Sobota,
21. 2. 2015,
10.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Maribor delovna mesta

Sobota, 21. 2. 2015, 10.13

8 let

Maribor obljublja pet tisoč novih delovnih mest

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V štajerski prestolnici bodo v ponedeljek zapečatili koalicijsko pogodbo, v kateri obljubljajo reorganizacijo mestne uprave še v letošnjem letu in pet tisoč novih delovnih mest do jeseni 2018.

Koalicija Mestne občine Maribor Liste župana Andreja Fištravca, DeSUS, Gasilcev Maribora, NSi in Stranke mladih – Zeleni Evrope bo imela 23 glasov v 45-članskem mestnem svetu.

Kje bodo našli pet tisoč novih delovnih mest? Ena največjih zavez, ki so jo sklenili, je predvolilna obljuba, da bo štajerska prestolnica do oktobra 2018 imela pet tisoč novih delovnih mest. Največ stavijo na projekt erMOM, ki naj bi s spodbudami za mala in srednja podjetja zagotovil 1500 novih delovnih mest. Še 1500 delovnih mest naj bi ustvarili s pomočjo pisarne za nove investicije, tisoč novih delovnih mest pa si obetajo od vsaj enega večjega investicijskega projekta, kot je Logistični center Letališče Maribor, Data Center ali Črpalna hidroelektrarna Kozjak.

V obdobju 2014–2018 bodo vzpostavili nov Coworking Startup center, ki naj bi zagotovil 500 novih delovnih mest. Občinska podjetja in javni zavodi naj bi s povečanjem deleža tržne dejavnosti ustvarili 250 delovnih mest, s sofinanciranjem samozaposlitev pa naj bi dobili vsaj sto delovnih mest.

Kako bodo reorganizirali občinsko upravo? Gospodarske javne službe in občinska podjetja bodo, sodeč po osnutku koalicijske pogodbe, morali začeti strateško prestrukturiranje, racionalizacijo poslovanja in krepitev tržnih dejavnosti. Za vsako posamezno podjetje je v dokumentu točno določen cilj. Skupina Marprom bo morala na primer promet s trenutnih šest milijonov evrov leta 2018 povečati na 11 milijonov evrov, trenutno razmerje med tržnimi in koncesijskimi dejavnostmi pa z 10 : 90 spremeniti v 50 : 50.

Komunalna podjetja v večinski občinski lasti nameravajo povezati v holding in uvesti enotno javno naročanje, Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor pridobiti v stoodstotno last mariborske občine, Zavod za turizem Maribor - Pohorje pa bo moral do leta 2018 povečati letni obisk turistov v Mariboru za najmanj 20 odstotkov.

Lent bodo postopno zaprli za promet Investitorjem naj bi olajšali pridobivanje zemljišč ter znižali občinske dajatve in komunalne prispevke za tista podjetja, ki bodo omogočila nove investicije in nova delovna mesta. Najpozneje do konca leta 2016 nameravajo sprejeti nov občinski prostorski načrt, pri čemer naj bi vzpostavili ekonomsko cono s stimulativnimi pogoji tako za lokalna kot globalna podjetja. Nadaljevali naj bi privabljanje tujih investitorjev ter spodbujanje zadružništva in manjših kooperativ.

Začeli naj bi obnavljati mestno jedro, Lent naj bi postopno zaprli za promet in tam zgradili prireditveni prostor, ki bi nadomestil montažni oder za Festival Lent, sam festival pa razširili na vso poletje. Na področju kulture načrtujejo že dlje časa aktualne investicije v knjižnico, umetnostno galerijo in grad, na področju zdravstva pa izgradnjo novega zdravstvenega doma na Teznem in prenovo zdravstvenega doma v Jezdarski ulici.

Kot še piše v osnutku koalicijske pogodbe, bodo uvedli princip sprejemanja dvoletnih proračunov s ciljem, da omogočijo kontinuirano poslovanje mestne uprave, javnih podjetij in zavodov. V nobenem primeru pa naj ne bi zniževali sredstev za ekonomsko najšibkejše občane.