Nedelja,
21. 6. 2015,
7.49

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
poletje napoved

Natisni članek

Nedelja, 21. 6. 2015, 7.49

8 let, 3 mesece

Napoved za letošnje poletje: več možnosti, da bo nadpovprečno toplo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Po tem, ko se je 1. junija začelo meteorološko, se je 21. junija začelo še koledarsko poletje. Čeprav temperature niso preveč poletne, pa si od tega letnega časa lahko veliko obetamo.

V prvem poletnem tednu sicer še ne moremo pričakovati vročine, saj temperature v tem času predvidoma ne bodo dosegle 30 stopinj Celzija, je za STA povedal meteorolog na agenciji za okolje Brane Gregorčič.

Dejal je tudi, da zanesljivih napovedi o tem, kako vroče bo letošnje poletje, ni mogoče podati, vseeno pa obstaja večja možnost, da bo to poletje nadpovprečno toplo. "Če govorimo o verjetnosti, obstaja 40 odstotkov možnosti, da bo letošnje poletje v zgornji tretjini najbolj vročih, in samo 25-odstotna verjetnost, da bo hladno," je pojasnil meteorolog.

Po 28. juniju se bo vročina stopnjevala Nekoliko višje temperature bodo v Sloveniji nastopile po 28. juniju, po tem pa naj bi se vročina stopnjevala.

Gregorčič je povedal, da so zadnja poletja značilna po tem, da temperature presegajo celo 35 stopinj Celzija ali več. Poleti leta 2013, ki je bilo zelo vroče, je bilo v Ljubljani takšnih dni 11, kar je rekord. Lani pa so temperature v prestolnici dosegle 35 stopinj Celzija samo enkrat.

Običajno sicer poletje ocenjujemo po vročih dnevih, ko se termometri povzpnejo na vsaj 30 stopinj Celzija. Lani je bilo takih dni 15, kar je štiri manj od klimatološkega povprečja. Je bilo pa veliko več vročih dni leta 2012 in 2013. Rekordno sicer še vedno ostaja poletje 2003, ko so v Ljubljani našteli 52 vročih dni.

Topleje v ponedeljek … V ponedeljek bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Popoldne bo zapihal jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 11, ob morju okoli 14, najvišje dnevne od 21 do 27 stopinj Celzija.

… v torek ohladitev V torek bo oblačno. Padavine, deloma nevihte, se bodo dopoldne od severa postopno razširile nad vso Slovenijo. Sprva bo še pihal jugozahodnik, ob morju pa jugo, zvečer bo na Primorskem zapihala burja. Hladneje bo.

V noči na sredo bo dež ponehal in zjasnilo se bo. Po večinoma jasnem in ponekod meglenem sredinem jutru bo nato čez dan sončno vreme. Burja na Primorskem bo čez dan oslabela.