Sobota,
18. 2. 2012,
15.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

volitve

Sobota, 18. 2. 2012, 15.27

8 let

Največje zanimanje je za župana Dupleka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na nadomestnih županskih volitvah, ki bodo potekale 11. marca, bo daleč največja konkurenca v občini Duplek.

Za mesto se poteguje kar 11 kandidatov. Medtem je mesto župana v Metliki že oddano, saj zanj kandidira le en kandidat. Med kandidati so tudi sedanji podžupani, ki vodijo občine do volitev, v bitko pa se podaja tudi nekaj nekdanjih županov.

Metlika in Železniki Na nadomestnih županskih volitvah v Metliki se bo za tamkajšnje župansko mesto potegoval le sedanji poklicni podžupan, ki do nadomestnih volitev vodi občino, kandidat SD, 39-letni Darko Zevnik. Pri njegovi kandidaturi ga podpira tudi nekdanja županja in poslanka Pozitivne Slovenije Renata Brunskole. Po njegovem mnenju Metlika najbolj potrebuje boljšo cestno in železniško povezavo, boljšo oskrbo s pitno vodo in zdravo poslovno okolje. Glede na podatek, da je brezposelnost lani tam dosegla nekaj več kot 15 odstotkov, pa tudi nova delovna mesta.

Za mesto župana občine Železniki kandidirajo Anton Luznar iz SLS, Tomaž Demšar iz SDS in Igor Nastran iz stranke Premik. Občinska volilna komisija je vse tri kandidature v četrtek že potrdila. Osrednja težave, s katerimi se srečujejo zlasti prebivalci odročnih vasi, so na področju komunalne in prometne infrastrukture. Spomladi se bo začela dolgo pričakovana rekonstrukcija ceste v Davčo, več težav pa je pri obnovi ceste na Sorico. Prihodnje leto naj bi stekli tudi ukrepi iz državnega prostorskega načrta za poplavno varnost Železnikov, pri katerem pa Založani nasprotujejo gradnji zadrževalnika.

Polzela Na Polzeli se bodo na nadomestnih županskih volitvah za županski stolček potegovali štirje kandidati, in sicer zdajšnji podžupan iz SDS Jože Kužnik, Marko Slokar, ki kandidira kot neodvisni kandidat s podporo volivcev, Andrej Potočnik iz SLS in neodvisna kandidatka Nevenka Ribič.

Kandidati večinoma poudarjajo pomen naložb v komunalno infrastrukturo, racionalizacijo dela občinske uprave, skrb za šolsko in predšolsko vzgojo ter večji gospodarski razvoj - predvsem na segmentu turizma. Občina Polzela ima sicer nekaj odprtih projektov, ki jih je treba čim prej dokončati. Gre predvsem za dokončanje izgradnje kanalizacije, rekonstrukcijo ceste v Orovi vasi in Ločici ob Savinji, izdelavo projektne dokumentacije za izgradnjo novega vrtca in vodovoda na Gori Oljki.

V Podravju bodo nadomestne volitve izvedli v občinah Duplek in Destrnik, v obeh pa bodo zanimive zato, ker sta se od županskega mesta po mnogih letih poslovila dolgoletna župana in izkušena poslanca Janez Ribič in Franc Pukšič.

V Dupleku so kandidaturo vložili štirje kandidati. Že pred časom je kot svojega favorita Pukšič podprl kandidata SLS Albina Vajngerla, medtem ko se sedanji začasni župan Branko Zelenko za kandidaturo ni odločil. Najhujšega tekmeca naj bi Vajngerl po napovedih imel v Vladimirju Vindišu, ki se je na zadnjih lokalnih volitvah kot edini protikandidat zoperstavil Pukšiču in pobral tretjino glasov. Takrat je bil kandidat Liste za Urban, tokrat pa občinskega svetnika omenjene liste kandidira Pukšičeva nekdanja stranka SDS. Ob obeh omenjenih se bosta za glasove volivcev potegovala še kandidat SD Matjaž Ajnik in občinski svetnik Zelenih Branko Goričan.

Duplek: Volivci bodo izbirali med kar 11 kandidati Prava poplava kandidatov pa je v Dupleku, kjer bodo volivci izbirali med kar 11 kandidati. Ob popolni prevladi Ribiča je na volitvah 2010 ta imel edinega protikandidata v Janku Hauptmanu, ki ga bo NSi na volitve poslala tudi tokrat. Zelo resen kandidat naj bi bil sedanji nadomestni župan Danijel Štumberger, ki ga podpirata SLS in SDS, pa tudi njegov predhodnik Ribič.

Ob obeh omenjenih se v župansko bitko podajajo še štirje aktualni občinski svetniki. Stranki SD in DeSUS sta skupaj predlagali Borisa Pajnkiharja, s podporo volivcev pa bodo kandidirali še David Kumer, sicer svetnik Zelenih, Boštjan Partlič, svetnik Liste mladih občine Duplek, ter Franc Fras, svetnik Liste za razvoj občine Duplek. Kot neodvisni kandidati bodo kandidirali Stanko Grajfoner, Mitja Horvat, Klavdija Žnidarič, Stanislav Skok in Jože Korošec, Dušan Ahej pa bo kandidiral s podporo Pozitivne Slovenije.

Radeče V posavski občini Radeče se bosta za župansko mesto potegovali kandidatki. Sedanjo podžupanjo, ki do nadomestnih volitev vodi občino, 51-letno kandidatko stranke Zveza za napredek Radeč in radeškega območja Rafaelo Pintarič podpirata tudi SD ter nekdanji župan Matjaž Han. Nasproti ji bo stala kandidatka SDS, 53-letna radeška svetnica Helena Bregar Šramel.

Obe obljubljata dokončanje začetih projektov. Kot glavne občinske smernice Pintaričeva med drugim poudarja naložbe v otroško varstvo, osnovno šolo in komunalno infrastrukturo. Glede na negotovo stanje v radeški papirnici pa morajo biti v občini z 12-odsotno brezposelnostjo pripravljeni tudi na večje povpraševanje po socialni pomoči, opozarja. Njena protikandidatka Bregar Šramlova pa zagovarja zagon novih panog s poudarkom na turizmu, skrb za okolje in učinkovito rabo energije ter spodbujanje malega gospodarstva ter podjetništva.

Mirna Peč in Bovec V Mirni Peči se bosta v tekmi za mesto župana pomerila sedanji nepoklicni podžupan, ki do nadomestnih volitev vodi občino, nestrankarski kandidat, ki kandidira s podporo SDS, LDS, SD in Skupine za razvoj občine Mirna Peč, 54-letni Andrej Kastelic ter 44-letni nestrankarski kandidat Leopold Pungerčar. Slednjega je predlagala skupina volivcev, pri kandidaturi pa ga podpira lokalna Lista treh dolin. Kot kandidat omenjene liste se je Pungerčar za mesto mirnopeškega župana potegoval že na zadnjih županskih volitvah, na katerih ga je z rezultatom 807 proti 805 premagal Zvonko Lah.

Medtem ko Kastelic v svojem programu poudarja nadaljevanje projektov, pri načrtovanju katerih je sodeloval kot podžupan, med drugim dokončanje otroškega vrtca in osnovne šole, ter gradnjo športne dvorane in komunalne ter cestne infrastrukture, pa Pungerčar opozarja na večjo izrabo možnosti, ki jih ima občina kot soseda dveh gospodarsko razvitih središč in avtoceste. Poudarja še, da je občina zadolžena za 1,8 milijona evrov.

Za naslednika dolgoletnega bovškega župana Danijela Krivca se bosta potegovala sedanji podžupan Davor Gašperčič s podporo SDS in nekdanji župan Robert Trampuž s podporo DeSUS. S podporo volivcev pa v tekmo za županski stolček stopa tudi Siniša Germovšek, ki je občino Bovec vodil že med letoma 1998 in 2002, torej tudi v času, ko je Bovško prizadel potres in v času začetka popotresne obnove.