Torek,
6. 9. 2022,
11.04

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,22

30

Natisni članek

položnica stroški Ljubljana Energetika ogrevanje

Torek, 6. 9. 2022, 11.04

1 leto, 7 mesecev

Ljubljančane čakajo višje položnice za ogrevanje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,22

30

Energetika Ljubljana je zaradi naraščajočih nabavnih cen energentov s 1. septembrom zvišala cene toplotne energije. Variabilna cena toplote se je tako zvišala za 7,6 odstotka oz. za 6,5 evra za megavatno uro. Ta bo od zdaj znašala 91,4 evra, je objavljeno na spletni strani družbe. V zgornjem videu pa si poglejte, kaj se dogaja s cenami električne energije po Evropi.

Kot so navedli v Energetiki Ljubljana, bo skupni mesečni strošek za september za uporabnike daljinskega ogrevanja v Mestni občini Ljubljana ob upoštevanju vseh dajatev in 9,5-odstotnega DDV za povprečno 70 kvadratnih metrov veliko stanovanje znašal okvirno 37 evrov in bo za dva evra dražji kot do zdaj. Strošek ogrevanja za povprečno hišo, veliko 200 kvadratnih metrov, pa bo višji za približno štiri evre in bo znašal 110 evrov.

Zoran Janković
Novice Janković miri Ljubljančane: V ogrevalni sezoni boste na toplem

Izračun za stanovanje in hišo 

V družbi so izračunali tudi skupni letni strošek ogrevanja za povprečno stanovanje in povprečno hišo omenjenih velikosti. Za stanovanje bo skupni letni strošek višji za približno 18 evrov in bo znašal okvirno 860 evrov, za hišo pa bo višji za približno 60 evrov in bo znašal okvirno 2.800 evrov.

Kot so še navedli v Energetiki Ljubljana, bo proizvodnja toplote in elektrike v enoti Termoelektrarne-toplarne Ljubljana (TE-TOL) tudi v prihajajoči ogrevalni sezoni temeljila na obstoječi premogovni tehnologiji in s tem na primarni uporabi premoga in lesnih sekancev, po potrebi pa bodo za proizvodnjo toplote uporabili tudi ekstra lahko kurilno olje.

Mercator
Novice Kaj izbrati za ogrevanje, ko cene energentov naraščajo?

Janković: Ljubljana bo ogrevana po najnižji možni ceni

Ljubljana bo po zagotovilih župana Zorana Jankovića ogrevana ne glede na dolžino ogrevalne sezone, daljinska toplota pa bo zagotovljena po najnižji možni ceni. "Zima bo lahko dolga tudi osem mesecev, Ljubljana bo ogrevana," je na redni tedenski novinarski dejal župan Mestne občine Ljubljana.

Približno polovica stanovanjskih objektov v Ljubljani je na vročevodu, zato v teh primerih težav po Jankovićevih besedah ne bo, uporabniki pa bodo imeli, tako župan, najnižjo možno ceno glede na trenutne razmere. Tretjina stanovanjskih objektov pa se ogreva s plinom. Tega bo sicer po županovih besedah dovolj, a še vedno ni jasno, po kakšni ceni. Zato so imeli na občini sestanek s predstavniki vlade na to temo.

Vlado so prosili, da prouči dva predloga. Prvi je, da bi bila cena elektrike in plina zamejena tudi za ljubljanska javna podjetja in zavode, pri čemer je pričakovanje občine le to, da so pokriti stroški Energetike Ljubljana. Drugi predlog pa je, da država namesto 10 odstotkov v tej sezoni razdeli 90 odstotkov brezplačnih emisijskih kuponov. Janković ocenjuje, da so predlogi za vlado sprejemljivi.

Ogrevanje
Novice Cene plina podirajo rekorde. Nemci napovedali stroge ukrepe.

Janković se namreč sprašuje, kaj se bo zgodilo jeseni in pozimi z vsemi javnimi objekti in javno infrastrukturo, ko gre za cene energije. Ocenjuje, da bodo v Ljubljani do konca leta, če ne bo ukrepov, zaradi visokih cen elektrike in plina ustvarili 20 milijonov evrov negativnega rezultata, možnih je dodatnih 10 milijonov evrov negativnega učinka. V tej luči je izpostavil tudi zahtevo občin za višjo povprečnino.

Na Jankovićeve izjave, da bo Ljubljana ogrevana po najnižji možni ceni, se je odzval župan Moravč Milan Balažic. Njegov odziv objavljamo spodaj v celoti:

Balažic: Ljubljana bo ogrevana po najnižji možni ceni, Moravče bodo zastrupljane po najvišji možni ceni

Po današnji izjavi ljubljanskega župana Zorana Jankovića bo Ljubljana to zimo ogrevana po najnižji možni ceni. Med viri ogrevanja, ki jih ima na voljo podjetje Energetika Ljubljana, je ključna enota Termoelektrarna-toplarna Ljubljana (TE-TOL), ki bo mesto ogrevala z obstoječo premogovno tehnologijo in uporabljala indonezijski premog. Tako se bodo prebivalci naše prestolnice spet greli na račun uničevanja Moravške doline in zdravja njenih ljudi.

Elektrofiltrski pepel, ki ostane od gorenja premoga, se iz Ljubljane odvaža v Moravče na deponijo podjetja Termit. Vsako leto se tako zakoplje vsaj 6500 ton tega pepela, ki je rakotvoren in nizko radioaktiven, predvsem pa ga sestavljajo strupene težke kovine. Te snovi se skupaj z dežjem izcejajo v površinske vode, izpirajo v podtalnico, zastrupljajo tla, se v obliki nanodelcev širijo po zračnem prostoru. Zaradi vsega tega se vsako leto bolj uničuje ena najlepših predalpskih dolin, njena narava in živali. Predvsem pa za rakom zbolevajo ljudje, ki živijo v neposredni bližini deponije.

Najostreje protestiram proti tem sprevrženim načrtom župana Jankovića, ki za to, da zadovoljuje svoje volivce, v talce in žrtve njegove politike spreminja prebivalce Moravške doline. Prav tako protestiram proti državni politiki, ki to dovoljuje in ne stori ničesar, da bi enkrat dokončno preprečila zastrupljanje moravških ljudi. Dovolj imamo leporečnih zelenih deklaracij, medtem ko nam bolj ali manj prikrito vlada umazani kapital. Zato župana Jankovića javno pozivam, da podjetje Energetika Ljubljana takoj prekine vse pogodbe o dovozu elektrofiltrskega pepela na deponije podjetja Termit v Moravčah ter najde druge ustrezne rešitve. Vlado in državne institucije pa pozivam, da končno začnejo spoštovati okoljsko zakonodajo, ki so je na podlagi evropskih direktiv same sprejele. V nasprotnem primeru lahko v prihodnje pred Magistratom in Gregorčičevo ulico pričakujete okoljske begunce, ki vam bodo izstavili svoj račun.

mysun
Trendi Dražijo se toplotne črpalke. Kako ugodno izkoristiti poceni elektriko za ogrevanje?