Peter Jančič

Sreda,
16. 12. 2020,
22.38

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,59

127

Natisni članek

okužba Koronavirus opozicija KUL mandatar Karl Erjavec plače

Sreda, 16. 12. 2020, 22.38

3 leta, 4 mesece

"Mandatarja" Erjavca plačuje vlada Janeza Janše

Peter Jančič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,59

127

Aleksandra Pivec, Karl Erjavec | Foto STA

Foto: STA

Karl Erjavec (DeSUS), ki ga opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB ponujajo za mandatarja, ki bi sestavljal novo vlado, je plačilo ta mesec dobil iz vlade, ki jo vodi Janez Janša (SDS). Kot so nam sporočili iz vlade, so mu ta mesec izplačali bruto 4.274, neto 2.544 evrov. Čeprav je od nastanka vlade marca letos minilo že več kot pol leta in v tem času pravica funkcionarjem do nadomestila, če si ne morejo najti službe, praviloma ugasne, je novi predsednik DeSUS Erjavec nadomestilo tudi ta mesec še dobil. Ob njem pa še bivša predsednica DeSUS Aleksandra Pivec, ki so ji izplačali bruto 4.458 ali neto 2.779 evrov.

To sta tudi edina bivša ministra, ki sta ta mesec dobila nadomestilo v višini 80 odstotkov plače ministra, ker se še ne moreta zaposliti. O izplačilu Erjavcu so nas iz vlade obvestili tako:

Informacija o plačilo Erjavcu ta mesec | Foto:

Po padcu vlade Marjana Šarca je na začetku nadomestila dobivalo šest bivših ministrov: Andreja Katič (SD), Jernej Pikalo (SD), Zoran Poznič (SD), Aleš Šabeder (LMŠ), Miro Cerar (SMC) in Karl Erjavec (DeSUS). Le nekdanji premier v Šarčevi vladi pa zunanji minister Cerar je nadomestilo dobival kot poslanec v državnem zboru, kjer je po izgubi ministrske funkcije, avtomatično dobil sedež, a se je mandatu tam odpovedal. Ostali za poslance na volitvah leta 2018 niso bili izvoljeni ali pa niso kandidirali.

Miro Cerar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Koliko višja je plača premierja?

Bivši poslanci in ministri lahko, če si ne morejo najti zaposlitve ali se upokojiti, še pol leta po koncu mandata prejemajo politično nadomestilo v višini 80 odstotkov njihove zadnje plače. Obdobje se lahko podaljša za največ pol leta, če je politik funkcije opravljal več mandatov zapored. Erjavec jih je. V preteklosti je bil član številnih vlad in večkrat izvoljen v DZ. Na volitvah poslancev leta 2018 pa mu ni uspelo. Je pa ostal minister. Možnost podaljšanja je izkoristil edini. Cilj opozicijskih strank, ki so se same poimenovale za KUL, je, da bi Erjavca postavili za predsednika vlade, ki ima slabih dva tisoč evrov višje bruto plačilo od tistega, ki ga iz vlade Erjavec že zdaj dobiva.

Premier Janez Janša je ta mesec dobil bruto 6.081,27 evra. To je bila tudi edina plača med vladnimi funkcionarji, ki je presegala šest tisoč evrov. Nenavadnost plačnega sistema je, da dobi direktor tiskovne agencije STA Bojan Veselinovič, agencija je v popolni državni lasti in proračun zagotavlja okoli polovico prihodkov STA, višjo plačo kot predsednik vlade ali kot predsednik republike Borut Pahor. Na letni ravni bruto strošek za direktorja STA presega sto tisoč evrov.   

Bojan Veselinovič
Novice Neto plača direktorja STA Veselinoviča višja od bruto plače nekaterih poslancev

Ker je bil Erjavec pred padcem vlade Marjana Šarca minister za obrambo, je ta mesec dobil nadomestilo od tam. Sedanji minister Matej Tonin (NSi) je, za primerjavo, ta mesec dobil 5.417 evrov bruto ali 3.401 neto plače. Minister za zdravje Tomaž Gantar (DeSUS) pa 5.744 evrov ali 3.310 neto.

Ker so vsi ministri razvrščeni v enake plačne razrede, so razlike v bruto plačah posledica razlike v delovni dobi, na različna neto izplačila pa vplivajo dohodninske olajšave, praviloma vpliva na višino tudi število otrok.

Najnižjo plačo med ministri je ta mesec dobil zunanji minister  Anže Logar, ki je prejel 4.121 bruto ali 2.464 evrov neto. Plačo mu je po neuradnih informacijah iz vlade znižal poračun, ker je bil pred nedavnim obiskom v ZDA dalj časa bolniško odsoten zaradi okužbe s koronavirusom. 

Mike Pompeo Anže Logar | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

Ministri imajo sicer plače višje od pet tisoč evrov bruto.