Torek,
16. 7. 2019,
14.24

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,31

12

Natisni članek

Piran Fiesa

Torek, 16. 7. 2019, 14.24

4 leta, 9 mesecev

Med Fieso in Piranom minirajo klif, ljudje se kopajo pod njim #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,31

12

Med Piranom in Fieso od začetka julija izvajajo sanacijo klifa in sprehajalne poti pod njim. Bralka meni, da zaščitna ograja ni dovolj, saj sanacija ogroža kopalce. Prav tako je opozorilo o zaprti poti le v slovenskem jeziku, ne pa tudi v italijanščini ali angleščini. Medtem pa iz občine Piran trdijo, da so vsi dostopi sprehajalne poti ter pod njo raztezajoče se plače, kjer so trenutno sanacijska dela, onemogočeni oziroma ustrezno zavarovani. 

Dela bodo predvidoma trajala 30 dni, v tem obdobju pa je pot zaradi odstranjevanja kamenja in skal s klifa zaprta. V uredništvo se nam je javila bralka, ki je ogorčena nad "miniranjem klifa na vrhuncu turistične sezone", medtem ko se ljudje tam sončijo in sprehajajo.

Plastična mreža, ki ne zagotavlja dovolj zaščite

Kot je povedala, so od danes zjutraj pa do zgodnjega popoldneva minirali vsaj že trikrat, na plaži zraven pa medtem ležijo ljudje. "Edina zaščita s strani Fiese pa je tista oranžna plastična mreža, ki ne ščiti pred ničimer," opozarja in dodaja, da je opozorilo samo v slovenščini, ne pa tudi v italijanščini, saj gre za dvojezično območje, kaj šele v angleščini. 

Vandali odstranjujejo in premikajo table

Iz občine Piran so nam medtem sporočili, da informacije, ki nam jih je posredovala bralka, niso resnične. Kot so dejali, so dostopi do vseh delov sprehajalne poti med Piranom in Fieso ter pod njo raztezajoče se plaže, kjer se izvajajo sanacijska dela, onemogočeni oziroma ustrezno zavarovani.

Kot so še pojasnili, se strinjajo, da obstaja možnost, da je ob obisku bralke kakšna opozorilna tabla ali mreža manjkala. "Vandali namreč precej pogosto odstranjujejo ali premikajo v nočnem času tako zaščitne mreže kot opozorilne table, ki jih nato delavci vsako jutro ponovno nameščajo," so povedali za Siol.net 

Slika prikazuje dela na razgledni ploščadi, kjer vhod na sprehajalno pot zapira kamionsko gradbeno dvigalo. | Foto: Občina Piran Slika prikazuje dela na razgledni ploščadi, kjer vhod na sprehajalno pot zapira kamionsko gradbeno dvigalo. Foto: Občina Piran

Tukaj je vidna fizična prepreka, ki onemogoča dostop do plaže s piranske strani.  | Foto: Občina Piran Tukaj je vidna fizična prepreka, ki onemogoča dostop do plaže s piranske strani. Foto: Občina Piran

Slika prikazuje potek odstranjevanja krušljivih kamenin s klifa. Dostop do tega dela poti preprečuje obiskovalcem, ki nočejo upoštevati fizičnih ovir in opozorilnih napisov, za to usposobljen delavec.  | Foto: Občina Piran Slika prikazuje potek odstranjevanja krušljivih kamenin s klifa. Dostop do tega dela poti preprečuje obiskovalcem, ki nočejo upoštevati fizičnih ovir in opozorilnih napisov, za to usposobljen delavec. Foto: Občina Piran

Za sanacijo več sto tisoč evrov

Občina bo za sanacijo, ki jo izvaja podjetje Rafael, plačala 133 tisoč evrov, obsega pa čiščenje brežine klifa z odstranjevanjem previsnih in nevarnih kosov peščenjaka ter vzdrževalna dela na sprehajalni poti in razgledni ploščadi. Sanacijo poti in razgledne točke bodo izvajali z materiali, ki so enaki sedanjim in po možnosti z že obstoječimi kamni oziroma bloki iz lokalnega peščenjaka.

Piran Fiesa | Foto: S. B. Foto: S. B.

Pot so zaprli po februarskem obilnem deževju

840 metrov dolgo sprehajalno pot, ki v širino meri 1,8 metra, so zaprli na zahtevo piranske civilne zaščite po zadnjem obilnem februarskem deževju in močnem krušenju številnih kamnov in skal. 

Piran Fiesa | Foto: A. C. Foto: A. C.

Kot so za STA pojasnili na občini, je klif sestavljen iz plasti peščenjaka, laporja, glinovca ter meljevca in je zaradi vsebnosti zadnjih dveh zelo občutljiv na meteorne in druge vremenske vplive. Zaradi teh se dogaja intenzivno preperevanje ter nepredvidljivo padanje kamenja, to je tako veliko in pada s takšne višine, da lahko skoraj vsak dogodek ogrozi človeško življenje, so opozorili.