Četrtek,
12. 11. 2020,
8.53

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

72

Natisni članek

Slovenija okužba COVID-19 Koronavirus

Četrtek, 12. 11. 2020, 8.53

3 leta, 5 mesecev

V sredo 1.925 novih okužb, umrlo še 41 bolnikov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

72

V Sloveniji so v sredo ob 6.767 opravljenih testih potrdili 1.925 novih okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 28,45 odstotka, kar je malenkost manj kot v torek, ko je bilo pozitivnih 29,50 odstotka vseh opravljenih testov. V sredo je zaradi bolezni covid-19 umrlo 41 bolnikov, kar je največ do zdaj v enem dnevu. Vladni govorec Jelko Kacin je poudaril, da vsi modeli sicer kažejo, da se epidemiološke razmere postopno umirjajo.

V državi je trenutno 20.151 okuženih. V bolnišnici se po okužbi zdravi 1.210 bolnikov, od tega 200 na intenzivni negi. S pomočjo medicinskih ventilatorjev diha 137 bolnikov. V sredo je bilo iz bolnišnic odpuščenih 93 bolnikov, je prek Twitterja sporočila vlada. Štirinajstdnevna pojavnost okužb na sto tisoč prebivalcev trenutno znaša 961 okužb, kažejo podatki sledilnika za covid-19.

 

Sredini podatki kažejo, da je število hospitaliziranih prvič od začetka epidemije preseglo število 1.200. Bolnišnično oskrbo potrebuje 18 ljudi več kot dan prej. Na intenzivni negi se zdravi 200 bolnikov, število se je v primerjavi s torkom zmanjšalo za dva bolnika. Že drugi dan zapored pa smo imeli rekorden porast smrti bolnikov, okuženih z novim koronavirusom.

V sredo je umrlo 41 bolnikov, od tega 31 v bolnišnicah, deset pa v domovih za starejše. V torek je za boleznijo covid-19 umrl en bolnik manj kot v sredo. Do zdaj je v Sloveniji za boleznijo covid-19 skupaj umrlo 686 bolnikov, potrdili pa so 50.864 okužb z novim koronavirusom. Pri nas so od začetka epidemije skupaj opravili 424.873 testov na novi koronavirus.

Kacin: Razmere se postopno umirjajo

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je pojasnil, da današnje in včerajšnje številke na prvi pogled spominjajo na podatke izpred nekaj tednov, a da so v resnici večinoma posledica spremenjenega načina testiranja. "Vsi modeli še vedno kažejo, da se razmere postopno umirjajo," je pojasnil Kacin. Faktor širjenja okužbe po njegovih besedah še vedno upada in danes znaša 0,91, kar pomeni, da en okuženi okuži manj kot enega človeka.

Število okužb po njegovih besedah trenutno narašča predvsem v podravski regiji, medtem ko v gorenjski regiji še naprej upada. "Pri pomurski regiji je tudi mogoče zaznati manjši padec. Rast okužb trenutno zaznavamo samo še v goriški in podravski regiji," je dejal Kacin. Ko gre za posamezna žarišča okužb na vzhodu države, so v sredo v Murski Soboti potrdili 32, na Ptuju 30, v Beltincih 24, v Lendavi 23, v Radencih pa 21 novih okužb.

Vladni govorec Jelko Kacin je povedal, da se epidemiološka slika v državi izboljšuje. | Foto: STA , Vladni govorec Jelko Kacin je povedal, da se epidemiološka slika v državi izboljšuje. Foto: STA ,

Na Gorenjskem so bile razmere po navedbah Kacina včeraj podobne kot dan pred tem. V Kranju so našteli 61, v Tržiču 28, v Radovljici 24, v Šenčurju 19, v Železnikih 13, v Preddvoru pa 12 novih okužb. V Kamniku so odkrili 58, v Domžalah 30, na Grosupljem 23, v Ivančni Gorici 18 in v Mengšu 15 okužb. V Ljubljani so včeraj potrdili 221 okužb, kar je po besedah Kacina razmeroma malo, v Mariboru pa 81.

Pojavnost okužbe v zadnjih 14 dneh je sicer še vedno najvišja v gorenjski regiji, in sicer znaša 1.527 na sto tisoč prebivalcev. Druga po pojavnosti je pomurska regija s 1.448 okužbami na sto tisoč prebivalcev. Sledijo koroška (1.121), osrednjeslovenska (1.044), podravska (987), savinjska (982), jugovzhodna Slovenija (812), zasavska (748), goriška (707), primorsko-notranjska (587), posavska (538) in obalno-kraška regija (412).

Logarjeva: Podatki o številu okužb prepričljivega upada še ne kažejo

Mateja Logar z infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je poudarila nujnost, da ljudje spoštujejo ukrepe. Pristojni lahko uvedejo še tako stroge ukrepe, a če jih ljudje ne bodo upoštevali, učinka ne bo. Zato se sprašuje, ali bo morebitno zaostrovanje omejitvenih ukrepov res prineslo pričakovani učinek. Je pa poudarila, da se epidemija ne bo začela umirjati, če obstoječih ukrepov ne bomo spoštovali.

Mateja Logar | Foto: STA , Foto: STA ,

Logarjeva je v izjavi za medije še opomnila, da podatki o številu okužb prepričljivega upada še ne kažejo. Poudarila je tudi, da bo število umrlih po predvidevanjih v naslednjih tednih še nekoliko naraščalo oziroma da vrh še ni dosežen. Podatki o umrlih se namreč kažejo z zamikom glede na podatke o pozitivnih testih.

Iz UKC Maribor pa so medtem sporočili, da imajo hospitaliziranih 182 bolnikov z novim koronavirusom, od tega jih je 44 na intenzivnem zdravljenju. V sredo je pri njih umrlo osem bolnikov, skupaj tako 63. Skupaj so iz UKC doslej odpustili 278 bolnikov. Zaradi okoliščin, povezanih z boleznijo covid-19, je bilo v sredo odsotnih 235 zaposlenih iz UKC Maribor, od tega 40 zdravnikov in 106 delavcev zdravstvene nege. Med 235 odsotnimi gre za 98 primerov varstva otrok, so sporočili, piše STA.

Hrvaška
Novice Na Hrvaškem prvič več kot tri tisoč novih okužb

Šesti protikoronski sveženj tudi z nadomestili zaradi izpada dohodka kmetijskih gospodarstev

Predlog šestega protikoronskega zakona na področju kmetijstva med drugim prinaša finančna nadomestila zaradi izpada dohodka v kmetijskih gospodarstvih in kritje stroškov odsotnosti zaposlenih v mesnopredelovalni industriji, je na vladni novinarski konferenci danes povedal kmetijski minister Jože Podgoršek. Predvidena je tudi ponovna pomoč vinarskemu sektorju, poroča STA.

Posebno skrb so po besedah ministra namenili mesnopredelovalni industriji, za katero se je izkazalo, da je zaradi velikega števila okužb posebej na udaru. V pomoč pri nadomeščanju delovne sile so predvideli pokrivanje stroškov odsotnosti zaposlenih zaradi bolezni ali karantene od prvega dneva odsotnosti. Več v zgornjem videoposnetku.

V domu upokojencev v Muretincih se okužba vendarle širi

Potem ko po dobri polovici od 144 opravljenih testiranj v torek ni kazalo na to, da bi se koronavirusna okužba razširila v enoti ptujskega doma upokojencev v Muretincih, kjer kar polovica stanovalcev prebiva v enoti za demenco, se je v sredo izkazalo, da je prav v tej okuženih 12 stanovalcev. Skupaj imajo v ptujskem domu trenutno 76 okuženih.

Kot je povedala direktorica doma Jožica Šemnički, se je izkazalo, da je okužba z novim koronavirusom v omejenem obsegu potrjena tudi v tej zelo zahtevni enoti. V njej od skupaj 115 oskrbovancev prebiva tudi 60 pokretnih dementnih stanovalcev, ki navodil sami ne morejo osvojiti in upoštevati. Tam so nemudoma uredili rdeče območje ter začeli izvajati vse protokole za zajezitev okužbe.

Na Severnem Primorskem novo žarišče okužb v Bovcu

Na Severnem Primorskem pa so v sredo odkrili novo žarišče okužb z novim koronavirusom. V bovškem podjetju Mahle Electric Drives je namreč okuženih 22 od 270 zaposlenih. Okužbo so potrdili še v Domu upokojencev na Gradišču nad Prvačino, naraslo pa je tudi število okuženih v domovih v Novi Gorici, Podsabotinu in Črnem Vrhu nad Idrijo.

Vodstvo podjetja Mahle je takoj sprejelo ukrepe, kot sta ukinitev druženja ob odmorih in zaprtje kavomatov. Predvidoma v petek pa bodo testirali vse zaposlene. Kot so danes še sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite, bodo danes testirali tudi stanovalce Doma upokojencev na Gradišču nad Prvačino. Po novih testiranjih se je povečalo tudi število okuženih v novogoriških domovih za starejše, poroča STA.