Petek,
13. 9. 2013,
12.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nataša Pirc Musar ZDA Edward Snowden

Petek, 13. 9. 2013, 12.30

8 let

Nataša Pirc Musar zaradi slabe koordinacije noče več nadzorovati Američanov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nataša Pirc Musar je izstopila iz skupine, ki ugotavlja, kakšno je stanje aktivnosti ameriške Nacionalne agencije za varnost glede množičnega zbiranja informacij in osebnih podatkov o državljanih EU.

Evropska komisija je slovensko informacijsko pooblaščenko v posebno ad hoc skupino EU in ZDA, v kateri je sodelovalo pet vrhunskih evropskih strokovnjakov s področja varstva osebnih podatkov, imenovala konec julija. Komisija je skupini dala mandat, naj ugotovi dejansko stanje aktivnosti ameriške NSA glede množičnega zbiranja informacij in osebnih podatkov o državljanih Evropske unije. Ustanovitev te skupine je sprožilo razkritje Edwarda Snowdna o popolnem nadzoru nad podatki z interneta, telekomunikacijskih operaterjev v ZDA in podatkov, ki jih v t.i. oblak Googla, Facebooka, Microsofta, Amazona ... množično dajejo tudi Evropejci, so aporočili z urada informacijske pooblaščenke.

"Informacijski pooblaščenec sredstev za to nima" "Pirc Musarjeva se je udeležila prvega sestanka, konec julija, v Bruslju, v nadaljevanju pa pričakovala, da bodo aktivnosti skupine koordinirane med državo in Komisijo. To se žal ni uresničilo. Ministrstvo, ki jo je kot vrhunsko strokovnjakinjo predlagalo v skupino, v nadaljevanju ni želelo prevzeti nobene obveznosti, ne kot predlagatelj za varnostno preverjanje za dostop do tajnih podatkov EU in NATO, ne kot plačnik stroškov sodelovanja svojega strokovnjaka v ad hoc skupini. Ker teh stroškov ne želi prevzeti niti Evropska komisija, Pirc Musarjeva sodelovanje v njej odpoveduje, saj Informacijski pooblaščenec sredstev za to nima," so sporočili iz urada.

Prepričani so, da če ne delujejo osnovne in enostavne zadeve, ki so povezane z delovanjem komisije, ni realno pričakovati, da bodo morebitni vsebinski rezultati dela deležni drugačne pozornosti. "Očitno delo ad hoc skupine za Komisijo in za našo vlado ni prioritetno niti pomembno," so še zapisali.