Petek,
19. 8. 2022,
13.45

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,96

2

Natisni članek

veter neurje nevihta vreme

Petek, 19. 8. 2022, 13.45

1 leto, 8 mesecev

Močne nevihte znova zajele Slovenijo, ponekod klestila toča #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,96

2

V Sloveniji so nevihte najprej zajele jugozahod države, nato so se začele pomikati proti severu. Najhuje je na območju Bele krajine, natančneje v Črnomlju, kjer klesti debela toča. Močan veter še naprej divja na avstrijskem Koroškem in Štajerskem, kjer so zaradi podrtih električnih drogov prenehali voziti vlaki. 

Debela toča je klestila v okolici Črnomlja, manjša toča je padala tudi v Vinici in okolici Slovenskih Konjic. 

 

"Nevihte spremljajo močni nalivi, krajevno tudi toča, sunki vetra pa so nekoliko manjši kot včeraj, vendar je nevihtni piš še vedno močan. Previdno," so opozorili na Agenciji Republike Slovenije za okolje. 

Močno nevihte so nastale na jugu države. 

Kot so že opozorili, so danes mogoče močnejše nevihte s krajevnimi neurji. Pojavljali se bodo močni sunki vetra, mogoči pa bodo tudi močnejši nalivi. Zaradi nevihtne ogroženosti so izdali oranžno vremensko opozorilo za vso državo. 

Vremenoslovec Blaž Šter je sicer na Twitterju zapisal, da bodo nove nevihte verjetno prinesle več dobrodošlega dežja in manj vetra. 

Velika požarna ogroženost le še v Ajdovščini

Po vsej državi so mogoče krajevne nevihte, lokalno močnejši nalivi s točo, močnejši sunki vetra in udari strel. Toča lahko poškoduje posevke, ob hudourniških vodotokih so mogoče poplave, udari strel pa lahko zanetijo tudi požare.

Uprava za zaščito in reševanje je sicer preklicala požarno ogroženost naravnega okolja v državi. Velika požarna ogroženost še vedno velja v Občini Ajdovščina.

Rekordno močni sunki vetra

V četrtek je osrednjo Slovenijo zajelo neurje z močnim vetrom, ki je odkrival strehe in podiral drevesa, več ljudi je bilo poškodovanih. V Kranju je veter odkril strehe okoli 70 stavb, več streh je bilo odkritih tudi v Domžalah. V Ljubljani je odnašalo zabojnike za smeti, panoje, prometno signalizacijo, gradbeni material, veter je med drugim odkril del strehe ljubljanske porodnišnice. V prestolnici so izmerili tudi rekordno močne sunke vetra, in sicer za Bežigradom, kjer je veter dosegel hitrost 102 kilometra na uro.

Neurja so v četrtek pustošila tudi v sosednjih Avstriji in Italiji ter zahtevala več življenj. Umrlo je vsaj 13 ljudi, med njimi tudi otroci.

Na avstrijskem Koroškem in Štajerskem prenehali voziti vlaki 

Dan po grozljivem neurju, ki je v Avstriji zahtevalo pet življenj, se razmere tam niso umirile. Danes so na avstrijskem Koroškem in Štajerskem zaradi podrtih električnih stebrov, ki jih je podrl veter s hitrostjo 140 kilometrov na uro, prenehali voziti vlaki. Vlake z Dunaja v Benetke so preusmerili prek Salzburga, prekinjeni pa so tudi regionalni vlaki, so sporočili iz avstrijskih železnic.

V petek so znova odprli avtocesto A2, ki je bila pred tem zaprta zaradi podrtih dreves in izpadov električne energije v predorih.

Novice V Ljubljani nastal celo tornado? #foto
Novice Nevihte zajele Slovenijo, veter ruval drevesa, odnašal strehe in pročelja #foto #video