Torek,
24. 9. 2024,
16.18

Osveženo pred

3 dni, 4 ure

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,70

Natisni članek

Natisni članek

ministrstvo za notranje zadeve policija medvrstniško nasilje

Torek, 24. 9. 2024, 16.18

3 dni, 4 ure

Medvrstniško nasilje po opažanju policije v porastu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,70
Medvrstniško nasilje | Na ministrstvu so pripravili akcijski načrt za preprečevanje in obravnavo medvrstniškega nasilja. | Foto Shutterstock

Na ministrstvu so pripravili akcijski načrt za preprečevanje in obravnavo medvrstniškega nasilja.

Foto: Shutterstock

Medvrstniško nasilje je po opažanju policije v porastu, je dejala državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve Helga Dobrin. Je pa po njenih besedah več tudi ozaveščanja in pozivanja k prijavi nasilja. Na ministrstvu prepoznavajo svojo vlogo v preventivnem delovanju, a poudarjajo, da je, ko na prizorišče nasilja stopi policija, že prepozno.

Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za notranje zadeve Helge Dobrin so v splošni razpravi ugotovili, da imajo "že veliko stvari napisanih, problem pa je izvedba", zato bi moral vsak resor narediti več.

Na ministrstvu so pripravili tudi akcijski načrt za preprečevanje in obravnavo medvrstniškega nasilja, ki pa po besedah Dobrin zadeva samo ministrstvo za notranje zadeve in je načrt, "kako bomo spodbudili, da bo policija na tem področju delala še bolje".

Državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve Helga Dobrin. | Foto: STA Državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve Helga Dobrin. Foto: STA

Zalokar: Slovenski sistem in zakonodaja sta do otrok preveč zaščitniška

Ravnateljica Strokovnega centra Planina Leonida Zalokar pa je po okrogli mizi dejala, da sta slovenski sistem in zakonodaja do otrok preveč zaščitniška. Meni, da otroci in mladostniki za nasilna dejanja ne prejmejo ustrezne kazni. "Pred leti so določena kazniva dejanja, ki bi morala biti pri mladoletnikih naslovljena kot kazniva dejanja, prekvalificirali v prekrške," je navedla.

Opozorila je tudi, da v Sloveniji ni oddelka za otroško in mladoletniško psihiatrijo, kot jih poznajo v tujini, kjer bi ugotovili vzrok otrokovih nasilnih ali neprimernih dejanj. "Pri nas je ravno obratno. Jaz pravim, da je idiotizem, norost in nevarnost, ker se te otroke, ne da bi vedeli, kaj je z njimi, namešča v vzgojne zavode," je poudarila.

Ravnateljica Strokovnega centra Planina Leonida Zalokar. | Foto: Ana Kovač Ravnateljica Strokovnega centra Planina Leonida Zalokar. Foto: Ana Kovač

Na ministrstvu za notranje zadeve so o medvrstniškem nasilju danes pripravili okroglo mizo, ki pa je bila zaprta za javnost. V izjavi za medije po okrogli mizi je Dobrin dejala, da na ministrstvu prepoznavajo medvrstniško nasilje kot eno svojih prednostnih področij, kjer bi radi imeli bolj aktivno vlogo.

Na okrogli mizi so med drugim sodelovali predstavniki ministrstva za notranje zadeve, inšpektorata za šolstvo, skupnosti centrov za socialno delo, policije, šol in zavodov. V razpravi so poudarili, da bi morali povabiti tudi predstavnike ministrstva za zdravje, ministrstva za pravosodje ter staršev, je povedala Dobrin.

Nasilje, otrok
Novice Starši OŠ Velika Dolina dobili zagotovilo, da nasilni učenec ne bo več obiskoval omenjene šole
Helga Dobrin
Novice Država ustanavlja enoto za izboljšanje varnosti na območjih z Romi
Slovenska policija
Novice Moški se je fizično znesel nad otrokom, poškodoval starejšo žensko in policista