Ponedeljek,
11. 2. 2019,
13.34

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25

10

Natisni članek

kebab meso Okrepčevalnica Dželo Slaščičarna Jagoda Senamir Musoski Zedi Kamberi

Ponedeljek, 11. 2. 2019, 13.34

5 let, 2 meseca

Po aferi s poljskim mesom

Nekateri se le pošalijo, drugi ne kupijo več kebaba #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25

10

Stranke nas več sprašujejo o poreklu mesa, stanje po odpoklicu mesa za kebab dveh slovenskih distributerjev komentirajo prodajalci kebaba. Učinki na prodajo so različni: pri enem zaznavajo strm upad, dva pa dogajanja s poljskim mesom sploh ne občutita. 

Afera s poljskim mesom se je v preteklih dneh odrazila v odpoklicu pripravkov za kebab dveh slovenskih distributerjev (Dunya Doner Kebab in Alebon). Pri obeh je inšpekcija našla bakteriji salmonelo in e. coli, v Alebonovem vzorcu pa tudi ostanke zdravila ketoprofen. 

V podjetju Dunya Doner Kebab so po navedbah uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin že ob objavi rezultatov analiz prejšnji četrtek začeli obveščati kupce o odpoklicu in umiku mesa. Podjetje Alebon pa je imelo celotno pošiljko še v skladišču, je pa na podlagi obvestila njihovega dobavitelja (gre za poljskega proizvajalca kebaba) v soboto in včeraj odpoklicalo še goveji kebab tega proizvajalca v pakiranjih od pet do 40 kilogramov.

Kako dogajanje vpliva na prodajo jedi, ki je sicer ena najpogostejših izbir ljubiteljev hitre prehrane?

Bi po aferi s poljskim mesom še jedli kebab?

  • Da.
    15,75 %
    445 glasov
  • Ne, že prej ga nisem.
    56,81 %
    1605 glasov
  • Ne, po aferi sem spremenil mnenje.
    27,43 %
    775 glasov
Oddanih 2825 glasov
meso Poljska
Novice Sporno meso: Evropski inšpektorji končujejo preiskavo na Poljskem

"To ne pomeni poslovnih težav, ampak bankrot"

"Prvo vprašanje vsakega, ki stopi skozi vrata, se nanaša na afero s poljskim mesom. Prodaja se nam je opazno zmanjšala," nam je dejal Senamir Musoski iz slaščičarne Jagoda ob Celovški cesti v Ljubljani, ki prodaja tudi kebab.

Slaščičarna Jagoda v lasti Zedija Kamberija po besedah Musoskega meso kupuje pri slovenskem proizvajalcu mesa za kebab, od katerega so pridobili zagotovilo, da nimajo mesa iz Poljske, a dogajanje vpliva na celotno panogo. "Čeprav nimamo nobene zveze s poljskim mesom, se je povpraševanje že po prvih objavah zmanjšalo, v dneh po tem smo prodali tudi do 70 odstotkov manj kebaba." 

Ali to za malega prodajalca pomeni poslovne težave? "Ne poslovnih težav, za nas to pomeni bankrot," pravi sogovornik. Po njegovem mnenju so sicer mediji naredili prevelik pomp okrog problematike. "Imamo inštitucije, ki naj opravijo svoje delo," meni. 

Prodajalci kebaba menijo, da je afera s poljskim mesom po krivici očrnila celotno panogo. | Foto: Reuters Prodajalci kebaba menijo, da je afera s poljskim mesom po krivici očrnila celotno panogo. Foto: Reuters

Kebab
Novice Poljsko meso iz Panvite je neoporečno, v mesu za kebab našli protivnetno zdravilo #video

Malo se pošalijo, a vseeno kupijo

Več vprašanj o poreklu mesa - včasih zares, drugič le za šalo - so opazili tudi v okrepčevalnici Dželo v Radomljah pri Domžalah (ob cesti iz Domžal proti Kamniku). "Kakšen kupec sem in tja vpraša, se malo pošali, sicer pa na nas dogajanje ne vpliva. Ker prodajamo tudi druge izdelke, upad prodaje kebaba za nas ne bi bil usoden. Upamo pa, da se bo stanje hitro umirilo," pravi Nimet Dželadini. Mesa ne kupujejo od podjetij, ki sta v zadnjih dneh odpoklicali izdelke, pravi ter dodaja, da so sami pri dobaviteljih preverili in dobili zagotovila, da nimajo poljskega mesa. 

Tudi sicer niso nikdar imeli težav, pravi sogovornik. "V sedmih letih, odkar prodajamo kebab, ni niti ena stranka prišla nazaj, ker bi imela težave." Po mnenju Dželadinija se je nadzor neupravičeno osredotočil le na kebab. "Mi za kilogram piščančjega mesa plačamo pet evrov, vi ga v trgovini lahko kupite za tri evre. Jaz bi se vprašal o kakovosti tega drugega izdelka, a povprečen potrošnik tega pač ne ve."

Da dogajanje na njih ne vpliva prav dosti, pravijo tudi v okrepčevalnici Šeherezada na Trubarjevi v središču prestolnice, prodaja jim je v zadnjih dneh padla za pet odstotkov. Kot pravijo, ne zaznavajo niti povečanega zanimanja kupcev za podatke o mesu. Do zdaj sta le dva vprašala o poreklu. Meso jim sicer zadnjih sedem let pošilja nemški dobavitelj, s katerim niso nikoli imeli težav, tudi dozdajšnji inšpekcijski nadzori niso pokazali nepravilnosti. 

Okrepčevalnici Šeherezada na Trubarjevi v središču prestolnice je prodaja v zadnjih dneh padla za pet odstotkov.  | Foto: Anja Ciglarič Okrepčevalnici Šeherezada na Trubarjevi v središču prestolnice je prodaja v zadnjih dneh padla za pet odstotkov. Foto: Anja Ciglarič

Novice "Dovolj je sprenevedanja, bolno poljsko meso ste jedli že pred mojim razkritjem" #video #Argument

V ozadju menjave dobaviteljev?

Poudarimo, da smo poklicali še vsaj pet drugih prodajalcev kebaba, a se niso hoteli izpostavljati. Odslovili so nas, češ da nam ne morejo urediti sogovornika. 

Kot je razumeti iz izjave naše naslednje sogovornice iz podjetja Halal Guda, pa obstaja možnost, da so vsaj nekateri prodajalci v zadnjih dneh zamenjali dobavitelja mesa. Sogovornica iz podjetja, ki proizvaja kebab, sicer ni hotela biti imenovana, dejala pa nam je, da so v zadnjih dneh dobili nekaj novih kupcev. Upada naročil (na primer zaradi morebitnega zastoja v prodaji kebaba) niso opazili, je pa za take ocene še prezgodaj. "To bomo videli čez mesec ali dva," nam je dejala.

Meso, iz katerega naredijo goveji kebab, po navedbah sogovornice kupujejo tudi v tujini, a ne na Poljskem. "Kupcem, ki so to želeli, smo dali posebno izjavo," nam je povedala sogovornica in poudarila, da so kot proizvajalec pod stalnim nadzorom pristojnih služb. Čeprav velik del proizvodnje izvozijo, pa največ medijske pozornosti tej temi opažajo v Sloveniji.  

Kako dogajanje vpliva na vpletena distributerja?

Vprašanje o vplivu na poslovanje smo naslovili tudi na oba distributerja, ki sta v Slovenijo uvozila zdaj odpoklicano meso. V podjetju Alebon so nam po telefonu dejali, da nas bodo poklicali. Vprašanja smo jim poslali tudi prek elektronske pošte, a odgovore še čakamo. V podjetju Dunya Doner Kebab pa so zjutraj za Planet dejali, da trenutno še ne dajejo izjav za javnost.

Vpogled v poslovne baze kaže, da gre za srednje veliki podjetji, v ozadju katerih je (tudi) tuj kapital. Podjetje Alebon v slovensko-nemški lasti je imelo leta 2013 tri milijone evrov, predlani pa že sedem milijonov evrov prihodkov (za lani še ni podatkov). Zastopnika sta Blaž Novosel in Albert Karl Leibenguth, v lastniški strukturi pa sta poleg njiju še Bojan Novosel in Andrej Lovšin (vsak ima četrtino lastništva). 

Podjetje Dunya Doner Kebab z nemškim kapitalom v Sloveniji posluje od leta 2015. Leta 2017 je imelo 1,2 milijona evrov prihodkov. Lastnik je Ömer Akyüz, zastopnik pa Miha Hribar, kažejo poslovne baze.