Sreda,
16. 10. 2024,
15.01

Osveženo pred

3 ure, 54 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,83

Natisni članek

Natisni članek

mafija ponarejeni bankovci ponaredki

Sreda, 16. 10. 2024, 15.01

3 ure, 54 minut

Mariborski kriminalisti prijeli združbo, ki je unovčevala ponarejeni denar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,83
Gotovina, denar, evri, bankovci, podkupnina | V sklopu preiskave so kriminalisti zasegli 2.833 ponarejenih bankovcev za 50 in 390 ponarejenih bankovcev za 100 evrov, kar skupaj znaša 180.650 evrov.  | Foto Shutterstock

V sklopu preiskave so kriminalisti zasegli 2.833 ponarejenih bankovcev za 50 in 390 ponarejenih bankovcev za 100 evrov, kar skupaj znaša 180.650 evrov.

Foto: Shutterstock

Na mariborski policijski upravi so danes predstavili podrobnosti prejšnji teden končane kriminalistične preiskave, ki je trajala vse od lanskega septembra in v sklopu katere so prijeli pet ljudi, štiri slovenske in enega srbskega državljana. Med drugim jih sumijo, da so v sodelovanju z italijansko združbo unovčevali ponarejene evrske bankovce.

Akcija se je končala z izvedbo hišnih preiskav na petih lokacijah na območju mariborske policijske uprave. Kot je danes povedal vodja mariborskih kriminalistov Stanko Vidovič, pa so preiskavo opravljali v smeri delovanja dobro organizirane hudodelske združbe z območja Maribora in tujine.

Med prijetimi gre za tri moške in dve ženski, med katerimi so enega osumljenega privedli k preiskovalni sodnici mariborskega sodišča, ki je zanj odredila pripor.

Ponarejali so Italijani, prodajali Slovenci

Kriminalisti so v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi ugotovili, da je peterica v sodelovanju z osumljenci z območja Italije sodelovala pri kaznivem dejanju ponarejanja denarja. Za izdelavo ponaredkov bankovcev v vrednosti 20, 50 in 100 evrov so sicer skrbeli italijanski državljani, člani slovenske združbe pa so jih spravili na območje Slovenije in preostalih držav EU, kjer so jih nato prodajali za okoli tretjino vrednosti.

"Ponarejeni bankovci so bili unovčeni v različnih trgovinah, bencinskih servisih, igralnicah, za nakupe izdelkov prek spleta in podobno. Hudodelska združba je bila pri svojem početju previdna in dobro organizirana," je dejal prvi mariborski kriminalist.

Zasegli več kot 180 tisoč lažnih evrov in skoraj 22 tisoč pravih

V sklopu preiskave so kriminalisti zasegli 2.833 ponarejenih bankovcev za 50 in 390 ponarejenih bankovcev za 100 evrov, kar skupaj znaša 180.650 evrov. Zaseženi ponaredki so bili po besedah Vidoviča izjemno kakovostni in na prvi pogled niso odstopali od pravih, saj so vključevali tudi nekatere zaščitne elemente. V zaključni akciji so sicer osumljencem zasegli tudi za 21.800 evrov nezakonito pridobljene gotovine.

Kot je še povedal Vidovič, je bilo na območju EU unovčenih za kar devet milijonov evrov bankovcev, ki so izvirali iz istih serij ponarejenih bankovcev, ki niso več v obtoku. Tudi s pomočjo sodelovanja slovenske policije so na območju Italije odkrili dve proizvodnji ponarejenega denarja, od koder so izvirali v Sloveniji zaseženi ponarejeni bankovci.

Tihotapili so tudi migrante in orožje

Ob tem mariborski kriminalisti tri člane prijete združbe sumijo tudi organiziranja in izvrševanja nezakonitih prevozov tujcev, ki nimajo dovoljenja za vstop oziroma prebivanje v Sloveniji ali EU. Prevoze so organizirali iz Hrvaške prek Slovenije v Italijo, pri čemer so ogrožali življenja tujcev.

Po doslej zbranih informacijah so osumljeni skupaj z drugimi za zdaj še neznanimi sostorilci izvršili najmanj dve tovrstni kaznivi dejanji in v EU nezakonito prepeljali vsaj 31 migrantov, s čimer so zaslužili okoli 155 tisoč evrov.

Dva člana združbe sta osumljena tudi več kaznivih dejanj preprodaje droge. V sodelovanju s francoskimi varnostnimi organi so na območju te države zasegli več kot 32 kilogramov konoplje in 260 gramov konopljine smole. Samo s preprodajo konoplje, ki so jo poskušali prepeljati iz Španije v Slovenijo, bi lahko nezakonito zaslužili od 115 tisoč do 164.300 evrov.

Eden od članov združbe pa naj bi se ukvarjal še z nezakonito prodajo orožja, in sicer pištol znamke beretta in zastava, dobavljenih z območja Italije in Kosova, je še povedal vodja mariborskih kriminalistov.