Nedelja,
4. 10. 2020,
9.46

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,48

29

Natisni članek

okužba Koronavirus

Nedelja, 4. 10. 2020, 9.46

3 leta, 6 mesecev

V Sloveniji v zadnjem dnevu 168 novih primerov okužbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,48

29

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19 | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

V zadnjih 24 urah smo v Sloveniji opravili 1.940 testov in potrdili 168 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Bolnišnično zdravljenje je potrebovala 101 oseba, število hospitaliziranih bolnikov pa je tako prvič po aprilu preseglo 100. Na intenzivni negi je bilo 16 bolnikov, iz bolnišnice pa so odpustili enega. Vlada ob teh razmerah načrtuje nove ukrepe.


Ines Mandić Mulec
Trendi Profesorica mikrobiologije: Nemogoče je, da bi v nekaj mesecih razumeli novi koronavirus #video

Upoštevajoč manjše število opravljenih testov in število novookuženih, gre za enega od najvišjih deležev pozitivnih testov v Sloveniji, saj je bil delež pozitivnih rezultatov glede na vse opravljene teste kar 8,66-odstoten.

Razmerje med okuženimi in obolelimi se slabša

V bolnišnični oskrbi zaradi bolezni covid-19 je trenutno 101 oseba, kar je sedem več kot včeraj, na intenzivni negi se jih zdravi 16. V zadnjih 24 urah je bil odpuščen en bolnik, umrl ni nihče. Bolniške postelje, rezervirane za bolnike s covidom-19, se polnijo, razmerje med okuženimi in obolelimi se zaradi vse več obolelih slabša.

ukc Infekcijska klinika | Foto: Matej Povše Foto: Matej Povše Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je za Radio Slovenija ocenila, da bi bilo treba za zaustavitev širjenja omejiti število ljudi v trgovinah in lokalih in tako preprečiti gnečo. Zaradi velike potrebe po testiranjih bo po njenih besedah prihodnji teden potrebna tudi odločitev, kdaj in kje bi bila smiselna uporaba hitrih testiranj.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin pa je napovedal, da bo vlada prihodnji teden predstavila tudi mogoče naslednje ukrepe, ki bi jih morali uveljaviti takoj, če želimo zamejiti širjenje virusa. Da doslej sprejeti ukrepi "niso prijeli, ker jim ne jemljemo resno, v zadostni meri", je že v soboto opozoril tudi premier Janez Janša, piše STA.

Največ okužb v ljubljanski občini

Največ novih okužb so v soboto potrdili v ljubljanski občini, kjer je po podatkih Sledilnika za covid-19 tudi največ aktivno okuženih, in sicer 359. Po številu aktivnih okužb z 99 sledi mariborska občina. Največ okužb (33) je v starostni skupini od 35 do 44 let, z 31 potrjenimi okužbami pa je sledila starostna skupina od 45 do 54 let.

Doslej so v Sloveniji skupno potrdili 6.498 okužb z novim koronavirusom, v soboto pa je bilo v državi 2.078 aktivnih primerov okužbe. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je s to boleznijo pri nas doslej umrlo 155 ljudi.

Dan prej, v petek, pa smo ob 2.893 testih potrdili 227 novih primerov okužbe s koronavirusom. V bolnišnicah se zaradi bolezni covid-19 trenutno zdravi 94 oseb, kar je osem več kot včeraj. V UKC Ljubljana so zaznali več okužb z novim koronavirusom pri bolnikih in zaposlenih. Začasno so omejili delovanje kliničnih oddelkov za žilne bolezni ter za pljučne bolezni in alergijo, je UKC Ljubljana zapisal na Twitterju.

Več okužb v UKC Ljubljana

V UKC Ljubljana so včeraj zaradi več zaznanih okužb začasno omejili delovanje kliničnih oddelkov za žilne bolezni ter za pljučne bolezni in alergijo. To pomeni, da je najmanj za kak teden ustavljeno sprejemanje novih bolnikov, je poročala TV Slovenija.

Na oddelku za žilne bolezni so potrdili šest okužb pri bolnikih, v drugem primeru gre za bolnico, ki pa je imela več tveganih stikov. Koliko je okužb med zaposlenimi, še ugotavljajo. Prav tako ugotavljajo tudi izvor okužbe, eden izmed mogočih virov pa je po poročanju televizije bolnik, ki je bil pred sprejemom na zdravljenje v klinični center na testu negativen, poznejši test pa je potrdil okužbo, piše STA.

Preberite tudi:

Koronavirus, Covid-19
Novice Covid-19: ponavljajoč se vzorec potrjuje mnoga opozorila