Tina Vovk

Četrtek,
13. 7. 2017,
10.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

10

Natisni članek

Zoran Janković Goran Klemenčič

Četrtek, 13. 7. 2017, 10.56

6 let, 7 mesecev

"Z Jankovićevim primerom se sodna praksa spreminja"

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

10

Goran Klemenčič | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Glede primera domnevnega zastaranja v zadevi Janković do pravnomočne odločitve sodišča ni mogoče govoriti o uničenju, še manj pa o izločitvi dokazov oziroma ustavitvi konkretnega kazenskega pregona zoper konkretnega osumljenca, so sporočili z ministrstva za pravosodje.

Ministrstvo za pravosodje Gorana Klemenčiča po prejetju poročila specializiranega državnega tožilstva v zvezi s primerom domnevnega zastaranja v zadevi Janković pritrjuje do zdaj izraženim stališčem generalnega državnega tožilca, da odločitev preiskovalne sodnice v konkretnem primeru odstopa od dozdajšnje sodne prakse, so še sporočili.

Prejšnji teden je prišlo v javnost, da utegne zaradi napake v tožilskih vrstah pasti še ena kazenska ovadba zoper Jankovića. Tožilka je zamudila rok za vložitev zahteve za sodno preiskavo, zato je preiskovalna sodnica odločila, da se vsi dokazi zoper Jankovića, pridobljeni s prisluhi, izločijo, zvočni posnetki pa izbrišejo. Ljubljanski župan je kazensko ovaden, ker naj bi od farmacevtke v zameno za posredovanje za redno zaposlitev zahteval spolne usluge.

Omenjeni prisluhi, ki naj bi jih po odločitvi sodnice uničili, so se končali oktobra 2014. Tožilstvo je septembra 2016 vložilo kazensko ovadbo, zahtevo za preiskavo pa podalo maja letos.

"Ni podlage za očitek tožilki"

Ne odločbe ustavnega sodišča ne druge okoliščine ne dajejo podlage za očitek tožilki, da bi se mogla in morala zavedati, da glede na vse dejanske in pravne okoliščine primera zamuja domnevno prekluzivni zakonski rok, trdijo na pravosodnem ministrstvu.

"Osumljeni je na novinarski konferenci 11. julija izjavil, da je zakon za vse enak. Tudi zanj. V tem delu ga mora pravosodno ministrstvo, glede na doslej dostopne podatke, dopolniti oziroma popraviti. Zakon je bil doslej za vse enak, prav z njegovim primerom pa se sodna praksa na prvi stopnji spreminja," so zapisali na ministrstvu.

Zoran Janković, župan Ljubljana MOL, vroče | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Ministrstvo za pravosodje poudarja, da s tem ne polemizira z odločitvijo preiskovalne sodnice. Pojasnjuje zgolj njene posledice in jo postavlja v kontekst preverjanja izvajanja nalog državnotožilske uprave, v okviru prisojnosti, ki jih ministrstvo pri tem ima. Če bo odločitev potrdila tudi druga stopnja, se bo ministrstvo nemudoma lotilo spremembe zakona, saj bi takšna interpretacija zakonskih določb nesporno in nesorazmerno omejila preiskavo in pregon vseh zahtevnih oblik kriminalitete. Tudi v tem delu torej ministrstvo pritrjuje stališču tožilstva, so dodali.

Minister stopil v bran tožilki

Klemenčičevo ministrstvo je ponovilo, da je primer Janković ponovno potrdil njihova že večkrat izražena stališča, da postopki, tudi ali predvsem predkazenski, ne potekajo optimalno. "V konkretnem primeru torej državni tožilki ali vodji specializiranega državnega tožilstva ni mogoče očitati odstopanja od ustaljene in sprejete prakse, ki je pogojena tudi z zunanjimi dejavniki," so zapisali.