Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 11. 2015,
9.08

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

2

Natisni članek

Branko Grims Mladina

Torek, 3. 11. 2015, 9.08

5 let

Mladinina objava družin Grims in Goebbels za vrhovno sodišče nedopustna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

2

Grims s tožbo zahteva 40 tisoč, njegova žena z ločeno tožbo 79 tisoč, njuni trije mladoletni otroci pa s svojim tožbenim zahtevkom 133 tisoč evrov odškodnine.

Potem ko je vrhovno sodišče pritrdilo odločitvi višjega sodišča, da mora tednik Mladina zaradi objave fotografij družin Grims in Goebbels plačati odškodnino ženi poslanca SDS Branka Grimsa Martini Dragoš Grims, je zdaj zavrnilo tudi revizijo, ki jo je Mladina vložila glede Grimsove tožbe, v Delu piše Iva Ropac.

Mladina bo vložila ustavno pritožbo Pri tedniku vztrajajo, da je šlo pri objavi fotografije družine Grims poleg fotografije družine nacističnega ministra za propagando Josepha Goebbelsa v satirični rubriki Mladinamit marca 2011 za kritiko političnega delovanja poslanca SDS, ki naj bi se z ženo in otroki javno izpostavljal z namenom povečevanja priljubljenosti med volivci, žena pa naj bi ga pri tem ravnanju podpira. Mladina bo zato, kot je za Delo potrdila pooblaščenka odvetnica Jasna Zakonjšek, vložila ustavno pritožbo, tako glede sodbe za Grimsa kot tudi glede njegove žene.

Kljub upoštevanju, da gre za satirično rubriko, in kljub upoštevanju celotnega konteksta objave je vrhovno sodišče pritrdilo višjim sodnikom, da je bila z objavo primerjave fotografij družin presežena primerjava metod politične propagande, ki jo po oceni novinarjev uporabljata tožnik in SDS in ki so jo uporabljali tudi Goebbels in nacisti.

19. novembra razpisan narok Pri objavi primerjave družinskih fotografij po mnenju vrhovnih sodnikov ne gre več za razpravo o primernosti tožnikove politične propagande, ampak predvsem za željo v bralcu vzbuditi šokantno primerjavo prav zaradi navedenih okoliščin iz zasebnega življenja Goebbelsovih. Vrhovni sodniki še menijo, da je Mladina s slikovno primerjavo presegla dopustne meje.

Grims s tožbo zahteva 40 tisoč, njegova žena z ločeno tožbo 79 tisoč, njuni trije mladoletni otroci pa s svojim tožbenim zahtevkom 133 tisoč evrov odškodnine, opravičilo in objavo sodbe. Okrožno sodišče je 19. novembra razpisalo narok, na katerem bo odločalo tako o odškodnini Grimsu kakor o višini odškodnine njegovi ženi, še piše Delo.

Ne spreglejte