Petek,
23. 3. 2018,
14.58

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

7

Natisni članek

podjetje Zdravko Počivalšek

Petek, 23. 3. 2018, 14.58

6 let, 1 mesec

Minister Počivalšek zagovarja svojo sekretarko: Ni konflikta interesov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

7

Sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj Karin Žvokelj Jazbinšek poleg redne zaposlitve na ministrstvu z državnimi institucijami posluje tudi prek podjetja MK projekt, katerega solastnica je. Minister Zdravko Počivalšek vztraja, da pri tem ni nič spornega in da ne gre za konflikt interesov.

Video: Planet TV


V javnosti so zaokrožili podatki o poslih sekretarke gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Njeno zasebno podjetje, ki ga ima v lasti skupaj z možem, je poslovalo in še posluje z državo. Gre za Karin Žvokelj Jazbinšek. V 13 letih je njuna svetovalna družba MK Projekt z državo, zavodi, občinami in ministrstvi opravila kar za 2,3 milijona evrov poslov. 

Večina pogodb naj bi bila sklenjenih pred prihodom na ministrstvo

Minister in sekretarka se zagovarjata: podjetje se že desetletje prijavlja na državne razpise, večina pogodb pa naj bi bila sklenjenih, preden je Žvokljeva prestopila prag gospodarskega ministrstva. "Gre za strokovnjakinjo za pridobivanje evropskih sredstev, zato sem jo tudi angažiral. Zaposlena je v mojem kabinetu, ima konkurenčno klavzulo in ves čas delovanja pri nas njeno podjetje ni imelo poslov z našim ministrstvom," pravi minister in dodaja, da so rezultati njenega dela odlični.

Solastnik podjetja: Z državo zdaj skorajda ne sodelujemo

Odkar je Žvokelj-Jazbinškova na gospodarskem ministrstvu, z državo skoraj ne sodelujemo, nam zagotavlja njen partner in solastnik v podjetju Miha Jazbinšek. "V času, odkar je Žvokelj-Jazbinškova na ministrstvu, je podjetje na javnem naročilu kot najugodnejši ponudnik dobilo samo eno evalvacijo, in to v konzorciju treh partnerjev v skupni vrednosti 45 tisoč evrov," pojasnjuje Jazbinšek.

A ta informacija ni povsem resnična

Da ni tako, je mogoče sklepati po podatkih, ki smo jih danes prejeli od vladne službe Alenke Smerkolj za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. V obdobju Cerarjeve vlade je podjetje sklenilo skupno šest pogodb v skupni vrednosti 300 tisoč evrov. Od tega polovico v času, ko je Žvokelj-Jazbinškova že bila na ministrstvu. Miha Jazbinšek se s tem ne strinja: "Verjetno so zamešali in gre pri tem za izplačila, za račune in izplačila, ne pa za pogodbe, tako da pogodbe zagotovo niso bile sklenjene takrat." A vladna služba nam je v oklepaju prav posebej poudarila, da gre za datume, ko so na pogodbe padali podpisi. 

"Kakšno vlogo ima gospa Karin v podjetju, odkar je na gospodarskem ministrstvu? "Čisto nobene." Kaj pa udeležba pri dobičku? "Glejte, v 12 letih nismo izplačali še niti enega centa dobička," je pojasnil Jazbinšek.

Da gre za predvolilne nizke udarce, je prepričan minister, ki mu očitajo, da poskuša Žvokelj-Jazbinškovi urediti tudi službo za nedoločen čas.

Kako je konflikt interesov urejen po svetu