico (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zunanjo stran osrednje slovenske katoliške cerkve so neznanci danes ponoči popisali z napisom: "Cerkev, marš iz moje maternice".

Vsebino napisa predstavniki Katoliške cerkve povezujejo z molitvijo pred ljubljansko porodnišnico, ki je del mednarodne ekumenske pobude posta in molitve za nerojene, za spoštovanje človeškega življenja od spočetja do naravne smrti. S tiho molitvijo pred ustanovo, kjer opravljajo splave, želijo molivci pomagati materam v stiski, ko se odločajo o nadaljevanju ali prekinitvi nosečnosti.

Njihovo zbiranje in molitev so ostro obsodili v Združeni levici – ker naj bi šlo za "izvajanje psihičnega nasilja nad ženskami, ki v ginekološko kliniko prihajajo opravit splav" – in posredno tudi na ministrstvu za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Jože Plut: Upam, da tega niso napisale ženske "Avtorji napisa na lep dan izražajo precej čudno podobo samega sebe. Upam, da tega niso napisale ženske. Sicer pa je škoda, da uničujejo kulturni spomenik," je povedal stolni župnik Jože Plut. "Kaj bi bilo, če bi vsi na tak način izražali svoje mnenje?" se sprašuje Plut.

"Taka dejanja je nevredno omenjati, ker izražajo avtorjev odnos do temeljnih stvari življenja in konec koncev do kulture, spoštovanja vere in umetnosti."

Policija je dogodek evidentirala, če bodo storilca našli, bodo o tem obvestili stolno župnijo, je povedal Plut.

Franc Šuštar: To je izraz sovražnosti do kristjanov Generalni vikar ljubljanske nadškofije škof Franc Šuštar je v izjavi za Radio Ognjišče dejal, da se je ta oblika vandalizma znova pojavila po dolgem času. "Morda je to izpad umazanije in pobalinstva nekega posameznika, ki ni vredno večje pozornosti. Upam, da to ni izraz koga, ki se zaveda, kaj dela, saj je to res sovražni govor in izraz osebne stiske ter tudi izraz lastnega umazanega srca, sovražnega do kristjanov," je dejal škof.

Ne spreglejte