Petek,
12. 4. 2019,
6.41

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

3

Natisni članek

Uroš Rotnik TEŠ sojenje Finančna uprava RS

Petek, 12. 4. 2019, 6.41

5 let

Teš 6: Rotnik in Hrkač nista priznala krivde

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

3

Uroš Rotnik | Nekdanji direktor Teša Uroš Rotnik bo danes spet moral pred sodišče. | Foto STA

Nekdanji direktor Teša Uroš Rotnik bo danes spet moral pred sodišče.

Foto: STA

Nekdanji direktor Teša Uroš Rotnik, ki ga tožilstvo bremeni storitve kaznivih dejanj preprečitve dokazovanja in krive ovadbe, ter hrvaški poslovnež Alexander Hrkač, ki je obtožen krive izpovedbe, na današnjem predobravnavnem naroku na celjskem sodišču nista priznala krivde. Narok za soobtoženo, Rotnikovo nekdanjo odvetnico Varjo Holec, bo maja.

Tožilstvo meni, da je Rotnik v davčnem postopku poskušal zabrisati sledi za izvorom svojega premoženja, tako da je dokument o tem odtujil iz davčnega spisa na Finančni upravi RS (Furs), kasneje pa je proti neznanemu storilcu sprožil postopek zaradi izginotja listine. Po oceni tožilstva je Rotnik pri tem podal krivo ovadbo.

Na predobravnavnem naroku julija lani Rotnik ni priznal krivde glede preprečitve dokazovanja in tatvine dokumenta, v katerem je Fursu prijavil, s koliko gotovine razpolaga. Kot je povedal takrat, ni odtujil nobenega dokumenta s finančne uprave.

Potem ko so kriminalisti začeli preiskovati sume, da je pri 1,41 milijarde evrov vrednem projektu šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš) prišlo do izplačila podkupnin, je namreč Rotnikove osebne finance pod drobnogled vzel Furs, ki je ugotovil, da je bilo v obdobju med letoma 2007 in 2011 med njegovim premoženjem in uradnimi prihodki za 4,73 milijona evrov razlike.

Furs je zato Rotniku oktobra 2014 odmeril plačilo nekaj manj kot 1,6 milijona evrov dodatnega davka, dolg pa je Rotnik poplačal šele po neuspeli reviziji na vrhovnem sodišču. Rotnik trdi, da je denar dobil pri Hrkaču, ki je bil nato ključna priča njegove obrambe v postopku dokazovanja izvora premoženja pred Fursom.

Za Rotnikov vložek v višini 400.000 nemških mark za nakup pravic hrvaških vojnih invalidov do delnic pomembnih hrvaških podjetij in za odkupe privatizacijskih certifikatov v BiH naj bi mu Hrkač omogočil pridobitev okoli 3,1 milijona evrov. A po trditvi tožilstva Hrkač tega ni mogel storiti, ker privatizacije na Hrvaškem in BiH takrat, ko naj bi se to dogajalo, sploh še ni bilo.

Tožilstvo trdi, da je s Hrkačevo pomočjo Rotnik pravzaprav skušal prikriti izvor svojega premoženja in da je Hrkač dajal lažne navedbe glede trgovanja s pravicami hrvaških vojnih invalidov.

Kot je danes dejal tožilec Ivan Pridigar, je predmet tokratnega postopka ugotoviti, ali se je dalo s certifikati na Hrvaškem in BiH trgovati na način, kot sta ga opisala Uroš Rotnik in Alexander Hrkač, ki ima več kot 100 stanovanj na Hrvaškem, kot tudi lastništvo v več različnih finančnih skladih po svetu.

Uroš Rotnik
Novice TEŠ6: Kako je Rotnik brisal sledi za milijonskim premoženjem

Na novinarsko vprašanje po obravnavi, ali je omenjeni zaslužek v višini 3,1 milijona evrov potem prijavil davčni upravi, je Rotnik odgovoril, da ne, ker leta 2003 zakonodaja tega ni predvidevala. Glede kasnejšega plačila davka v višini 1,6 milijona evrov pa je dejal, da je davek plačal, ker mu je davčna uprava blokirala vse premoženje in ni mogel normalno živeti.

Rotnikova zagovornica Alenka Sagmeister Ranzinger je od sodišča zahtevala, da prebere vse dokaze obrambe, glede izginulega davčnega spisa iz Rotnikove dokumentacije Fursu pa je dejala, da je pristojni davčni inšpektor spis vodil zelo malomarno in nedosledno.

Uroš Rotnik
Novice Korupcijska afera desetletja: še 12 let časa za obsodbe. Osem so jih že porabili.

Zagovornik Hrkača Jurij Preložnik je predlagal zaslišanje številnih prič, ki bi lahko potrdile, da Hrkač ni dajal lažnih navedb glede trgovanja s pravicami hrvaških vojnih invalidov, tožilstvo pa je temu predlogu nasprotovalo. Hrkač pa je dejal, da je tožilstvo napadlo nedolžnega človeka, ker ni dovolil korupcije pri gradnji šestega bloka 6 Teša.

Sodnica Mojca Turinek je začetek glavne obravnave napovedala za 7. junij, nadaljevala pa naj bi se 11. in 12. junija.