Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 4. 2008,
20.21

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 4. 2008, 20.21

8 let, 6 mesecev

Maribor: Preloženo odločanje o cenah komunalnih proizvodov in storitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Mariborski mestni svet na današnjem nadaljevanju pred tednom dni začete seje ni prižgal zelene luči predlaganim podražitvam komunalnih proizvodov in storitev.

Na predlog svetniške skupine SDS bo mestni svet o tej za Mariborčane zelo vroči temi odločal na naslednji seji, ki bo predvidoma čez dva tedna. Do takrat bo mestna uprava dopolnila gradivo. Svetniki SDS napovedali glasovanje proti podražitvam Župana Franca Kanglerja in mestno upravo je presenetila svetniška skupina SDS, ki je proti pričakovanju - iz njenih vrst namreč prihaja podžupan za področje komunale Danilo Burnač - napovedala, da bo glasovala proti predlaganim podražitvam komunalnih proizvodov in storitev, če ne bo prišlo do umika te točke z dnevnega reda.

V največji svetniški skupini SDS so svojo odločitev pojasnili z besedami, da je pred dokončnim oblikovanjem cen komunalnih proizvodov in storitev za leto 2008 treba razčistiti številne nejasnosti, ki so povezane z dolgovi mariborske mestne občine do družb Snaga, Veolia Transport in Aquasystems, ter so nanje opozorile tudi druge svetniške skupine.

Vodja svetniške skupine SDS Boštjan Viher je postregel s podatki, da dolg mestne občine do družbe Aquasystems znaša devet milijonov evrov, do Snage 2,4 milijona evrov in do družbe Veolia Transport 3,7 milijona evrov. Skupaj še z nekaterimi dolgovi (občina Duplek, frančiškani, Metava, Eles, grezničarji) naj bi občinsko blagajno bremenilo skupaj 23 milijonov evrov dolgov.

Dolgovi, ki so nastali v letih Sovičevega županovanja Po besedah Viherja bi moral mestni svet čim prej ugotoviti "posredno odgovornost" za dolgove, ki so nastali v letih županovanja Borisa Soviča. Proti podražitvam komunalnih proizvodov in storitev so bili tudi v SD, Listi za pravičnost in razvoj in še nekaterih drugih svetniških skupinah. Kangler je odločitev mestnega sveta pospremil z besedami, da bi glas proti podražitvam pomenil glas za rebalans proračuna, ki bi bil v tem primeru neizogiben.

Kot je opozoril Kangler, bi bilo ob nespremenjenih cenah komunalnih proizvodov in storitev potrebno nekatere postavke občinskega proračuna za leto 2008 oklestiti za skupaj 1,3 milijona evrov. Presenetljiva odločitev svetniške skupine SDS je takoj spodbudila "neuradna" ugibanja o trdnosti mestne koalicije.

Občina je predlagala občutne podražitve Župan in mestna uprava sta sicer predlagala občutne podražitve komunalnih proizvodov in storitev. Cena Snaginih storitev naj bi bila višja za desetino, storitvena pristojbina za centralno čistilno napravo naj bi poskočila z 1,22 evra za kubični meter porabljene pitne vode na 1,28 evra, parkirnine v mestnem središču pa naj bi se podražile od 25 do 150 odstotkov.

Za do 13 odstotkov naj bi se podražile avtobusne vozovnice, Mariborčane pa bi po predlogu mestne uprave doletela tudi triodstotna podražitev najema grobov in pogrebnih storitev. Cena upepelitve naj bi se povišala za dva odstotka.

Ne spreglejte