Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 1. 2014,
18.56

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

interpelacija Samo Omerzel

Četrtek, 30. 1. 2014, 18.56

7 let, 12 mesecev

Minister Omerzel uspešno prestal interpelacijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je uspešno prestal glasovanje o interpelaciji. Zahtevo SDS in NSi za njegovo razrešitev je podprlo 28 poslancev, proti pa jih je glasovalo 47.

O interpelaciji je glasovalo 76 poslancev, med katerimi so za interpelacijo pričakovano glasovali poslanci SDS, NSi in SLS, a tudi v opoziciji vsi pri glasovanju niso sodelovali. Na drugi strani je Omerzela podprla skoraj celotna koalicija.

"Veselo naprej na delo" Minister Omerzel je vesel, da je na glasovanju o interpelaciji v DZ dobil zadostno podporo. Mislim, da sem koalicijske poslance prepričal z vsebino, zdaj pa bom z veseljem nadaljeval z delom, je dejal v prvi izjavi za medije. Na vprašanje, ali bo lahko v luči očitkov, ki so prišli iz vrst opozicije, uspešno nadaljeval delo, je dejal, da sicer ni prijetno delati pod takšnimi pritiski, da pa to na njegovo delo ne vpliva. "Vesel sem, da sem danes dobil podporo in seveda veselo naprej na delo," je dejal.

Na vprašanje, ali je koalicijo prepričal z argumenti ali je šlo za politično računico in samoobstoj koalicije, pa je dejal, da se je sam pri obrazložitvi osredotočil predvsem na vsebino. "Verjamem, da so poslanci to tudi prepoznali in danes tako tudi glasovali," je dejal.

Podatek, da ga niso podprli vsi koalicijski poslanci, je komentiral z besedami, da je bil kakšen zaradi bolezni danes odsoten in da tudi za interpelacijo niso glasovali vsi člani opozicije. "Tudi to je pozitivno," je dejal.

Vizjak: Danes smo bili priča kolektivnemu mižanju koalicije pred resnico Koalicija se je odločila, da "pokrije" dejanja ministra za infrastrukturo Sama Omerzela, ker ima veliko težav še z drugimi ministri, je po neuspešni interpelaciji zoper Omerzela dejal poslanec SDS Andrej Vizjak. Kot primera za to je navedel ministra za obrambo Romana Jakiča, ki je tarča preiskav zaradi domnevno sumljivih poslov pri gradnji športnega centra Stožice, ko je bil še direktor Zavoda Tivoli, ter ministra za izobraževanje Jerneja Pikala, ki se sooča z očitki v zvezi s prenovo predmeta državljanska vzgoja v času ministrovanja sedanjega prvaka SD Igorja Lukšiča.

"Koalicija ima težave, ker vsi ti ministri prihajajo iz različnih strank in ene stranke zelo težko vztrajajo pri odgovornosti ministra iz druge stranke, če pa imajo problem že v lastnih vrstah," je pojasnil Vizjak. Zato meni, da se je zaradi tega koalicija odločila, da bo zamižala in prelomila vse obljube o ničelni toleranci do korupcije. Če bi poslanci o interpelacijo zoper Omerzela razpravljali in glasovali takoj po razkritju "teh nečednosti", to je bilo decembra lani, bi minister gotovo padel, pravi Vizjak.

Je na vidiku že kakšna nova interpelacija? Na vprašanje, ali se obeta vložitev še kakšne interpelacije zoper katerega od ministrov aktualne vlade, pa je poslanec SDS odgovoril, da razmišljajo tudi o tem, "ampak pustimo času čas".

Vlagatelji interpelacije so ministru med drugim očitali zavajanje glede poslov njegovega podjetja Lastinski z Družbo za avtoceste v RS in nespoštovanje sklepov vlade iz julija lani glede projekta gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj, drugi očitki pa se nanašajo še na postopke imenovanja generalnega direktorja Geodetske uprave RS, nepravilnosti v avtošolah ...

Omerzel je očitke iz interpelacije v razpravi zavrnil kot nevsebinske in birokratske, po uspešno prestani interpelaciji pa je izrazil zadovoljstvo in dejal, da bo veselo nadaljeval z delom. Podporo mu je v DZ izrekla tudi premierka Alenka Bratušek, ki pa izjav za medije danes ni dajala.

Ne spreglejte