Petek,
19. 4. 2024,
10.58

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

potniki promet promet Slovenija Aerodrom Portorož Letališče Edvarda Rusjana Maribor Letališče Jožeta Pučnika letališče

Petek, 19. 4. 2024, 10.58

1 mesec, 3 tedne

Na slovenskih letališčih lani za tretjino več potnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
letališče Jožeta Pučnika Ljubljana | Prek Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana je lani potovalo skoraj 1,3 milijona potnikov ali za skoraj tretjino več kot leto prej. Od tega je 88 odstotkov vseh potnikov potovalo z rednimi poleti. | Foto STA

Prek Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana je lani potovalo skoraj 1,3 milijona potnikov ali za skoraj tretjino več kot leto prej. Od tega je 88 odstotkov vseh potnikov potovalo z rednimi poleti.

Foto: STA

Slovenska mednarodna letališča – Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, Letališče Edvarda Rusjana Maribor in Letališče Portorož – so lani sprejela več kot 1,3 milijona potnikov, kar je za tretjino več kot predlani. Veliko večino potnikov so našteli na ljubljanskem letališču, je danes objavil statistični urad.

Prek Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana je lani potovalo skoraj 1,3 milijona potnikov ali za skoraj tretjino več kot leto prej. 88 odstotkov vseh potnikov se je prepeljalo z rednimi poleti. Največ teh je potovalo med Slovenijo in Turčijo (16 odstotkov). Ta država je tako na vrhu zamenjala predlanski najpogostejši destinaciji Nemčijo (15 odstotkov) in Združeno kraljestvo (14 odstotkov).

Naval potnikov v Švico

Število potnikov na ljubljanskem letališču se je lani najbolj povečalo na povezavah s Švico (za 72 odstotkov), najmanj pa s Francijo (za pet odstotkov).

42 odstotkov potnikov na rednih poletih je potovalo med Letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana in letališči v preostalih članicah EU, 58 odstotkov potnikov pa na relacijah med ljubljanskim letališčem in tistimi zunaj EU.

Dobra desetina s posebnimi poleti 

S posebnimi poleti je potovalo približno 12 odstotkov vseh potnikov, od tega največ na relacijah z Grčijo (31 odstotkov) in Egiptom (28 odstotkov).

Število potnikov na posebnih poletih se je po navedbah statistikov najbolj povečalo na relacijah s Španijo (za trikrat), po drugi strani pa je najbolj upadlo na sicer še vedno najbolj množični relaciji z Grčijo (za osem odstotkov).

46 odstotkov potnikov na posebnih poletih je potovalo med Letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana in drugimi letališči v EU, 54 odstotkov pa na relacijah z letališči zunaj EU.

Nekaj manj tovornega prometa

Na letala je bilo lani naloženega in z njih razloženega 11.438 ton blaga, kar je osem odstotkov manj kot predlani. Samo odstotek blaga so prepeljali s posebnimi leti.

Brnik, Letališče Jožeta Pučnika
Novice Na Brniku slovesno obeležili 60-letnico letališča
DHL, letalo, Brnik
Novice DHL Express na Brniku začel gradnjo novega logističnega centra
novi leti na Brniku
Novice Z Brnika v poletni sezoni 22 letalskih prevoznikov. Nekaj tudi novih povezav.
Ryanair Belorusija
Novice Ryanair z bazo tudi v Trstu, Ljubljana je zanje predraga