Torek,
6. 11. 2018,
20.24

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

1

Natisni članek

SMC Levica minimalna plača

Torek, 6. 11. 2018, 20.24

5 let, 5 mesecev

Minimalna plača: Levica zbrala podpise peterčka, SMC opozarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

1

Minimalna plača | Minimalna plača bi se po noveli zakona dvignila na 700 evrov neto. | Foto Bojan Puhek

Minimalna plača bi se po noveli zakona dvignila na 700 evrov neto.

Foto: Bojan Puhek

Poslanska skupina Levica je po besedah vodje Luke Mesca zbrala podpise vseh petih strank sredinskega peterčka za spremembo zakona o minimalni plači, a v SMC opozarjajo, da je del predloga problematičen. Moti jih tudi pomanjkanje socialnega dialoga, je dejal vodja poslanske skupine Igor Zorčič. Vsebino predloga bo sicer Levica predstavila v sredo.

Mesec je danes izrazil zadovoljstvo, da so podpise k njihovemu predlogu novele zakona o minimalni plači prispevale vse koalicijske stranke. Pojasnil je, da novela predvideva, da se bo minimalna plača v dobrem letu zvišala na 700 evrov neto, kar je bila ena njihovih temeljnih obljub volivcem. Več o sami vsebini namerava Levica predstaviti v sredo.

Podpise k predlogu novele so prispevali tudi v poslanski skupini SMC, kjer pa so v današnji izjavi izpostavili, da jih moti način sprejemanja tega zakona. Menijo namreč, da gre za materijo, ki bi morala biti sprejeta in dogovorjena v okviru socialnega dialoga. "Ta tu manjka," je poudaril Zorčič in dodal, da je problematičen tudi del vsebine. "Zakon namreč vsebuje formulo, ki socialni dialog izključuje tudi v prihodnje," je opozoril.

V SMC bodo podprli predlog o zvišanju minimalne plače za prihodnji dve leti

V SMC bodo po Zorčičevih besedah zakon podprli v delu, ki se tiče zvišanja minimalne plače za prihodnji dve leti. Predlog Levice sicer prinaša 4,5-odstotno zvišanje minimalne plače za prihodnje leto in prav tolikšno zvišanje za leto 2020. "Bomo si pa prizadevali, da bo zakon v tistem delu, ki nadalje določa dvig minimalne plače, spremenjen," je izpostavil Zorčič in dejal, da bodo predlog podprli, če bodo te spremembe dogovorjene.

Zorčiču se zdi prav, da vsebino zakona predstavijo v Levici, imajo pa v SMC pripombe predvsem na izločitev vseh dodatkov iz minimalne plače že s 1. januarjem 2019, na predlagano formulo za izračun in višino postopnega dviga.

"Pričakujemo, da se bo v prihodnje, ko bo katera izmed opozicijskih poslanskih skupin predlagala zakone, sploh če bo to Levica, vsebina teh zakonov uskladila v skladu s protokolom, ki je bil parafiran, pa ni bil nikoli sprejet," je še dejal Zorčič.

Delavec
Novice Je dvig minimalne plače na 700 evrov previsok?