Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 6. 2008,
18.46

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 12. 6. 2008, 18.46

8 let, 5 mesecev

Mladi Korošci nogometne navijače opozorili na dvojezičnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Mladi koroški Slovenci so opozorili navijače na evropskem nogometnem prvenstvu s transparenti na dvojezično podobo dežele avstrijske Koroške.

Kot menijo, so uradni predstavniki dežele navzočnost koroških Slovencev na dogodkih ob evropskem nogometnem prvenstvu popolnoma zamolčali.

Na miren način so želeli povedati, da je na Koroškem prisotna tudi slovenščina Več deset mladih koroških Slovencev se je popoldne zbralo v središču območja, ki so ga v Celovcu uredili za zbiranje nogometnih navijačev na evropskem prvenstvu. Na transparentih so pozdravljali obiskovalce na avstrijskem Koroškem in jih obenem na miroljuben način seznanili s prisotnostjo slovenskega jezika in slovenske manjšine v deželi. Pri tem so poudarjali, da ima manjšine zagotovljene pravice, ki pa jih je treba tudi uresničiti.

"Na odprtju evropskega nogometnega prvenstva je bila slovenska kultura izključena"

V izjavi za javnost je predsednik Zbora narodnih predstavnikov, najvišjega telesa odločanja v Narodnem svetu koroških Slovencev (NSKS), Jože Wakounig protestiral, da "uradna Koroška in pristojni skušajo pred mednarodno javnostjo zamolčati, da živimo v tej deželi tudi Slovenci." Wakounig je pri tem posebej opozoril, da je bila na slovesnem odprtju evropskega nogometnega prvenstva v soboto v Celovcu "slovenska kultura izključena".

Ne spreglejte