Četrtek,
19. 3. 2020,
18.11

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

21

Natisni članek

starost starostniki Koronavirus

Četrtek, 19. 3. 2020, 18.11

4 leta, 1 mesec

"Ne bomo dovolili, da starejši umirajo v prepričanju, da smo pozabili nanje"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

21

Dolgotrajna oskrba starejših | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V Srebrni niti, združenju za dostojno starost, so se s pismom obrnili na vlado in javnost. Kot pravi predsednica združenja Biserka Marolt Meden, ne bodo dovolili, da starejši umirajo v prepričanju, da smo pozabili nanje.

Kot so zapisali, z zaskrbljenostjo spremljajo stanje in razmere v zvezi s koronavirusom, posebej stanje v domovih starejših (socialnovarstvenih zavodih) in tudi vseh starejših, ki bivajo sami doma in so prikrajšani za nekatere ustaljene oblike pomoči. "Skušamo razumeti kritično situacijo v državi in prizadevanja stroke ter politike, da bi se stanje čim prej normaliziralo. Žal pa imamo premalo informacij, kako poteka pomoč zaposlenim in stanovalcem v domovih starejših, še manj pa, kaj starejši v tem času doživljajo na svojih domovih," dodajajo. 

Pomanjkanja kadra že pred epidemijo

Kot pravijo, vsi klici in elektronska sporočila sorodnikov na njihov naslov govorijo o tem, da oskrba v domovih starejših ni zadostna, ker je zaposlenih veliko premalo. "Že pred epidemijo je bilo močno pomanjkanje kadra, zdaj so te številke skrb vzbujajoče, saj je del zaposlenih v samoizolaciji ali pa so odsotni zaradi drugih vzrokov. Izolacija oziroma omejitev gibanja stanovalcev znotraj doma namreč posledično zahtevata še več ljudi."

širjenje virusa
Novice Zakaj se novi koronavirus širi tako hitro #video

"Osebje, ki skrbi za okužene stanovalce s koronavirusom, ne bi smelo skrbeti za tiste stanovalce, ki te okužbe nimajo. Po naših informacijah tega ni mogoče zagotoviti, saj osebja ni, tisti, ki so ostali, so pa močno preobremenjeni," še pravijo.

Odšli so tudi dijaki in študenti

Prav tako navajajo, da so srednje zdravstvene šole in zdravstvene fakultete prekinile obvezno prakso v domovih, kar pomeni, da je kadrovska stiska še hujša. "Zavedamo se, da so zaposleni v stiski, saj so razpeti med delom in domom, kar pogojuje še strah, da bodo morebiti prenesli okužbo domov. Razumemo tudi stisko vodstev zavodov. Ker sorodniki ne smejo priti svojim najbližjim na pomoč za najnujnejšo oskrbo (socialni stik, hranjenje, skrb za hidracijo, mobilizacija), se bojijo, da bo narejena nepopravljiva škoda zdravju starejših."

Pomanjkanje socialnih stikov lahko prizadene imunski sistem

Zanesljive študije govorijo o tem, da pomanjkanje socialnih stikov pri starejših, še posebej kroničnih bolnikih, vodi v stres in zmanjšanje odpornosti, resno je prizadet imunski sistem in to lahko vodi v prezgodnjo smrt. "Vsi starejši v sobah nimajo televizorjev in so v popolni osami, v enoposteljnih sobah praktično v samici in so popolnoma odvisni od preobremenjenih zaposlenih," opozarjajo.

"Kjer se je v domu starejših že pojavil koronavirus, so prepovedani tudi stiki med oskrbovanci v socialnovarstvenih zavodih. Zaposleni imajo več dela, ker strežejo hrano po sobah. Sprašujemo se, kdo pomaga pri prehranjevanju in pitju stanovalcev ob enakem oziroma manjšem številu zaposlenih," se v pismu sprašuje Biserka Marolt Meden. | Foto: STA , "Kjer se je v domu starejših že pojavil koronavirus, so prepovedani tudi stiki med oskrbovanci v socialnovarstvenih zavodih. Zaposleni imajo več dela, ker strežejo hrano po sobah. Sprašujemo se, kdo pomaga pri prehranjevanju in pitju stanovalcev ob enakem oziroma manjšem številu zaposlenih," se v pismu sprašuje Biserka Marolt Meden. Foto: STA ,

V nekaterih socialnovarstvenih zavodih starejše pripeljejo pred stekleno steno ali na balkone, da lahko vzpostavijo neke vrste stik s sorodniki. Drugje je to prepovedano. Zato v združenju predlagajo, da se to enotno uredi v dobro starejših, če je le mogoče.

koronavirus kitajska
Novice Izjemna novica iz Kitajske: od izbruha virusa se to še ni zgodilo

Nekateri so brez vseh stikov z zunanjim svetom

"Vsi starejši tudi nimajo mobilnih telefonov ali telefonskih aparatov v sobah, ker vse to stane, kar pomeni, da so socialno šibki brez vseh stikov z zunanjim svetom," še pravijo. Dodajajo, da bodo zapornikom kupili dodatne televizijske aparate in jim razdelili brezplačne mobilne kartice, zato se sprašujejo, kaj bodo naredili za starejše. V združenju še ugotavljajo, da so nekateri domovi prezgodaj prepovedali vse obiske, zato so nekateri starostniki že dolgo popolnoma izolirani. 

Popolna karantena v domovih starejših namreč ni mogoča. Prepoved obiskov je veljala samo za sorodnike, ki so bili pred epidemijo pomoč preobremenjenim zaposlenim v domovih in podpora najbližjim, medtem ko so zaposleni po opravljenem delu hodili domov in živeli normalno življenje. Na ta način je možen prenos okužbe z njihove strani. Sprašujemo, kako so zaposlene in stanovalce dodatno seznanili z nujnimi ukrepi pred okužbo? Kdo zaposlenim zdaj nudi strokovno podporo?

Od vlade zato zahtevajo, da se socialnovarstvenim zavodom zagotovi dodatni zdravstveni in oskrbovalni kader in oskrbovancem ter zaposlenim omogoča strokovna pomoč. Pozdravljajo dodatno plačilo za zaposlene. "Nujno naj se priskrbi televizorje (če jih imajo v skladiščih od umrlih stanovalcev, naj jih takoj namestijo po sobah) in nujno naj se jim omogoči telefonski stik z bližnjimi in sorodniki, tudi po Skypu."

Naj ne umrejo v prepričanju, da so jih bližnji pozabili in zapustili

"Vemo, da starejši kronični bolniki umirajo, vendar naj ne umrejo v prepričanju, da so jih njihovi bližnji zapustili in pozabili," so še dodali. "Nova vlada je obljubila rešitve pri nujni skrbi za starejše v času epidemije, kot na primer nujno dobavo zaščitne opreme in testov za koronavirus, a to ni dovolj. Še je čas, da pomislimo tudi na psihične stiske, ki nastajajo zaradi popolne izolacije in zapuščenosti."

Trgovina, koronavirus
Novice Trgovine z daljšim delovnikom, sindikat grozi s stavko

Vladi predlagajo, da se ob prerazporejanju zaposlenih (in študentov) zlasti v zdravstvu odredi, da pomagajo v socialnovarstvenih zavodih, na primer pri osnovnih življenjskih aktivnostih, kot so: hranjenje, (pre)oblačenje/slačenje, higienska obravnava, gibanje, varovanje, družabništvo in tudi v strokovnih aktivnostih, ki jih stanovalci potrebujejo. Ob tem spomnijo na zobozdravnike v javnem zdravstvu in študente zdravstvenih smeri.