Sobota,
10. 8. 2024,
7.58

Osveženo pred

25 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,80
zastoj zastoj primorska avtocesta primorska avtocesta ceste ceste prometno-informacijski center promet promet

Natisni članek

Sobota, 10. 8. 2024, 7.58

25 minut

Na cestah daljši zastoji, na mejnem prehodu Gruškovje se čaka pol ure

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,80
zastoj primorka | Čakalne dobe se lahko zgolj zaradi povečanega prometa podaljšajo tudi za uro. | Foto DARS

Čakalne dobe se lahko zgolj zaradi povečanega prometa podaljšajo tudi za uro.

Foto: DARS

Tudi ta konec tedna je na cestah po državi pričakovati gost promet, stanje se bo nekoliko umirilo šele v ponedeljek. Zastoji že nastajajo na primorski avtocesti med Ljubljano in Brezovico proti Kopru in pred predorom Karavanke v obe smeri. Pred mejnim prehodom Gruškovje proti Hrvaški se čaka okoli pol ure, poroča prometnoinformacijski center.

Že od zgodnjih jutranjih ur s slovenskih cest poročajo o zastojih. Pričakovano nastajajo na primorski avtocesti med Ljubljano in Brezovico proti Kopru in na Gorenjskem. Pred predorom Karavanke se kolona vozil vije na obeh straneh, zaradi zastojev predor občasno zapirajo.

Pred mejnim prehodom Gruškovje proti Hrvaški se za izstop iz države čaka okoli pol ure. Zastoji nastajajo tudi na cestah do turističnih krajev. 

Trenutno stanje na slovenskih cestah lahko spremljate spodaj. 

Čakalne dobe se lahko zgolj zaradi povečanega prometa podaljšajo tudi za uro, zato naj si vozniki pri potovanjih vzamejo nekaj rezervnega časa, svetujejo na prometnoinformacijskem centru.

Zaradi praznika več prometa tudi med tednom 

Povečan promet je zaradi četrtkovega praznika po številnih evropskih državah pričakovati tudi v naslednjem tednu. Do tega lahko pride že v delovnih dneh pred praznikom, pa tudi po njem zaradi povečanega števila tovornih vozil. Podaljšani konec tedna pa bo še povečal število ljudi, ki se bodo odpravili na potovanja.

Na policiji vsem, ki se odpravljajo na pot, svetujejo strpno in previdno vožnjo, še posebej na odsekih, kjer izvajajo gradbena dela. Udeležencem v prometu svetujejo, naj zagotavljajo primerno varnostno razdaljo med vozili, še posebej na odsekih, kjer izvajajo gradbena dela, in naj hitrost vožnje prilagodijo trenutnemu stanju prometa. Opozarjajo, da zaradi možnosti zastojev in stoječe kolone obstaja nevarnost naleta.

Na pot vzemite zadostno količino tekočine

Na prometnoinformacijskem centru voznikom svetujejo, naj bodo pozorni na prometne informacije in upoštevajo prometna pravila, poleg tega pa naj bodo pozorni tudi na vremenske razmere.

Agencija RS za okolje (Arso) za danes in prihodnje dni napoveduje vročinski val, ki bo zajel celotno Francijo, jug Britanskega otočja, države Beneluksa, pa tudi območje Alp, severnega Sredozemlja in Balkana. Od danes najbolj izrazito vročino pričakujejo na Primorskem, kjer bo najvišja dnevna temperatura med 34 in 38 stopinjami Celzija. Drugod po Sloveniji je pričakovati temperature med 31 in 35 stopinjami Celzija. Vročinski val bo vztrajal večji del prihodnjega tedna, prve možnosti osvežitve se po napovedih Arsa obetajo konec prihodnjega tedna.

Z današnjim dnem in vse do preklica je ponovno razglašena tudi požarna ogroženost za občine v obalno-kraški in goriški statistični regiji.

Udeleženci v prometu naj s seboj na pot vzamejo zadostno količino tekočine. V stoječi koloni naj ne zapuščajo vozil in naj ne hodijo po avtocesti. Ustvarijo naj reševalni pas, upoštevajo naj navodila in obvestila policistov, redarjev, cestninskih nadzornikov.

Arso
Novice Arso prižiga alarme: začenja se vročinski val, temperature do 38 stopinj Celzija